Buren langere heipalen voor aanbouw, kan dat kwaad?

Opoeted

  • #1
15 jaar geleden hebben wij een aanbouw aan onze woning laten zetten, waarbij door de aannemer palen geheid zijn van 7 meter lengte (tot op de eerste zandplaat). Onze toenmalige buren(oudere mensen) wilden destijds niet mee aanbouwen. Inmiddels hebben we sinds enige tijd nieuwe buren, die nu ook een aanbouw willen plaatsen, gelijk met onze aanbouw, ertegen aan.
Tot zover geen probleem, maar hun aannemer wil palen gaan heien van 11 meter lengte, tot op een tweede zandplaat.Dat zou volgens hem beter zijn, omdat dit een dikkere zandplaat is.

Nu is mijn vraag: Kan dit gevolgen hebben voor verzakken van mijn palen, als hij dwars door de eerste zandplaat van 7 meter heen gaat?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Is afhankelijk van hoever de palen onderling uit elkaar staan.
 

Opoeted

  • #3
De palen van onze uitbouw, aan de kant van de buren staan op 30 cm van de erfgrens. Ervan uitgaande dat de buren de palen op dezelfde afstand van de woning plaatsen, zal de onderlinge afstand nog geen meter zijn.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Minimale hoh afstand zal ik morgen wel opzoeken, weet ik niet uit mijn hoofd.

Een verschil van 4 meter is wel erg weinig voor twee zandlagen, dan zou de eerste laag wel heel dun zijn.
Heb je een sondering en kan je die hier plaatsen?
 

Opoeted

  • #5
Dat moet ik even opzoeken, weet niet of ik de tekeningen allemaal nog heb. Weet wel dat ze destijds bij de vergunningaanvraag van 5 meter buispalen uitgingen, maar dat tijdens het heien dmv het tellen van de pulsen langere palen in gegaan zijn, volgens mij van 7 meter.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
5x D met een minimum van 2 meter.

Advies: zorg ervoor dat er een nulmeting is mbt eventuele schade, een bouwkundige opname. Bij eventuele schade scheelt dat oeverloos getouwtrek. De aannemer is vaak verplicht zoiets uit te laten voeren ivm de verzekering.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
Geen sondering laten maken destijds zeker.

Als de palen onder uw uitbouw goed zijn heeft het wat dieper in de zelfde laag funderen door u buren geen invloed op het draagvermogen van uw palen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu