Installatie / patchkast

Stijn81

  • #1
Beste forumleden,

In een nieuwe klusruimte komen diverse 16A 230V stopcontacten, verdeeld over meerdere groepen. Verschillende buizen zullen in de grond worden gelegd, waarna deze weer wordt afgesmeerd en er een vloer overheen komt.

Omdat in de toekomst het best kan veranderen waar welke stopcontact voor gebruikt gaat worden, wil ik wat flexibiliteit inbouwen. Ik bedacht me dat door het volgende te doen:

De groepen (6 stuks) te leiden van de groepenkast naar een installatiekast. Vanuit de installatiekast diverse leidingen naar de diverse stopcontacten (+/- 15 stuks. In de installatiekast wil ik de groepen die aankomen verbinden met de diverse leidingen naar de stopcontacten. Ik wil dat in een installatiekast bij de ruimte doen, omdat het doortrekken van alle 15 leidingen naar de groepenkast wel heel veel werk is.

in de toekomst kan ik dan de aansluitingen wijzigen, door een stopcontact met een andere groep te verbinden.

De vraag is echter hoe het beste zo'n kast op te bouwen. Een lege groepenkast met installatieautomaten? Een lege installatiekast en daarin inbouwdozen? of zijn er contactblokken verkrijgbaar die je op de rail in een lege groepenkast kunt klikken?

dank bij voorbaat!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Wat dacht je van een rijtje kabellasdozen, ieder voor een eigen groep.
 

Stijn81

  • #3
Dank voor het antwoord. Vraag me alleen af of dat netjes in een kast gemaakt kan worden.

Misschien een lege installatiekast met doorvoerklemmen op de dinrail?

Mvg,
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Gaat het ook nog om verschillende fasen?
 

Stijn81

  • #5
Het gaat om 1 fase per groep. Geen 3 fase groepen. De hoofdzekering van de energiemaatschappij is wel 3 fasen.

Mvg,
 

Andre69

  • #6
Volgens mij kan dit enkel in de meterkast, verschillende groepen mogen nadien niet weer samenkomen in een kast of klemmenstrook. losse kabellasdozen kan wel
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu