Badkamer spiegelkast - draagkracht schroeven

Mirage0101

  • #1
Hallo,

Gisteren heb ik een badkamer spiegelkast opgehangen in mijn badkamer boven het wastafelmeubel. De spiegelkast weegt 44 kg als ik de doos mag geloven.

Als ophangsysteem zijn er 2 ophangpunten linksboven achter de spiegelkast en rechtboven achter de spiegelkast Ze lijken een beetje op verticale schuine driehoeken/hellingen, waar je de spiegelkast achter aan ophangt. Elk ophangpunt had 2 gaatjes voor de schroeven.

De muur was keihard - aangezien de wandtegels lijken op de vloertegels is dat misschien ook de reden voor de harde wandtegels geweest (wellicht zijn het gewoon vloertegels). Uiteindelijk heb ik met een diamantboor 2 gaatjes weten te boren in de tegel en daarna door in de muur (tussenmuur in een nieuwbouwhuis).

De spiegelkast heeft 3 deurtjes die open kunnen. Dit vergt oefent extra kracht op de schroeven uit, neem ik aan.

Uiteindelijk heb ik de ophangpunten met 1 schroef per ophangpunt gemonteerd (ipv 2). Ik heb hiervoor een Aligator extra-gewicht-pluggen gebruikt en schroeven van ca 6 cm.

De spiegelkast hangt momenteel muurvast, maar vannacht ben ik toch gaan twijfelen, of de spiegelkast wel goed vastzit, aangezien ik maar 2x1 schroef heb gebruikt ipv 2x2. (de reden voor 2x1 is overigens omdat ik het 2e gat na alle moeite niet recht onder het eerste gat heb gekregen en dat dan het ophangpunt nogal schuin zou hangen).

Mijn vraag is dus eigenlijk: een spiegel kast van 44 kg, aan 2 schroeven van 6 cm met aligatorpluggen in een stenen/betonnen (?) muur. Is dat voldoende?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
De fabrikant heeft vast niet voor niets 2 schroeven per ophangpunt bedacht.

Weet je trouwens zeker dat de kast 44 kilo weegt? Lijkt mij nogal erg veel voor een spiegelkast.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
Mits het gat netjes geboord is en de plug er niet te ruim in zat en je de juiste diktemaat schroef hebt gebruikt zo ik me er geen zorgen om maken.
 

Mirage0101

  • #4
Ja, de plug zit er strak in. Moest de laatste paar mm er zachtjes intikken met een hamer. De schroef heb ik er bij gezocht. Was ongeveer een cm groter dan de plug, ivm het montagestukje. Ik moest de laatste cm stevig aanschroeven met mijn schroefboor zodat het er goed inging. Dus het zit er allemaal stevig in.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Niet meer van wakker liggen.
 

Mirage0101

  • #6
Thanks!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
Ik denk niet dat de spiegelkast 40 kg weegt.
Ben ze nog nooit tegen gekomen, die zo zwaar wegen, ook niet van 140 cm breed.
Waarschijnlijk is het het totale gewicht, wat de kast kan dragen.

Plaats anders eens een foto van de spiegelkast.
 

Mirage0101

  • #8
Hi Peter,

Het is deze spiegelkast:

Op de doos was met stift 44 kg geschreven. Ik ging ervan uit dat dat het gewicht zou zijn. Het voelde behoorlijk zwaar in ieder geval. ;-)

Hij zit nu in ieder geval muurvast...

Link verwijderd i.v.m. reclame, mod.
 

Mirage0101

  • #9
Het gaat om een spiegelkast van 120x80x14. Er stond een gross weight en net weight op. Mijn verwachting was dat dat het gewicht van de spiegelkast zelf was.



Maar goed, ik denk dat ie wel vast blijft zitten, hij zit vrij stevig nu. Het waterpas stellen en het gelijkstellen van de afstand tot de muur van het kastje scheelde ook behoorlijk in stevigheid.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu