Glaslatten geventileerd of niet?

De boez

  • #1
I.v.m. een verbouwing moet ik in een paar houten kozijntjes nieuw HR++-glas monteren. Is het een must om geventileerde glaslatten te monteren? (want wat wordt er nu eigenlijk geventileerd?)
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #2
Vraag even aan je glasleverancier wat er moet ivm garantie van je glas.

Ventilerende glaslatten zorgen er in elk geval voor dat er ventilatie is op de onderdorpel (tussen de onderdorpel en glaslat)
zodat er minder kans op rot is

ik verwerk ze altijd
 

De boez

  • #3
Ik vraag me af wat het nut is van die ventilatie. Bij het schilderen is het onmogelijk om dit goed te doen. Bovendien komt er altijd vuil uit komen.

Is een geventileerde glaslat bij hr++ noodzakelijk?

Garantie zal bij het zelfplaatsen waarschijnlijk vervallen, maar voor het prijsverschil kan ik 3x een foutje maken... :)
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #4
Je kunt de glaslatten goed schilderen "VOOR" dat je deze monteerd.
Van het beetje vuil moet je niet bang zijn

Ook al plaats je zelf en als deze volgens de regeles is gebeurd blijft de garantie op je glas.

Als het is om het prijsverschil tussen een gewone glaslat of een geventileerde?
Wat maakt het uit t.o.v. het totaal prijsplaatje als je geventileerde latten neemt?
 

De boez

  • #5
Mijn opmerking over het schilder heeft betrekking op de situatie over een paar jaar. Die geventileerde glaslatten zijn dan lastig te schilderen omdat er altijd vuil uit die opening blijft komen. Ook kan je er met een kwast slecht bij.

Het prijsverschil gaat over het laten plaatsen van het glas (incl garantie) of het zelf monteren waarbij ik er vanuit ga dat er geen aanspraak gemaakt kan worden op garantie. Het gaat dus niet over de glaslatten!

Wat gebeurd er als ik géén geventileerde glaslat gebruik? Ontstaat er dan ergens condens?
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #6
Neem even kontakt op met je glas leverancier aangaande de laslatten zou ik zeggen.

Ik weet niet beter, en doe het ook niet anders dan met ventilerende glaslat op de onderdorpel.( ik dacht dat het niet speciaal nodig is voor de garantie, maar wel beter voor je hout)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Als die ruimte niet wordt geventileerd dan wordt de kitlaag waar de glasplaten mee aan elkaar zijn gezet aangetast. Condens die regelmatig nat en weer opdroogt wordt zuur. Dat zuur tast de kit aan en de ruit zal gaan lekken. Gevolg beslagen ramen en geen garantie.
Als je die latten aan de binnenzijde twee of meer keer in de lak zit kan er nog weinig gebeuren. De lak wordt door het licht niet aangetast.
 

Rob smeets

  • #8
De ventilatielatten worden bovendien toegepast wanneer de sponningen aan de buitenzijde van het kozijn zitten (iets wat nauwelijks meer gedaan wordt om verschillende redenen) De onderdorpel is schuin vanwege de afwatering en deze schuinte heeft de ventilatielat ook. Een gewone lat van 17x19 zal scheef staan op de onderdorpel.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
Evt een neuslat toepassen, die is geventileerd, maar daar kijk je niet onder.
 

De boez

  • #10
Bedankt voor de reacties. Het klusje is inmiddels geklaard.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Hardstikke goed en waar ben je voor gegaan. :wink:
 

De boez

  • #12
De onderste lat is een ventilatielat geworden.

Bij een aantal kozijnen bleek ik het glas vanaf binnen erin te kunnen zetten. Hierbij is het een standaard glaslat geworden.

Bedankt voor de hulp.
 

Bouwnenm

  • #13
Mensen ik zie veel vraagtekens of er wel of niet geventileerd moet worden.

Het is namelijk een must, anders rot alles weg.

Waarom: omdat er condens onstaat waar koud in warm overgaat en waar lucht met vocht is en dat is altijd vlak onder het glas, en moet dus geventileerd worden.

De ventilatielatten die in de handel zijn houden meer vocht vast door capillaire werking dus een neuslat is het beste. Wel moet er lucht onder de lat door kunnen dus kleine geultjes maken of verhoogd plaatsen.

Als onderkant goed in de grondverf staat is dat voldoende
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Ventileren is belangrijk maar de glaslatten voor het plaatsen volledig rondom twee keer in de lak zetten is zeker zo belangrijk. Door de bescherming van de lak neemt het hout geen vocht meer op en zal dus niet rotten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu