4500 Watt aansluiten met normale stekker

Isarn

  • #1
Wij zijn bezig met de voorbereidingen om een huis te bouwen in het buitenland. Nu zijn daar (Thailand) de wettelijke eisen betreffende de groepenkast een stuk minder streng dan hier. Omdat ik graag een veilige woning wil, ben ik van plan de Nederlandse normen aan te houden. Installatiemateriaal voor de groepenkast is daar allemaal wel te koop en er zijn ook vakmensen die het kunnen installeren. Mijn probleem zit in de groepenkast. Voor de douche moet ik daar een elektrische doorvoerverwarming gebruiken. Deze gebruikt 4500 Watt. Als ik hiervoor een normale schakelautomaat van 16 Ampère gebruik, is dit niet genoeg. 4500W/220V=20,5Ae. Kan ik hier gewoon een schakelautomaat van 25A voor gebruiken? Uiteraard zal ik dan wel de bedrading moeten aanpassen (dikker maken). Of moet ik een kookgroep toepassen? Dan heb ik namelijk 2x16A. Maar ik heb gelezen dat je een kookgroep met een zogenaamde Perilex stekker moet aansluiten aan je apparaat. Kan ik dan de gewone stekker gewoon vervangen voor zo'n Perilex, waarbij ik beide fases aan 1 draadje knoop en beide 0 ook?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Ik zou je maken zoals in Thailand voorgeschreven, en niet met kookgroepen e.d. aan de slag gaan. Als er apparaten van 4500w verkocht worden, zijn daar ook stekkers voor verkrijgbaar.

Wordt wel een pisstraaltje trouwens met een 4,5kw doorstromer.
 

Isarn

  • #3
Zoals daar voorgeschreven is een hoofdschakelaar en een zekering van 25A. Verder niks. Geen groepen, geen aardlek... Vaak zijn het zelfs nog van die ouderwetse schakelaars en smeltzekeringen die gewoon op een plankje geschroefd worden wat dan op de muur wordt getimmerd. Ik wil graag drie fasen, omdat we over een aantal jaar waarsschijnlijk ook zonnepanelen willen plaatsen.
4500W is inderdaad niet heel veel, maar het is vooral voor in de winter dat het water wat warm wordt. Het hoeft niet heet te zijn en in de zomer gebruiken we een ton waaruit we water op kamertemperatuur scheppen.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Je zou een B20 automaat kunnen nemen, waarbij je dan niet meer selectief bent tegenover de hoofdzekering van 25 A.

Aansluiten kun je het met een CEE-stekker van 32 A, waarbij je twee fases ongebruikt laat.

4.5 kW is trouwens erg weinig vermogen voor een doorstroomverwarming voor een douche. Een boiler is misschien een verstandigere keuze.
 

Bernhard

  • #5
Bij een gebruik van 4 l/min is de opwarming ca 16grd. bernhard
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu