Tegelverdeling toilet

Mjagers1982

  • #1
Beste mensen,

Ben met laatste projectje na een grote verbouwing begonnen namelijk het toilet ;). Nieuw Geberit UP320 gehangen vandaag en ingepakt met QBOARD. Nu ben ik me aan het bedenken hoe de tegelverdeling moet gaan zijn. Daarover graag jullie advies ;).

Even wat afmetingen, 118cm diep, 93cm breedte en 240cm hoogte. Inbouwreservoir is 115cm hoog.

De Geberit krijgt tegels van 30x120 dus daar is de verdeling niet zo moeilijk. De wand is echter lastiger.

De wand krijgt 30x60 tegels, dus 2 in de diepte en 2 gesneden van 45 ongeveer in de breedte. De hoogte lijkt makkelijk met 8 x 30 = 240, echter komt dan precies boven de het inbouw reservoir een strookje van 4 a 5 cm, wat me niet mooi lijkt.

Als ik echter op die plek begin met een hele tegel heb je dat strookje van 4/5 cm onder het plafond, waar ik altijd begrepen heb dat je dat moet proberen te voorkomen, aangezien dat ook niet zo mooi is ;).

Alle tips zijn welkom!
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Het reservoir 5 cm verhogen (plak er een paar plaatjes qboard op)
 

Mjagers1982

  • #3
Held!

Dat het eigenlijk zo simpel kan zijn. Dit lijkt me geen slecht idee inderdaad.
 

Grashopper

  • #4
Idd altijd even vooraf kijken hoe je uitkomt. Ik ben hier ook met het toilet en badkamer nodig. Ik pas mijn plafondhoogte ook aan op de tegelafmetingen. In mijn geval moet ik een dubbele panlat gebruiken voordat het gips erop kan. Maar dan heb ik tenminste geen lelijk strookje.
 

Mjagers1982

  • #5
Toch nog even terug komend op dit verhaal. De tegels voor het inbouwreservoir en de wandtegels zijn allebei wel 30cm, echter blijkt de ene 30 de andere niet te zijn ;).

Uitstroken zal dus lastig worden, waardoor het resultaat dan denk ik niet mooier wordt.

Wat zou dan de beste verdeling zijn? Nog steeds reservoir ombouw met 5cm verhogen en dan beginnen met een halve tegel zodat het verspringt?
 

Grashopper

  • #6
Als je een tegel moet snijden zou ik hem aan de onderkant doen. Dan kun je snel een centimeter of 2 smokkelen zonder dat het opvalt. Waarom maak je de achterwand niet gewoon vlak? Dus voorkant van het inbouwreservoir recht omhoog tot aan het plafond.
 

Mjagers1982

  • #7
Nou, dat dichtbouwen maakt het hokje wel een stuk kleiner. Daarbij gaat dat een veto opleveren bij de vrouw die daar een plantje, kalender, potpourri (brrrrr) enzo neer wil zetten ;).
 

Grashopper

  • #8
Ik heb een ondiep inbouwreservoir gekozen. Dan komt het maar een 10 centimeter naar voren. En ik wou inderdaad geen plantje o.i.d. :mrgreen:
Mijn vrouw denkt dat het niet anders kon..... :D
 

Mjagers1982

  • #9
Nog een vraagje. De muren waren tot 1.20cm hoogte al betegeld en nu heeft de stucadoor alles erboven strak getrokken waardoor de hele muur nu betegeld kan worden. Hiervoor heb ik dus 30x60 gerectificeerde tegels genomen.

Nu zag ik net dat 1 van de drie tegelwanden een klein beetje bol loopt, met een lat erop loopt ie 3mm naar binnen aan beide kanten. Is dit op te lossen met wat meer tegellijm? Gerectificeerde tegels geven je niet veel ruimte namelijk. Of moet ik de midden tegels waar hij vandaan bol loopt uitkappen en recht smeren met stucpasta?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #10
Gebruik een lijmkam van 10 mm, dan kun je wat meer oneffenheden opvangen.
Gebruik ook een poeder tegellijm.

Bij gerectificeerde tegels, kun je het beste een leveling systeem gebruiken, dan kun je mooi vlak werken, en het werkt een stuk gemakkelijker.
 

Mjagers1982

  • #11
Dank voor je antwoord. Is poeder lijm idd beter ja? Ik dacht ik pak makkelijk een emmertje pasta ;)

Levelen wilde ik inderdaad doen, was alleen nog aan het twijfelen over de voeg breedte. 1mm is het kleinste wat kan geloof ik maar dat is ook wel wat moeilijker wellicht... Maar het wordt zo snel te groot...
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #12
Als je een grovere lijmkam gebruikt, dan is poederlijm veel sneller uitgehard, als een pasta lijm.
Dan kun je een dag daarna de clips van het leveling systeem er uit halen.
Als je pastalijm gebruikt, dan heb je kans dat de tegels weer los van de muur komen.

Maar ook als je harde vloertegels gebruikt op de wand, moet je een poederlijm gebruiken, omdat deze tegels geen vocht opnemen wat bij een pastalijm noodzakelijk is.

Wij gebruiken clips van 1,5 mm, omdat die wat steviger zijn, en niet zo snel afbreken, als je de wiggen aan knijpt.
 

Grashopper

  • #13
Idd, poederlijm werkt prima met een levelingsysteem. Ik heb 2mm gebruikt, vond ik persoonlijk echt niet te groot. Hieronder kun je zien dat dit best meevalt. Kleur van de voeg bepaald ook erg het eindresultaat



 

Mjagers1982

  • #14
OK top, bedankt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu