Onbeschoten kap isoleren PIR+GIPS

Djuke

  • #1
Over een paar maanden wil ik beginnen met het (van binnenuit) isoleren van de voormalig hooizolder van een woonboerderij. Deze heeft een onbeschoten gordingenkap zonder dakbeschot, je kijkt dus zo tegen de dakpannen aan. Nou heb ik al heel wat items over het isoleren hiervan gelezen, maar niet over de combinatie van PIR+GIPS op een onbeschoten kap.



Het plan is als volgt:

De gordingen zijn 18cm hoog, veel ruimte dus om dik isolatiemateriaal toe te passen. Maar het is een groot oppervlak (130 m2), dus ik wil graag een methode toepassen die weinig arbeidstijd kost ook al zijn de materiaalkosten dan hoger. Mijn plan is om tussen de gordingen kant-en-klare 12cm dikke PIR+GIPS platen te monteren. Tussen plaat en gording en plaat onderling met PUR af te dichten en de plaat met lange gipsschroeven in de tengels vast te zetten. De gipsplaten kunnen dan direct afgewerkt worden, zonder dat nog een apart regelwerk gemaakt hoeft te worden.

Wat betreft vocht/damp van binnenuit lijkt dit geen probleem, er is immers nog ruim voldoende ventilatie tussen de pannen. Echter, is het met PIR isolatie platen nog nodig/verstandig om een dampopen folie tegen water/sneeuw van buiten aan te brengen? En zo ja, hoe doe je dit dan van binnenuit?

Wat vinden jullie van dit plan, zijn er nog slimmere opties?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat voor cachering hebben die platen aan de bovenzijde. Vaak is er een laag aluminiumfolie aangebracht.
Water is bij de kopsenaden van de isolatie platen het zwakke punt. Dat loopt over de plaat en op de aansluiting van twee platen zou het naar binnen kunnen lopen.
In die naden zou je een ril bruislijm kunnen zetten dan zal deze verbinding volgens mij behoorlijk waterdicht zijn.
 

Djuke

  • #3
Ik zie 2 opties voor de platen:

Deze en https://www.unilininsulation.com/nl-be/isolatie-hellend-dak
Beide hebben een meerlaags alu afdichting. De versie met tand-groef verbinding wordt ook in het instructiefilmpje horizontaal gemonteerd, de eerste verticaal.

Om het waterdicht te maken was ik van plan bij alle aansluitingen flexibel PU schuim te gebruiken. Is dat waterdicht (genoeg)?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
PU Schuim ken ik alleen dat er een enorme klodder schuim uit de tuit komt, daar zou ik niet mee kunnen werken.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Met een foamgun kun je perfect kleine hoeveelheden doseren. Ik zou inderdaad niet zo'n kant-en-klaar bus hiervoor gebruiken.
 

Djuke

  • #6
Precies, de variant die speciaal gebruikt wordt voor isoleren wil ik gebruiken. Die zet ook minder uit.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Waarom niet isoleren aan de buitenkant? Dat is veel sneller en beter dan binnen.
 

Djuke

  • #8
1. De pannen zijn nog in heel goede staat, binnen blijft het uitstekend droog, het wordt flink prijzig om eerst al deze pannen er af te halen.
2. De boerderij bestaat uit een voormalig woondeel waarop wel dakbeschot zit en een hooizolder waar dit niet zit. De hoogte moet dus gelijk blijven. Helemaal van buiten vervangen is een enorm oppervlak.
3. Van binnen willen we het alsnog netjes afgewerkt hebben.
 

Gasgas1986

  • #9
Hoe heb je het uiteindelijk uitgevoerd?
Ik ben benieuwd!
 

Djuke

  • #10
Platen PIR+GIPS gebruikt met 12cm isolatie, vastgezet met 15cm lange gipsschroeven. Door de plaatbreedte van 120cm kon ik per plaat zowel links/rechts als in het midden een rij schroeven gebruiken en zit het robuust vast en ook redelijk recht. Voor zover het bij een oud huis gaat, ongeveer 1,5 cm spleet onder/boven aangehouden en deze met flex PU (en een doseerpistool) aangebracht. Toen het isoleren klaar was de balken geschilderd en de platen laten stucen, het is heel mooi geworden en heel comfortabel. Het was vanwege het oppervlakte een flinke klus, maar door de PIR+GIPS platen had het denk ik niet veel sneller gekund, dus deze aapnak kan ik anderen aanraden.
 

Gasgas1986

  • #11
Bedankt voor de reactie. Ik zit er ook over ja te denken namelijk.

Dus als ik het goed begrijp geen dampschermen en de spleten gepurt.

Heb jij de gepurde stroken nog afgeplakt met tape?

Als ik het goed begrijp steken bij jou de balken nog uit?
Ik wil de balken namelijk niet meer zien en vraag me af hoe ik dat moet overbruggen. De pirplaten liggen tussen de balken.
Mogelijk toch een raggelwerk er voor maken dan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu