Door de bomen het Bosch niet meer zien

RogerM

  • #1
Ik ben totaal de weg kwijt in de combi Bosch Blauw en bijbehorende linialen. Ik heb een Bosch GKS 55 CE (type 3 601 F64 700) en een liniaal FSN 70 (type 2 602 317 030) en twee stuks FSN 140 (type 2 602 317 031).
Probleem is dat ik met deze zaagmachine niet langs de rubberen anti-splinterkant kan zagen. De zaag past maar op één manier op de liniaal. Nu zit het blad enige millimeters van de aluminiumzijde af (zie foto). Ik wil echter nauwkeurig gaan zagen maar dat is bijna geen doen op deze manier.

Mis ik een of andere adapter zodat ik de machine 180 graden kan draaien tov de liniaal? Of is deze machine totaal niet geschikt voor deze linialen?





 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Ik mis de rubber strook waar de zaag langs loopt aan de onderzijde van de rail.
 

RogerM

  • #3
Nee, die zit rechts op de laatste foto. Daar gaat het hele probleem ook over!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Sorry, niet goed gelezen. :oops:
Is het een oudere zaag, ik kan deze online niet vinden nl.
Hij moet idd andersom, ik heb geen idee of de firma ooit gewisseld heeft in de maatvoering.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
De losse glijvoet is niet compatible met jouw type zaag, het lijkt erop dat de rail en de zaag niet bij elkaar horen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik ken deze rails niet van Bosch. De invalzaag heeft een rail met een smalle groef.

Is het mogelijk aan deze kant van de rail ook een anti-splinterstrip te plakken? Die zijn los te koop.
 

RogerM

  • #7
Nou, ik ben er iets verder in gedoken en er is iets vreemds aan de hand.
Op de eerste foto staan twee linialen Bosch. Beiden zijn FSN140 met exact hetzelfde typenummer 2 602 317 031. Nu zou je denken: "Verrek, twee identieke linialen. Bingo!" maar dat is dus niet zo.


Ik heb beiden linialen tegen elkaar gezet tegen een muur en een foto van boven genomen. Eerst de linkerzijden samen. Ziet er identiek uit. Zie hier:


Nu de rechterzijden samen:


Verrek again maar nu om te huilen. Die zijden zijn namelijk niet gelijk! En mijn zaag wilt uiteraard maar op één manier op de liniaal, en laat dat de zijde zijn zonder rubber...


Hoe nu verder? Ik heb nu drie FSN140 en één FSN70. Maar slechts één FSN140 heeft een rubber rand aan beide zijden en leent zich voor exact zaagwerk.
Voorts heb ik nu twee zaagmachines in huis. Een GKS55ce en sinds gisteravond een GKS65ce (met werkende FSN140 liniaal gekocht). Kennelijk is er een revisie doorgevoerd door Bosch waardoor de ene lat de andere niet is. Ook al hebben ze EXACT dezelfde typenummering, streepjescode en afmetingen. In het kort: ik ben om dood te vallen! Hoe moeilijk kan het zijn om een zaagmachine te maken die op al je latten past? En nergens vind je hier enige uitleg over... Ik vind dit ronduit slecht van Bosch en zal me nog eens heel goed achter de oren krabben voor ik nogmaals zaagspul koop van ze! Ik kan dus 2x140 en 1x70 in de kliko gooien.
Oh ja, dat de "G" in de typenaam zou duiden op "Guiderail" is dus ook onzin. Ik heb hier dus een GKS65ce (géén Gce dus) die wél prima past op een FSN-lat.

Iemand een oplossing?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Schuine kant en het eerste richeltje eraf zagen en dan een anti splinter strip eronder plakken, of kom je dan breedte te kort?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #9
Ik zou het hele verhaal naar de importeur sturen en om een reactie vragen.
 

RogerM

  • #10
Tja, liefst trap ik die die drie foute linialen in de vuilbak en koop ik er een tweede v2 bij. Andere optie is inderdaad om die schuine rand eraf te zagen en er een rubber strip op te plakken. Er zit nu ongeveer 3mm lucht tussen het zaagblad en het aluminium. Als ik dat schuine randje eraf zaag, wordt dat wel een paar mil meer. Klinkt niet als de optimale oplossing. Bijkomend is, is dat ik me afvraag of ik die strip er wel netjes op geplakt krijg want het te beplakken vlak ligt tussen twee uitstekende alu piefjes in (zie foto). Dat plakt niet lekker. Dan zou ik er inderdaad nog meer vanaf moeten zagen...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Gewoon terug naar de fabrikant dat spul.
 

RogerM

  • #12
...dát gaat niet lukken. Ik heb de 3 linialen en de GKS55ce ooit op Marktplaats gekocht. Een paar dagen geleden kocht ik de GKS65ce machine mét een liniaal erbij. Liever een liniaal te veel dan te weinig. En de setprijs was uitstekend. De verkoper kon me ook een foto laten zien van machine-op-liniaal-zoals-het-hoort dus ik was blij. Eerlijk gezegd dacht ik dat het aan de voet van de machine lag maar nu blijkt het dus een andere liniaal te zijn (ondanks de identieke nummering etc).

Enfin, ik kan nu twee dingen doen:
- de drie afwijkende linialen op Marktplaats zetten zodat iemand die wél de juiste machine heeft er gebruik van kan maken, óf
- de drie linialen bijzagen en er een strip onder plakken zodat ik ze wél kan gebruiken.

Voordeel van de eerste optie is dat drie linialen wellicht genoeg opleveren om er één nieuwe bij te kopen die wél past. Kan ik ook gelijk die GKS55ce verpatsen...
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #13
Ik zou dit verhaal toch even bij Bosch inschieten. Met een beetje geluk kunnen ze je toch van dienst zijn.
 

RogerM

  • #14
Tja, ik zal er een mail aan wagen en zien of ik er beter van word.
Thx allen.
 

DSR9500

  • #15
Zeker doen... dat heet toch Klanten Service.

Zeker voor iemand met 3 machines :o
 

RogerM

  • #16
twee machines.
echter, nu merk ik ook dat er speling zit tussen de voet en het glijprofiel op de liniaal. Maw, je kunt de zaag een halve mil bewegen tov de liniaal. De sleuf in de voet is dus iets te ruim.
Ik wilde jullie nog plezieren met een (photoshop)foto waarop de aanpassing te zien zou zijn in simulatie, maar dat gaat nu niet door.

Wéér gedoe en nu ben ik er klaar mee. Nergens een adapter te vinden om die machine netjes op de liniaal te plaatsen. Het toeval (...) wil dat ik een CNC-machine heb. Ik ga dus maar zelf een kunststof voet frezen met een passende sleuf. Ik heb namelijk geen zin om viltjes te gaan plakken op strategische plekken. Dat gaat mis. Liever een passende voet. Dat de machine dan een fractie hoger komt te staan neem ik voor lief.

Wordt vervolgd... (maar dat duurt effe)

edit: welke kunststof neem ik het beste? POM?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu