Werking dekvloerpomp

Duifje

  • #1
Beste allemaal,

In mijn zoektocht om een laag zand van 15cm in mijn kruipruimte te krijgen om de kleilaag te bedekken kwam ik op YouTube filmpjes tegen van het storten van een cementdekvloer; een vrij droge mortel.

Ik overweeg om zo'n aanhanger te huren, en zo het zand in mijn kruipruimte te krijgen. Ik zou echter graag willen weten hoe zo'n aanhanger werkt, en op welke termen ik kan zoeken zodat ik me kan verdiepen in die materie.

Kan iemand mij uitleggen hoe zo'n aanhanger werkt? Ik zie een trechter, en iets dat lijkt op een compressor.

Ik weet dat er bedrijven zijn die met een flitsende en grote vrachtwagen komen en binnen no-time het zand in de kruipruimte blazen, maar zo'n vrachtwagen komt helaas niet in de buurt van de kruipruimte. Bovendien ben ik van nature technisch geïnteresseerd, en vind ik het leuk om zelf de handen uit de mouwen te steken. De tip om zo'n blaaswagen te laten komen is aardig, maar die is nu nog niet aan de orde.

Indien iemand nog andere ideeën heeft om met een goede mix van handenarbeid en vindingrijkheid zo'n berg zand in de kruipruimte te krijgen, dan hoor ik dat graag.

Bvd,
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik zou in op z'm minst de link van het Youtube filmpje vermelden.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Zoektermen: cementdekvloerpomp, vloerenpomp of mortelmachine. Controleer wel of je er alleen zand mee mag verpompen.

Ik vind op marktplaats ook een te huur staande zandspuitpomp.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Waarom moet er een laag zand in de kruipruimte ?
Misschien zijn er andere mogelijkheden.
 

Duifje

  • #6
IJkenhout, dank ! Ik ben een stuk verder gekomen. De pomp die te huur is, heb ik gevonden. Nog beter is dat hij op 15 minuten rijden verhuurd wordt. Ik zal eens mailen of zoiets toe te passen is.

Ik woon in een polder. De bekisting is gewoon op de kleilaag gezet. De klei klinkt een beetje, waardoor je op sommige plekken je arm onder de bekisting kan steken. Aanvankelijk stond er altijd water. Ik heb een extra drainaige getrokken naar de sloot (die slechts 15cm lager ligt, op 10 meter afstand). Nu zijn de plassen nagenoeg weg, maar het is wel ontzettend vochtig en stinkend. De drain in de kruipruimte ligt nu nog in een open greppel. Ik denk dat als ik er 15cm zand op breng, het water tussen de kleilaag en de zandlaag gaat zitten zich mede door de ontstane druk makkelijker naar de drain verplaatst. De woning is uit 1999, dus alles beton/eps. De ventilatieroosters zijn een jaar geleden verder geopend, maar dit heeft nog niet het gewenste effect. Binnenkort wil ik graag beginnen/brainstormen met het opslaan van ongeveer 5000 liter regenwater in de kruipruimte, en het zou erg prettig zijn als de luchtvochtigheid en de geur dan een stuk dragelijker zijn.

Dank voor de reacties tot zover.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Staat de woning niet op palen ?

Alternatief voor zand is schelpen onder de vloer.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Ik lees wat zaken die om nadere uitleg vragen of die me zorgen baren.

- Ruimte onder de fundering is niet best. Er is iets aan de hand?
- Drainage in kleigrond is niet verstandig als je huis daarop staat. Klei klinkt in als het droogt.
- Zand op klei kan zorgen dat het nog meer gaat inklinken.
- Als het nu stinkt, is er mogelijk iets anders mis. En al helemaal als je dat in huis ruikt.
- Water in de kruipruimte is niets om je zorgen over te maken. Gewoon zorgen dat de begane grondvloer in orde is. En goede ventilatie van de kruipruimte+huis.
- Opslaan van regenwater alleen doen als je zeker weet dat dit constructief kan. En uiteraard in een geschikt vat/zak.
 

Duifje

  • #9
IJkenhout, bedankt voor de aanvullende vragen.

- Ik heb uitvoerig gekeken of er zichtbare lekkage is. Alle leidingen in de kruipruimte zijn droog, ook als ik ze tijdens de test zwaar belastte. Het kan zijn dat er een lekkage van de buren of uit de afvoer buiten de woning komt, maar dat kan ik moeilijk vaststellen. In de tijd dat er plassen stonden, dreef er ook van die schimmelvlokken op. Ik ben er van uitgegaan dat stilstaand water op voedingsrijke kleigrond icm aanwezige insecten per definitie stinkt en schimmelt, en dus heb ik geen aanvullend onderzoek gedaan.

- Ik heb een greppel van ongeveer 25cm diep gegraven in een lus in de kruipruimte. Deze greppel light nu nog open. Buiten de fundering is de greppel helemaal doorgetrokken naar de sloot. De greppel buiten de fundering is eerst voorzien van een laag zand, toen de buis, en afgestort met zand. In de kruipruimte wil ik de bestaande greppel vullen met zand. Je ziet duidelijk dat de buis in het greppeltje half onder water zit. Het water stroomt dus niet heel makkelijk weg, waarschijnlijk omdat er wat druk mist. De buis is met een laser op niveau gelegd, en ik spuit hem zo nu en dan door met een rioolrat.
- Het inklinken zal waarschijnlijk niet méér zijn dan de laag zand die ik er op breng. Als het zand de klei een beetje verdrijft, komt dat het klimaat denk ik alleen maar ten goede.
- Ventilatie kruipruimte is gecontroleerd. Aan de voorkant én achterkant van de woning zijn 2 ventilatieroosters. Ik heb vorig jaar het EPS aan de binnenkant weggestoken om de luchtdoorgang te optimaliseren.
- Over de manier van opslaan ben ik nog niet helemaal zeker. Ofwel ik maak zelf een soort mestzak (nieuw is heeel duur), of ik plaats meerdere vaten, of ik gebruik mijn favoriete maar ludieke manier; een zwembad in de kruipruimte. Dit laatste heeft iemand al eens gedaan, en dat werkt al jaren zonder problemen.

Mocht je nog suggesties hebben als alternatief voor mijn poging om het klimaat in de kruipruimte te verbeteren, dan hoor ik het graag.

Mvg,
 

Duifje

  • #10
Ter info;

Het huren van de zandspuitpomp kost €100,- per dag, exclusief brandstofverbruik. Verbruik is ongeveer 20 liter per dag.

Een geoefend schepper doet ongeveer 3m^3 per uur, een amateur ongeveer de helft. 10 kuub op 1 dag is naar verluid goed te doen. Advies is om een potig iemand als slangbediener te kiezen, aangezien de slang best klappen geeft. Aanhanger is ongeveer 1200kg, dus houd rekening met trekgewicht.

Volgens de verhuurder worden dit soort aanhangers in de verhuur zeer vaak verhuurd voor het aanbrengen van zand, ook door bedrijven die bv in de kabels en leidingen zitten.

Je vult de ketel, als hij vol zit sluit je hem, en drukt de inhoud met perslucht weg. Het is dus geen continu proces.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #11
Let wel op, dat er op zo een slang waar het zand uit spuit veel druk op staat.
Normaal wordt er bij een vloerpomp waar ze cementdekvloeren mee leggen, aan het uiteinde van de slang een zware kap op een 3 poot op aangesloten.

In het verleden al enkele keren meegemaakt, dat zo een slang los schiet, of kapot knapt.
En dan moet je niet in de buurt staan, want dat is levens gevaarlijk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu