Naisoleren dak

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #1
Mijn ouders hebben een vrijstaande garage, bouwjaar 1981. Deze garage is voorzien van een gordingenkap met daarop dakplaten bestaande uit 18 mm underlayment met daarop aan de buitenzijde ca. 5 cm tempex als isolatie.

De bovenverdieping van deze garage zijn we aan het opknappen. De ruimte wordt verwarmd met een gasgestookte gevelkachel. Het underlayment dakbeschot is afgewerkt met latex muurverf en niet echt mooi.

Nu kwam ik de Reno Fast platen van Unidek tegen en dat lijkt me op zich wel een mooie oplossing om het dakbeschot netter af te werken en gelijk de isolatiewaarde van het dak wat te verbeteren.

Zou ik deze platen zonder probleem tegen het bestaande dakbeschot aan kunnen brengen, of zouden er dan vochtproblemen optreden? Gezien de dikte van de platen dacht ik aan de platen met een rc waarde van 2,5 of 3.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Hoe dik is de laag EPS isolatie van die platen?

Je moet in de uitvoering ervoor zorgen dat de naden van de aansluitingen met de balken, vloer, muren en nok goed luchtdicht worden afgewerkt.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #3
De platen met een rc waarde van 2,5 zijn 86mm dik. Twee lagen spaanplaat van 3mm stuk en 80mm eps. Bij de variant met rc waarde 3,0 is de totale dikte 105mm, dus een laag eps van 99mm. De platen zijn verder ook niet dampdicht.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Weet je dat zeker? Die witte kant, is een kunststofcoating, die zal toch dampdicht moeten zijn.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #5
In de technische brochure staat vermeld dat het een damp open dak element is.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Dampopen moet dan iets anders zijn dan dampdicht.
Geef even de link waar ik dat kan lezen. Nooit te oud om te leren.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #7
Https://www.kingspan.com/nl/nl-nl/producten/geengineerde-constructieve-houten-systemen/dakelementen/downloads/brochures/technische-brochures/technische-brochure-unidek-reno-fast
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Gelezen.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #9
Als ik er wat aan probeer te rekenen, dan komt het dauwpunt te liggen in de achterste spaanplaatlaag en het bestaande dakbeschot. Dat is dus minder.

Echter als ik de bestaande isolatielaag aan de buitenzijde weglaat in de berekening ligt het dauwpunt ook in die laag. Het valt of staat dus met de dampremmendheid van de Reno Fast platen en de dampopenheid van de bestaande isolatielaag.

Dilemma dus, wellicht is het beter om een plaat op te zoeken die gegarandeerd dampdicht is aan de binnenzijde.

Unidek verwijst in haar brochure naar hun technisch specialist, maar als je om informatie vraagt wordt je verwezen naar de lokale bouwmaterialenhandel. Dat schiet dus ook niet op.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ik neem toch aan dat die witte laag kunststof damperemmend genoeg is om een veilige constructie te maken. Het band zal een uitdaging worden. Ik neem dat dit aan een soort compriband is en dat moet je dusdanig aanbrengen dat het voldoende zal blijven afdichten.

Als ik de constructie simuleer en ik leg een laag Polyacetatkunststoff aan de binnenkant 0,2mm dik Mu 100.000 zie ik geen condens ontstaan.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #11
Het lijkt me ook waarschijnlijk dat de folie in ieder geval wat dampremmend zal zijn. Het is jammer dat nergens vermeld staat waar de folie uit bestaat.

Voor wat betreft de afdichting zal het erop aankomen dat de platen nauwkeurig op maat gemaakt moeten worden. Eventueel zou ik de naden ook nog kunnen afkitten met daaroverheen een afwerklat.

Andere optie is wellicht het toepassen van pir platen met daarop verlijmde gipsplaten. daarvan wordt wel aangegeven dat er een dampscherm in verwerkt zit. Alleen dan is de uitdaging ook om een luchtdichte aansluiting te maken tussen de platen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Dan heb je toch hetzelfde probleem. Wat voor een dampremmer welke Mu waarde?
Is er niemand te bereiken van de leverancier.

Lastige van dat compriband achtige materiaal is dat je na het uitrollen van de band tamelijk snel moet zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu