Muur onder trap weghalen - toilet

Helpmnkoelkastisstuk

  • #1
Beste experts!

In mijn appartement wil ik het toilet onder de trap gaan opknappen. De trap wentelt 180 graden naar de volgende verdieping:



De deur rechts ernaast is het toilet. Nu wil ik wat meer ruimte creëren in het toilet en leek het me een leuk idee om de muur in het toilet links onder de trap weg te breken (ik denk pas na de vijfde trede na die balk) zodat je daar wat ruimte overhoudt. Verder wil ik de stuclaag die tegen de onderkant van de trap zit ook wegbikken zodat je op de WC gewoon tegen de onderkant van de treden aan kijkt. Dan krijg je dit idee:



Volgens mij steunt er niks op de muur. Na de vijfde trede zit er zo'n staande balk die volgens mij tot de vloer loopt en waar de trap op steunt? Kan ik alles weghalen na die balk? En wat gebeurt er als ik onder de eerste vijf treden de muur weghaal?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Normaal rust de trap niet op zo'n muur. Ik neem aan dat beide verdiepingen bij hetzelfde appartement horen? (vanwege brandscheiding)

Bij dat plaatje is het toilet niet erg functioneel, je stoot je hoofd :denk:
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #3
Ja dat dacht ik ook. Dus de trapboom zoals dat heet die is niet in de muur verankerd of zo, maar steunt gewoon op de (houten) vloer?

Iemand die dit helemaal zeker weet?

Bij dat voorbeeldplaatje stoot je inderdaad je hoofd ja, maar zoals je ziet gaat mijn trap eerst nog een stukje recht voordat hij echt de bocht om wentelt. Vandaar ook dat die rechopstaande paal pas na de vijfde trede komt. Dus als hij boven het toilet komt zit de trap al een stuk hoger. Zoals het nu is zie je in het toilet dan ook alleen een beetje een ronding in het plafond aan de achterkant die overloopt in de zijmuur (die ik dus wil weghalen).
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Een trap staat op de vloer en steunt verder alleen tegen de verdiepingsvloer.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Lange muurboom zit meestal vast aan de muur, op de voorbeeldfoto zie je de afdekdop zitten.
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #6
Bedankt voor het commentaar. Dus als ik het goed begrijp dan steunt mijn trap sowieso op de vloer en op de verdiepingsvloer. En de lange kant van de trapboom (dus de linkerkant van de trap op de foto) steunt mogelijk ook op de buitenmuur.

Gelukkig gaat het mij om de rechterkant van de trap. Dat muurtje waar hij tegenaan zit is maar een dun muurtje, en volgens mij dient deze er alleen maar voor om de WC netjes rechthoekig te maken (en het eerste stuk natuurlijk om de WC van de trap te scheiden). Sowieso zit er geen trapboom meer na de vijfde tree, want dan zit de WC eigenlijk volledig onder de trap, en zitten de treden vast aan die pilaar, dus ik denk dat dat stuk muur onder de trap gewoon weg kan.

Denken jullie dat ook?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Yep! :prima:
 

Omsels

  • #8
Misschien een oud topic inmiddels, maar ik ben wel nieuwsgierig naar het eindresultaat. Ik ben momenteel nl. met het zelfde bezig. :)
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #9
Het is even geleden, want de WC had even geen prioriteit, maar ik heb dit inmiddels deels uitgevoerd. Zie hier wat er onder de trap tevoorschijn kwam:



Nu een vervolgvraagje over deze klus: je ziet op de foto het muurdeel in de hoek van de trap (om t.b.v. de draaiing van de trap de hoek op te vullen, ook te zien links bovenaan de eerste foto). In dat schuine muurdeel loopt een ontspanningsbuis die van beneden komt en vervolgens diagonaal via de gemetselde koof die je ziet de vloer in gaat.

Nu wil ik zoveel mogelijk van al dit metselwerk onder de trap weghalen. Kan dit zomaar? Of wordt die hele opvulmuur in de hoek van de trap gestut door dat schuine stuk? Of kan het weg en blijft het grijze metselwerk aan de beide zijmuren kleven?

Omsels schreef:
Misschien een oud topic inmiddels, maar ik ben wel nieuwsgierig naar het eindresultaat. Ik ben momenteel nl. met het zelfde bezig. :)
Sorry, helemaal vergeten dat dit topic bestond in de tussentijd. Ik ben ook benieuwd naar jouw resultaat :)
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #10
Het lijkt mij persoonlijk niet verstandig om het kanaal rondom ontspanningsbuis weg te bikken. Die blokken in de hoek rusten deels op het kanaal. Als je dit weg bikt krijg je spanningsverschil, kans op scheurvorming muur boven de trap is aanwezig. Wellicht dat andere forumleden precies kunnen vertellen wat de dusdanige invloed is wanneer je dit weg haalt en hoe je de druk verdeling anders zou kunnen maken door plaatsen van latei oid. Maar dan word het weer een hele operatie voor minimale ruimte winst😉
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #11
Die grijze steen (hoe heet dat eigenlijk) is in ieder geval relatief licht. Dus ik weet niet of het misschien wel gewoon houdt aan de beide zijwanden. Anders inderdaad misschien een latei plaatsen. Of misschien gewoon eerst tot de vloer opvullen onder het schuine stuk zodat het gestut wordt en dan alles weghalen?

Er zal in ieder geval toch wat mee moeten gebeuren, omdat ik graag ook enkele leidingen door dat schuine stuk wil laten gaan (CV-buizen). Dat kan wel want dat metselwerk zit natuurlijk niet strak tegen het ontspanningskanaal aan.

Dus wat vinden jullie wat ik het beste kan doen: gewoon weghakken met risico op wat scheurtjes, een latei of stutten van onder?

(Risico op gevaarlijke situaties kan ik in ieder geval uitsluiten toch? Want het is alleen maar "opvulsteen" om die hoek in de muur te maken.)
 

Omsels

  • #12
Ik heb het muurtje ook verwijderd zodat ik toegang had onder de trap. Echter loopt mijn trap van onder heel breed naar boven smal, waardoor er een erg diepe en lage ruimte ontstond. Erg onpraktisch dus. Al was ik wel gecharmeerd van de afbeelding die jij als voorbeeld gebruikt.

Ik heb toen besloten het muurtje 5 á 10 cm verder onder de trap terug te plaatsen. Hierdoor kon ik de wc pot ook nog eens een aantal cm naar links schuiven waardoor het wc hok toch wat ruimer is geworden.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Dat diagonale stuk kan weg. Daarna bekijken of de stenen in de hoek goed vast/vertand zitten in de bakstenen muren. Er is weinig risico op latere scheurvorming.
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #14
Ok bedankt, dan ga ik het gewoon weghalen. Ik ging er eigenlijk ook wel vanuit dat het schuine opvulmuurtje achter de trap wel aan beide muren voldoende vastgekleefd zit. Ik maak wel een nieuwe foto als het weg is, dan kan ik kijken of er dan toch nog een latei o.i.d. nodig is.

Ik vraag me trouwens af waarom ze bij de bouw dat diagonale stuk om die ontspanningsleiding heen hebben gemetseld? Toch een soort ondersteuning voor de zekerheid?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #15
Zit er een (PVC) buis in?

Let op dat dit niet een enorm tochtgat wordt.
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #16
Van beneden komt er een PVC-buis in ieder geval. Ik dacht dat die toch wel door zou lopen naar het dak. (In PVC of misschien wel van ijzer. Het gaat om een jaren '50 pand.)

Maar inderdaad het is slechts ont/be-luchting dus het zou ook gewoon een gemetseld luchtkanaal kunnen zijn. Best aannemelijk aangezien ze vroeger nog niet zo veel PVC hadden. En ijzeren rioolbuis was duur misschien? Dan is dat meteen de reden dat er dus een diagonale koof gemetseld is, i.p.v. alleen een buis.

Klopt dit? Zal ik dan eerst even een opening maken dicht bij de vloer om te kijken of er daar een afvoerbuis uitkomt? Dan kan ik het altijd weer dichtmaken. Of eventueel verlengen naar boven als de buis daar stopt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #17
Het pvc zal dan zeker niet doorlopen. Wees alert op asbest.

Een stukje openmaken van dit metselwerk kan geen kwaad.
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #18
Ik heb een stukje weggehakt. Er zit inderdaad geen pijp in. En de PVC die van beneden komt zie ik geeneens zitten. Gelukkig geen tocht en ook geen asbest (alleen maar metselwerk).

Ik denk dan dat ik het laat zitten. Of misschien als ik het toilet ga afwerken kan ik het wat compacter maken? Ik denk aan het weghakken/zagen van een deel van de diagonale koof en er een houten plaat luchtdicht voor te monteren. Of is dit een gek idee?

Vervangen door PVC kan ook, maar dan moet ik het op twee plaatsen aan laten sluiten op een gemetseld kanaal (bij de vloer en waar hij langs de trap gaat). Minder handig denk ik.

En even een nieuwe vraag: ik wil een aantal elektraleidingen van boven laten komen, door de ontspanningsleiding/koof achter de trap. En ook een kleine afvoer voor een wasmachine (die ik dan op de afvoer aansluit van de WC). Geen probleem lijkt me?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #19
Als die koof nu dient voor de rioolontspanning, zou ik hem niet ergens anders voor gaan gebruiken. Dan heb je risico op stankklachten.
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #20
Ja dat klinkt logisch, alhoewel hij nu dus ook geopend is en ik ruik niks. Het punt is dus dat het een heel breed kanaal is, veel breder dan nodig (het is slechts ontspanning voor een wasmachine die de verdieping eronder staat -- WC heeft aparte ontspanning). Immers, het is de hele hoek van de trap; ze vonden dat bij de bouw denk ik makkelijk om meteen te zorgen dat die hoek mooi opgevuld is (??).

Die hoek is nu juist zo handig om leidingen in weg te werken. Denk je dat het wel kan als ik het goed dichtmaak (met pur o.i.d.) bij de punten waar het in en uit het kanaal komt?


Alternatieven:
- Ik kan misschien ook leidingen frezen in de wanden van het kanaal. Moet ik alleen wel m'n trapmuren opnieuw stuken en mogelijk is er dan risico op beschadigen van de trap (hout).
- Of anders mogelijk door de vloer heen erachter, maar dat is beton en daar lopen misschien wel leidingen in dus daar ben ik een beetje huiverig voor.
- Andere ideeën? :?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu