Pendelende cv ketel Intergas 36/30

Fender01

  • #1
Beste mede forumgebruikers,

Ik ben in het bezit van een Intergas 36/30 cv-ketel van 2014. Ik woon in een tussenwoning van 1998. In de woonkamer heb ik een convectorput met dubbele convectoren. Verder in alle overige ruimtes hangen normale radiatoren. De klacht is dat de ketel ca. om de 5 minuten aan en uit gaat. Het vermogen heb ik op 25% (laagste stand), pompstand op 1, aanvoertemp. 65 graden C, nadraaitijd pomp op 3 min.
vermoedelijk is de ketel overgedimensioneerd voor de woning, maar je zou toch denken dat 25% van het max. vermogen, ca. 7 kW, toch al minimaal is?

Herkent iemand misschien dit probleem en heeft u misschien een idee?

Ik zou er erg mee geholpen zijn.

Alvast er bedankt voor uw reactie.

Groet,
Bas
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Zou met waterzijdig inregelen te maken kunnen hebben, zijn de retourleidingen van alle radiatoren incl. convectorput ongeveer even warm? En hoe warm?(temperatuurverschil over de radiatoren)

hoeveel radiatoren heb je open staan?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
De basis van het probleem is dat een 36kw ketel veel te zwaar is voor een tussenwoning.
 

Bert pit

  • #4
1) soms helpt het om de pompsnelheid juist iets te verhogen en de aanvoertemperatuur te verlagen. Echter ik begrijp het convector probleem waarbij je een wat hogere aanvoer temperatuur nodig hebt.

2) stap over op een aan/uit thermostaat. Koop er een die per halve graad regelt en de keuze biedt om 9, 6, od 3 keer per uur aan te springen.

3) vervang de ketel
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #5
Daarbij, 5 minuten aan en uit is niet echt schokkend.

Verder kun je ook nog gewoon je aanvoertemperatuur verhogen, waardoor de ketel langer blijft branden.

Ook kun je de anti pedel tijd langer maken, waardoor de ketel nadat hij voor cv gebrand heeft een x aantal minuten niet opnieuw mag starten voor cv.
 

Fender01

  • #6
Allemaal bedankt voor de reacties!

De conevectoren in de woonkamer en de radiator (type 33) staan helemaal open. Op de rest van de radiatoren zitten thermostaatkranen. Toen de ketel in 2014 werd geplaatst was ik nog niet zo op de hoogte als nu helaas en werd deze ketel mij geadviseerd. Ketel staat stamdaard op 70% (22 kW) vermogen. Ketel is geen 36 kW, maar als deze op 100% zou staan, 30 kW. Nog veel te veel inderdaad. Het verschil met zijn kleinere broertje is niet zo heel groot. Deze kan terug moduleren naar min. 6,9 kW en de mijne naar 7,0 kW. Daar staat hij nu ook op ingesteld (25%). Wat ik nog wil proberen en hoop dat het helpt ;0, is het verwarmingsvermogen in de hal te vergroten door de huidige type 11 radiator te vervangen voor een type 22 radiator. In de hal is het altijd vrij koud en misschien wordt het pendelen daardoor ook iets minder. Hoe zou het kunnen als de pompstand iets wordt verhoogd, het pendelen worden verminderd?
 

Fender01

  • #7
Nog even aanvullend. Zodra ik de nieuwe radiator in de hal heb geplaatst ga ik het opnieuw waterzijdig inregelen. Ook al zet ik de aanvoertemp. op 70 graden C, ik blijf ca. 48 gr C meten bij de radiatoren. Delta T is ca. 8 gr C en in de badkamer zelfs maar 4 gr C. Ik krijg dit zomaar niet goed op de een of andere manier. De convectoren zitten verder weg en daar is de aanvoertemp. ca. 38 gr C. De radiator dichtbij de ketel is bijna helemaal geknepen.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #8
Bij convectoren die heet gestookt moeten worden, kan je bij Intergas de stappen modulatie uitschakelen.
Groeten Boudewijn
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #9
Wat voor temperatuur meet je bij de ketel dan in de aanvoer? Haalt hij de ingestelde temperatuur (70 gr) wel?

Heb je een opentherm thermostaat? dan kan het zijn dat hij een lagere temperatuur vraagt.
 

Fender01

  • #10
Ingmar89 schreef:
Wat voor temperatuur meet je bij de ketel dan in de aanvoer? Haalt hij de ingestelde temperatuur (70 gr) wel?

Heb je een opentherm thermostaat? dan kan het zijn dat hij een lagere temperatuur vraagt.

Hoi Ingmar,
Hij haalt inderdaad de ingestelde 70 gr C niet. Thermostaat (Honeywell Chronotherm Modulation) vraagt ca. max. 50 gr C aanvoertemp.
Gemeten temperatuur bij de aanvoer met externe temp. meter is dan ca. 48 gr C. Heb al wat gespeeld met de pompsnelheid, maar op stand 2 wordt het nog erger. Staat nu weer op stand 1.
 

Marcn88

  • #11
Pas parameter E. is aan naar 2 denk dat stoken dan stuk beter gaat
 

Fender01

  • #12
Marcn88 schreef:
Pas parameter E. is aan naar 2 denk dat stoken dan stuk beter gaat
Dank je Marc. Dan gaat de ketel dus als aan/uit gedragen i.p.v. modulerend?
 

Marcn88

  • #13
De ketel zal altijd moduleren op basis van delta t alleen reageert hij dmv aan uit op ot vraag en doet niks meer met de gevraagde cv watertemp van de honeywell thermostaat het aanwarmen zal een stuk sneller gaan je convectoren gaan beter functineren en de ketel zal waarschijnlijk een stuk minder gaan pendelen
 

Fender01

  • #14
Hoi Marc, instelling E. op 2 gezet en aanvoertemp. op 70 gr. C, maar pendelen blijft helaas. Brandt ca. 5 minuten en gaat uit en vervolgens weer aan.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #15
Maar 5 minuten branden bij deellast(want dat is 50 graden), is geen pendelen. Er is gewoon niet meer warmtevraag in je huis. Als de ketel wel continu brandt dan wordt het te warm.
Dit is normaal regelgedrag, niets aan doen.

Als je voorgaande met E. op 2 wil doen, dan moet je E ook op 60 graden zetten. Dan beantwoordt hij elke warmtevraag lager dan 60 graden toch met 60 graden watertemp.

Maar waarom zou je dat willen?
 

Marcn88

  • #16
Als je parameter E. op 2 zet zal de ketel altijd gaan stoken naar de max ingestelde watertemp maar u zegt dat de ketel pendelt.
Geeft deze op dat moment dan ook een code 1 aan of krijg je een 0 in beeld, als t een 0 is zit het probleem. niet in de ketel maar in de kamerthermostaat, deze vraagt dan geen warmte meer, kijk op dat moment eens wat de thermostaat aangeeft, is de ingestelde temp dan bereikt of niet als deze bereikt is is het namelijk geen pendelen dus een 0 in beeld op de ketel maar gewoon einde warmte vraag
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #17
Hij gaat stoken naar de bij parameter E(zonder punt) ingestelde temperatuur, niet naar de maximale watertemperatuur.
 

Marcn88

  • #18
Ik zal zeggen probeer t is als je de max aanvoer insteld op 80 graden en je hebr een ot thermostaat met para E. op 2 krijg je bij warmte vraag een 5 in beeld met daarachter de gevraagde temp van 80 graden en geen 60 als dit zo zou zijn zou de ketel dus nooit hoger kunnen stoken dan max 60 graden bij een ot vraag
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #19
Oh wacht je hebt gelijk, ik doelde op E. ingesteld op 1... :oops:
 

Fender01

  • #20
Hoi Marc,

Ik denk dat je de spijker op z'n kop slaat. Is inderdaad geen '1' maar '0'. Komt dus waarschijnlijk vanuit de thermostaat. Kun je hier nog iets aan regelen of toch een andere thermostaat proberen? Is een Chronoterm Touch Modulation van nog geen 3 jaar oud.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu