Zwaar wandmeubel blind ophangen

PMKoning

  • #1
Dag klussers,

voor onze nieuwe keuken heeft mijn vriendin een "leuke" bovenkast/wandmeubel op MP gescoord. Een stevig modelletje van "teak" of in ieder geval een houtsoort die daar voor moet doorgaan.
Qua gewicht lijkt het in ieder geval behoorlijk: zonder de nu nog gedemonteerde glazen schuifdeuren weegt het geheel maar liefst al zo'n 50-55 kg (en dan dus nog het nodige aan servies/glaswerk etc in zal gaan moeten) :?

Zoals onderstaande foto laat zien, moet deze boven ons spoeldeel van de keuken komen en ben ik wat aan het prakizeren hoe we die daar goed gaan bevestigen.


(balkjes eronder wegdenken, die waren even voor de tijdelijke plaatsing)

Naast het feit dat de muur van een erg zachte geel/rode baksteen is (huis is van 1934), komt dan nog dat de kast aan de achterzijde vrijwel vlak is (max 0,5-10 mm diep), dus als ik bijvoorbeeld een keeplat zou bevestigen over de volle breedte van de kast, dan heb ik dus een kier aan de zijkant zitten. En omdat dit deel van de keuken in de lengte van ons huis is gemaakt, kijk je daar bij binnenkomst dan dus zo tegenaan. Niet heel "sexy" dus.
De buitenrand van de kast is massief (ca 40x40 mm), de achterwand is een dunner soort hout, wat precies kan ik niet zien, maar vast een soort multiplex van max 6 mm oid, dus daar kan ik in ieder geval al niets aan vastmaken.

Om de "wensenlijst" af te ronden, wil ik de onderkant van de kast graag "clean" houden en daar geen beugels oid plaatsen, dat zit allemaal in het zicht. Daar moet alleen wat werklampjes komen en bij voorkeur geen beslag.
(bij de vorige eigenaar stond het geheel op een dikke vuren plank met daar twee zware metalen beugels/draadeinden onder, echter was de hoogte daar zo laag dat je er niet onder kon kijken).

Zelf heb ik zitten denken aan het systeem van de "metalen keeplat" die je veel ziet in allerlei meubelbeslag winkels, alleen weet ik niet of dat wel voldoende draagkracht gaat leveren. Wellicht zou je die zowel boven als onder moeten monteren om extra draagkracht te krijgen?
Verder ontstaat dan toch weer die "lelijke" kier die dan blijft tussen muur en kast.
Nu zou ik die kier wel kunnen wegwerken met een extra lat langs de randen (meteen voldoende diepte voor wat bedrading), maar dat moet ik dan maar weer in dezelfde kleur/nerf etc zien weg te werken. Nou moet wel alles in zijn geheel nog opnieuw geschilderd worden (bruin moet eraf volgens de huis styliste :roll: en geheel gaat naar een blauw/grijze wash, maar dat is een project an sich) maar dat blijft wel redelijk "doorzichtig". Gewoon er een vuren latje tegen aanschroeven/lijmen gaat dus denk ik niet heel mooi zijn.

Ander alternatief zou misschien zijn om in de vier hoeklatten (op de foto slecht te zien wellicht maar dat zijn balken die met hun kopse kant naar voren liggen) een gat te boren en daar dan een draadeind oid in te steken.
Dat lijkt me echter een extreem (lees té) nauwkeurig klusje waarbij net een beetje scheef boren in muur of hout gaat zorgen voor een afwijking die je niet meer gecorrigeerd krijgt. Bovendien is er dan geen enkele stelmogelijkheid, dus lijkt me dat niet echt een oplossing.

De "door en door" methode door de muur gaat 'm in ieder geval niet worden omdat aan de andere kant van de muur onze gang zit die mega strak is.

Ik heb al diverse posts doorgelezen die hierop lijken en heb eerder al met chemische ankers gewerkt voor wat gewone keukenbovenkasten in een hele slechte/zachte muur, maar ben toch benieuwd wat jullie zouden doen.
Ik zie vast nog allerlei slimme mogelijkheden over het hoofd!

Mag ik jullie vragen om suggesties?
Hoe zouden jullie dit oplossen?

Dank! :bedankt:

Nog een foto met wat meer zijaanzicht:


En een wat wazige foto van de achterkant:
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Aan wat ik zo zie zou ik de oplossing zoeken in het ophangen aan het plafond. Ik zie daar om de 30cm schroeven zitten voor het gips. Als het hout waar de gipsplaten tegen aan zitten voldoende sterk zijn biedt dat ook een mogelijkheid.

Wat me ook opvalt is dat de lijst boven en aan de zijkanten dikker is dan de onderste plank.
Als je de onderste plank opdikt wordt dat visueel mooier.
Alleen laat je het achterste stuk van de opdikking weg en schroef je daar een stevige lat tegen de muur waar de opdikking precies gelijk mee valt.
Dan wordt de kast ook op de muur afgesteund.
 

PMKoning

  • #3
Dag Frank,

Dank voor je reactie. Helaas zal via t plafond niet werken, dat is een metal stud constructie.

Overigens ben ik het wel met je eens wat betreft die afwijkende dikte van de onderste plank.
Toch een ontwerp foutje denk ik...

Voor dat opdikken zou ik dan wel een vergelijkbaar stuk hout moeten vinden voor het mooie.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Ok, dat is jammer van die metal stud.
Voor wat betreft het hout, als je het toch eerst blank gaat maken dan zoek je een stuk hout dat qua structuur het meest in de buurt komt. Bij een kleurverschil zou je met wat lagen lichte beits de kleuren bij elkaar kunnen brengen. En dan blauw/grijze wash er over, dan zie je er niks meer van.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Worden de glasplaten van onderaf in een sleuf gezet ?
Zo ja dan is het m.i. logisch dat de onderkant minder dik is dan de boevenkant.
 

PMKoning

  • #6
Dag Jan,

Nee de deuren zitten in een houten sponning met houten passtukjes die in een groef gezet worden (lastige manier om n eenvoudige constructie uit te leggen) :?

Dat is nog n klusje an sich... Wil kijken of ik er niet n echte rails in kan zetten die gelagerd is.

Iemand nog suggesties voor het ophangen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Komt de kast tegen het plafond aan te zitten ?
 

PMKoning

  • #8
Ja bij voorkeur wel.
Ik wil vooral de ruimte tussen werkblad en onderkant kast zo groot mogelijk houden (het is maar nét aan volgens de standaard keuken richtlijnen).
Bovendien vind ik het denk ik ook het mooist als het boven strak er tegenaan zit.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Dan wordt ophangen niet mogelijk, de kast moet dan omhoog en dat gaat niet.
Ik zie bovenaan in de kast wat latjes, is het mogelijk daar doorheen te boren en op een paar plaatsen een schroef in de wand te schroeven ?
Pas wel op dat u rekening houdt met de elektra leidingen.
Misschien zijn een paar schroeven in de bovenkant in de verdiepingsvloer ook mogelijk, de kast kan ook niet naar voren kantelen als de schroeven in de wand los zouden laten.
Met goede pluggen moet schroeven in de wand geen probleem zijn, de schroef moet net door de plug heen komen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Onder de kast een steunbalkje horizontaal maken. Deze kun je enigszins dezelfde kleur geven met wax of beits. Deze balk zet je vast met meerdere draadeinden in een chemisch anker. De uiteinden kun je laten verzinken in de balk, en met proppen of vuller wegwerken. Deze vangt de verticale belasting op.

En bovenin de hoeken tegen het kantelen nog op dezelfde wijze met een draadeind + hoekijzer. Daarna kun je hier een houten klos overheen plaatsen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu