Braakliggende grond als onderlaag

M_a_v

  • #1
Beste medeklussers,

Ik heb een stuk braakliggende kleigrond waar al jaren op wordt geparkeerd.
De grond is dus zeer goed ingewaterd en heb ook nooit verzakkingen meegemaakt. Enkel als het dagenlang hard regent kan de grond wat drassig worden.

Nu wil ik hier de boel een beetje opknappen door er split of grind te storten. Door de grootte van het oppervlakte en mijn klein budget is het gebruik van honinggraat matten echter niet haalbaar.

Zou ik niet gewoon los grind/split op het braakliggend terrein kunnen gooien? Dus zonder verdere fundering. Ik heb nu namelijk ook geen last van verzakkingen of plassen water. Een laag grind verandert hier toch niks aan?

Alvast bedankt!
 

Marcn88

  • #2
Split of grind zal in zn geheel in de ondergrond gereden worden zonder verdere maatregelen en heeft dus weinig zin tenzij je telkens blijft aanvullen
 

M_a_v

  • #3
Bedankt voor je reactie Marc.

Ik begrijp dat er een laag in de grond wordt gereden maar als ik zo'n 5 cm grind stort zal dat toch niet geheel in de grond verdwijnen of toch wel?

Als ik eerst een laag steenpuin van 5 cm stort en aantril en dan daarboven een dunne laag (2 cm) split op stort, zou dat werken?

Of heeft zo'n dunne laag steenpuin weinig zin? Men heeft het steeds over een laag van 25 cm maar zonder te moeten afgraven kan ik maar zo'n 7 a 8 cm hoog gaan.

Wegens het oppervlakte en kosten zie ik het voorlopig niet zitten om alles af te gaan graven en af te voeren. Dan laat ik het liever nog braak staan.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Dan zou ik het gewoon braak laten liggen. Blijkbaar is de huidige bodem doorlatend genoeg om het regenwater af te voeren. Het zal dan ook eerder tot op redelijke diepte een mengsel van klei en zand zijn, dan alleen klei.
 

M_a_v

  • #5
De grond zal inderdaad een mengsel zijn van klei en zand Walker. Er ligt hier bovendien van oudsher (WOII) een hoop puin in de grond.

Jammer, had gehoopt voor een klein budget de boel op te kunnen knappen door enkel grind te storten.

Wat is de minimale dikte voor een steenpuin laag? Ik dacht 25 cm, maar krijg nu van een kennis te horen dat hij slechts enkele cm's heeft liggen en nooit ergens last van heeft gehad. Is weliswaar wel op zandgrond gestort.

Bedankt voor het meedenken!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu