Aanrechtbladen uit beton

RogerM

  • #1
Ik ben voornemens om m'n aanrechtbladen uit zwart beton te maken. Eerst maak ik een mal en giet het blad ondersteboven. Zo wordt de uiteindelijke bovenkant spiegelglad. Nu wil ik echter een RVS hoekprofiel in de bovenrand zetten. Ik denk aan een 20x20 profiel met een totale bladdikte van 50mm, incl bewapening. Hoe maak ik iets aan dat profiel waar het beton grip op heeft? Als ik elke 10cm een piefje las, gaat het RVS wellicht verkleuren aan de voorzijde.
Iemand tips en suggesties?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2

Zo'n soort profiel?
 
  • Like
Waarderingen: RogMoe

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Lasverkleuring is met een chemische oppervlakte behandeling, beits te verwijderen, google weet het.
 

RogMoe

  • #4
Hi, ik was een tijd uit de rolatie qua aanrechtblad. ben voornemens om het prject weer op te pakken. De vraag staat nog altijd.
@Frank;een dergelijk tegelprofiel ziet er wel goed uit. Hoe zou jij dat aanpakken dat het niet uit de hoek schuift tijdens het gieten?
 

RogMoe

  • #5
Effe een tekeningetje gemaakt. Ik dacht te moeilijk door een RVS hoeklijn toe te willen passen. Een tegelprofiel lost m'n probleem direct op! Thx Frank
Echter, hoe hou ik dat profiel op z'n plek tijdens het gieten? Met een heel klein kitrandje misschien, precies in de hoek dat ik met mal en al verwijder? (gele pijl)

mal met profiel.png


Eigenlijk zou ik de kopse kant van het blad ook willen voorzien van een stukje profiel. ...en de opstaande rand van de hoek dan ook gelijk? Er zijn voor tegelprofielen afgeronde 3weg hoekstukken. Is het aan te raden om iets dergelijks te gebruiken op een hoek die toch een stootje kan krijgen...? En hoe zet je die hoekjes nou precies vast?

Tegelprofiel-vierkant-voorbeeld-hoek-stuk-1.jpg
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #6
Een lijmpistool werkt meestal prima
 

RogMoe

  • #7
lijmpistool? Dat profiel moet strak in de hoek (er mag immers geen beton voor lopen) en aangezien het 2,40mtr lang is, lijkt dat me geen optie eerlijk gezegd.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #8
Het hoeft alleen maar het profiel tijdelijk op zijn plek te houden... Het beton doet de rest dankzij de gaten in het profiel.

Overigens zou ik persoonlijk gewoon facetranden maken in plaats van te gaan klooien met profielen, maar dat is een kwestie van smaak.
 

RogMoe

  • #9
Je schrijft "tijdelijk", maar overal waar lijm zit, kan geen beton vloeien. Ik zie niet voor me hoe jij het bedoelt. Voor de duidelijkheid: ik wil het profiel IN het beton hebben en niet later erop lijmen. Misschien zit daar de verwarring.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #10
Je giet de mal ondersteboven, en zet de bovenkant van de profielen (vanaf je foto gezien) vast aan de onderkant van de mal.

Het beton drukt de profielen dan tegen de mal aan; de lijm in de hoeken zorgt ervoor dat de profielen niet verschuiven bij het eerste beetje.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
Het blad stort je inderdaad ondersteboven. Op de profielen zit een beschermfolie. Ik zou ipv een lijmpistool acrylaarkit gebruiken, maar alleen om te voorkomen dat er cementwater langs het profiel vloeit. Daarmee blijft het profiel ook wel zitten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu