Rookkanaal

Totty

  • #1
Hallo, Ik zou een rookkanaal willen plaatsen en dit als volgt opbouwen : het gaat om een vrijstaande houtkachel met een achteruitgang van 120 diameter.
Mijn idee was om binnenshuis een enkelwandige buis van 2 mm te plaatsen tot op 1.5 meter hoogte en dan door de muur naar buiten en deze aan te sluiten op een dubbelwandige buis met een hoogte van 5.5 meter. Het probleem is dat in dan 3 bochten krijg van 90 gr. Voor de dubbelwandige buis die tegen de buitenmuur komt dacht in een diameter van 150 te nemen, die uiteindelijk +/- 1 meter boven de nok uitsteekt met een terugslaguiteinde. De reden van de enkelwandige buis binnen is dat er dan later de mogelijkheid is om een andere kachel met bovenuitgang op aan te sluiten. Zijn er dingen waar ik rekening moet mee houden ? Is een verloop van 120 naar 150 diameter te doen of moet dit minder of meer ? Ik zou wel mogelijkheden voorzien (kleppen) om de buizen te reinigen. Alvast bedankt.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
Dan kun je beter 25 tot 30 cm onder het plafond naar buiten gaan door de gevel heen met dubbel wandig buiten een T stuk. op de kachel dan een verloop en verder met 150. je zou ook een schuifbuis kunnen nemen.ipv 2mm dikwandig staal zou je ook rvs kunnen nemen,blijft je kanaal ook beter op temperatuur.met een t stuk heb je een deksel die er af kan om te vegen en kies bij het uitzoeken naar een andere kachel ivm meer afkoeling en meer weerstand door de bochten niet een kachel met een heel hoog rendement.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu