Glas-in-lood vastzetten

MatthijsJ

  • #1
Goedendag,

Ik ben bezig in de serre op de eerste etage het houtwerk te repareren. Daarbij stuit ik op het feit dat een deel van de stopverf waar vier glas-in-lood ramen mee vastzitten los zit (of er al uit is gevallen). Ik heb nu alle stukken die half of helemaal los zitten er uit gehaald. Zie foto's

Probleem is nu dat ik het glas-in-lood weer vast moet zetten. Aan de buitenkant zit een voorzetraam waardoor ik er vanaf die kant niet bij kan. Aan die kan dit ook geen stopverf (!). Het glas zit ook behoorlijk los, als ik er tegenaan druk, druk ik het naar achteren (waar ik dus niet bij kan).

Hoe - met welk spul - kan ik het glas-in-lood het beste vastzetten? Ik laat bij voorkeur zoveel mogelijk oude stopverf zitten omdat die het raam op zijn plek lijkt te houden.

Dank alvast!

 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Er blijft niets anders over dan aan de buitenzijde het voorzetraam te verwijderen, en daar de sponning te herstellen. Want of de sponning is weggerot, of de stopverf ligt daar los.
 

De Bob

  • #3
Probeer het ruit zoveel mogelijk naar achteren te drukken waar geen stopverf zit, dan aan de voorkant fixeren met wat kleine spijkertjes.

Oude stopverf eruit, en overnieuw dichtstoppen.

Of het voorzet ruit eruit halen, kan u die kant ook afstoppen.
 

MatthijsJ

  • #4
Dank voor jullie snelle reacties zover.

Voorzetraam verwijderen is helaas geen optie. Is n oude maar strakke constructie, prima in de verf etc. Bovendien zou ik daar n pittige steiger voor nodig hebben.

Is stopverf beste? Of zijn er betere, modernere middelen? Ik kan niet hard drukken hè...
 

De Bob

  • #5
Gewoon uitstoppen met stopverf (na de vorst)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Alternatief is het glas-in-lood in zijn geheel verwijderen, sponning herstellen en dan terugplaatsen.
 

MatthijsJ

  • #7
Ja, Walker, daar heb je wel een punt... Dan is het in één keer goed voor jaren. En dan kan ik de stopverf die naar binnen is gevallen er uit halen. En kijken of alles van binnen nog goed in de verf staat etc.

Maar ja, ben maar n eenvoudige klusser en heb niet heel veel tijd. Even over nadenken 😊

De Bob: dank voor tip over stopverf en vrieskou. Niet aan gedacht 😕
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu