Geiser waakvlam gaslucht

Eva1234

  • #1
Dag, ik lees hier veel over waakvlammen en geisers ed maar twijfel nog

Ik heb een hele oude geiser mag sine /9 of 325/10 vaillant ( onduiedelijk welke vd twee, schijnt 35 jaar oud). Ik ben bezig met renovatie projectje oa tbv plaataing boiler en wil dus niet de geiser nu moeten vervangen. Renovatieproject diurt lang door diverse onstandigheden. Ivm dreigende vorst en een vastziftende waterhoofdkraan heb jk vorige week de geiser uitgezet voor de zekerheid. Ik kon watwr hoofdkraan niet dicht doen ( draaihendeltje kapot) en dus niet aftappen en dacht: geiser uit baat het niet dan schaaft het niet, ook al is de waterleiding feitelijk meer het probleem igv vorst. (Het heeft uiteindelijk 99% zeker niet in de betreffende ruimte gevroren, ik heb zelfs s nachts de thermometer gecheckt)

Gashoofdkraan toen iig ook meteen dicht gedraaid. Kraantje bij de geiser niet want ik wist niet dat deze er uberhaupt was. Geiser is enige gastoestel in huis.
Van de week paar keer geprobeerd de geiser weer aan te doen maar de simpele instructie was toch niet zo simpel dus ik bleef op de verkeerde knop drukken en de waakvlam ging steeds meteen weer uit. Telkens even uurtje of dag gewacht en tussen door de hoofdkraan weer dicht gedaan voor extra veiligheid. Gister Vaillant gebeld en toen lukte het door de juiste volgorde. Hierbij heb ik echter wel een paar keer (wrs 3x zonder tussendoor tr wachten) op die knop gedrukt en de ontstekingsknop misschien wel langer dan 30 sec ingedrukt hehouden ( weer niet meer). Hij bleef godzijdank branden , vervolgens water getest en bleek warm. Toen terug naar geiser en naar het vlammetje gekeken. Het leek of er twee waakvlammetjes waren of misschien is het één grote met twee puntjes. Af en toen werd één of een deel van de vlam oranje/geel en het flikkerde meer dan ik voorheen had gezien. Ik dacht mss zit er lucht in doordat ik em paar dagen uit heb gehad of doordat ik de hoofdkraan steeds tussen door open en dicht heb gezet, of doordat ik de ontstekingsknop wat langer ingedrukt heb gehad heeft hij wat meer gas tijdelijk.

Ik ben toen met mn neus praktisch tegen de geiser aan gaan ruiken en rook heel licht was gas. In paniek heb ik hem meteen uitgezet en de gashoofdlraan in de meterkast dicht gedraaid.

Hoe veilig is dit nu?
Geiser is oud maar in augustus inderhouden.
Die monteur zei dat deZe geisers is afgekeurd ivm recirculaite. Is dan Zo dat het dan niet meer 'mag' ? Hij heeft niet gezegd dat hij niet gebruikt mocht worden en hem uiteindelijk ook branden achtergelateb? Overigens zit er wel degelijk een opening naar de buiten in de muur waar de afvoer vd geiswe zif, alleen geen pijp. Wat recirculeert hier dan aan?

Mijn vraag;
Is de lichte gaalucht het gevolg van het opstarten/mijn onhandigheid en kan ik het veilig nogmaals proberen en moet ik even wachten tot het vlammetje kalmeert of
moet ik echt meteen een monteur laten komen .
Ik heb wel een co2 meter maar die zijn ook njet altijd betrouwbaar lees ik .

Een paar weken geleden is hier een loodgieter geweest die heeft em ook uit gezet en aangedaan na een paar uur, dat lukte niet meteen omdat wr lucht in zat zei hij.

Veiligheid voorop maar ik wil niet een dure monteur laten komen puur omdat ik uberhaupt bang ben om een geiser te ontsteken. Dus mijn 1e vraag is; kun je het obv bovenstaand info veilig nogmaals proberen of is dat onverstandig ?
De gaslucht heb ik verder niet meer geroken maar ja hij is inmiddels uit en de kraan weer dicht. Lang verhaal maar ik hoop dat iemand raad heeft want ik snak naar een warme douche!!
 
A

Anonymous

Gast
  • #2
Weet niet hou de praktijk situatie eruit ziet. Maar om te voorkomen dat je waterleiding en de rest zou kunnen bevriezen, moet je het water wel uit leiding en toestel aftappen. Alleen de waterhoofdkraan dichtdraaien en verder niets doen heeft geen zin, leidingen en toestel kunnen dan gewoon kapot vriezen. Je schrijft dat er wel een gat in de muur zit naar buiten in de buurt van de geiser, maar hij is verder niet met een gesloten afvoerpijp aangesloten? Ik vind dat een behoorlijk gevaarlijke situatie in verband met koolmonoxide. Het kan best altijd "goed" gegaan zijn, maar ik zou toch zo snel mogelijk een gesloten afvoerbuis vanaf de geiser rechtstreeks naar buiten brengen. Je zal de eerste niet zijn die sterft door Co vergiftiging. Het waakvlammetje moet gewoon blauw van kleur zijn, is hij wat geel of wat anders van vorm, dan kan er sprake van wat vervuiling zijn. Ik zou dan gewoon het waakvlam pitje en thermokoppel laten vervangen. Een sterke gaslucht mag je niet ruiken, kan wel zijn dat als je heel dicht bij het waakvlammetje ruikt, je gewoon de afgassen ruikt. Zorg dat de geiser deugdelijk op een afvoer naar buiten is aangesloten en dat de ruimte gewoon goed geventileerd blijft. Dan kan je hem nog gebruiken totdat je een nieuw toestel laat monteren.
 

Eva1234

  • #3
 

Eva1234

  • #4
Dank voor uw reactie,

Het water kon niet afgetapt door een kapotte hoofdkraan. Kon de toevoer dus niet dichtzetten
Dit valt onder onze VVE En duiurt even voor iemand komt.

Wat betreft de geiser; kun je op/aan elk model dan een afvoerpijp maken? Dacht dat dat niet zomaar kon en dat ik dan sowieso een geheel nieuwe moest . Ik heb foto bij gevoegd van de balkonzijde en van het hokje waar hij hangt. Het gat met rooster ad balkonzijde zit ongeveer ter hoogte van de bovenkant vd geiser. . Zie ook de foto van het rooster van dichtbij waar je een soort afvoer ziet.
Het hokje wordt overigens goed geventileerd dat wel.

Ik vraag me nog af in hoeverre het nu ook echt verboden is?. De wettelijke regelgeving handhaaft toch wel de juiste normering zou je denken. Dat het een verhoogd risiso heeft, snap ik en wil ik ook niet opeb maar ik wil begrijpen of t echt cerboden is . Oa ivm buren die het ook hebben . Bvd
 

Eva1234

  • #5
 

Eva1234

  • #6
 
A

Anonymous

Gast
  • #7
Als het hokje verder gewoon buiten in de open lucht en goed geventileerd is zal het niet zo'n probleem zijn. Is het hokje inwendig in de woning waarin je verblijft, vind ik het best wel een gevaarlijke situatie met Co ophoping. Co is ietsjes lichter dan lucht, dus kan zich makkelijk verspreiden. Dus als het hokje inwendig is, zou ik perse een gesloten afvoer naar buiten willen hebben. Co is een dodelijk gas wat ontstaat bij verbranding. Je hoeft het niet altijd te merken, je zakt gewoon weg. Zorg ervoor dat al het water uit de leiding en geiser is bij vorst, anders vriest de zaak gewoon kapot.
 

Eva1234

  • #8
Dank,

Als u of een van de andere lezers nog weet of ik op de huidige afvoer gewoon een pijp kan laten zetten die het risico weghaalt, ben ikzeer erkentelijk.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
U hoeft niets te vervangen, de waakvlam eerst eens schoonmaken en dan kijken of die beter brandt, als die goed brandt dan kunt u de geiser gewoon gebruiken, zorg wel voor voldoende ventilatie.
Er kan niet zomaar een vaste afvoerpijp op deze geiser worden gezet.

@ Klikoo,
het lijkt me verstandiger niet reageren op zo'n probleem als u daar weinig verstand van heeft.
 

Eva1234

  • #10
Bedankt voor uw reactie.
 

Marcn88

  • #11
Dit betreft een mag sine dit is een zogenoemde gesloten geyser deze haakt zn eigen lucht van buiten en voert de rookgas ook weer af hier kun je geen andere pijp opzetten dan een muurdoorvoer wat betreft de waakvlam deze goed reinigen eventueel thermokoppel vervangen waakvlam en hoofdbrander goed afstellen
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #12
Dit is een open Vaillant geiser met een muurdoorvoer.

Het originele buiten rooster ontbreekt, het toestel mag zo niet gebruikt worden omdat de verbrandingsgassen naar binnen kunnen terugslaan.

En omdat het toestel op deze wijze niet is goedgekeurd mag het niet gebruikt worden, ook gelet op de plaats van uitmonding van dit rooster.

Met het originele rooster moet zelfs afgevraagd worden of dat de juiste plek wel was voor afvoeren van verbrandingsgassen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu