Raadselachtige stroomuitval

Sake

  • #1
Dag iedereen,

Vooropgesteld, ik ben een leek op het gebied van elektriciteit, maar begrijp meestal wel hoe een en ander in zijn werk gaat bij kortsluiting. Ik hoop dat ik mijn situatie een beetje kan uitleggen.

In mijn huis heb ik een moderne meterkast met aardlekschakelaars en gescheiden groepen voor de ovens in de keuken en het witgoed in de bijkeuken.
Eén van de groepen, waarop -naar ik meen- de plafondverlichting van de bijkeuken en een slaapkamer zijn aangesloten vertoont raadselachtige uitval. We zien dat aan de elektrische wekker, die bij stroomonderbreking gaat knipperen tot je hem weer instelt. Soms is die onderbreking kort, maar vandaag en ook al eens eerder, duurde die een paar uur. Er is niets te zien in de meterkast, de wipschakelaars staan zoals ze horen, dus het kan geen kortsluiting zijn.

Heeft iemand een idee waardoor de stroom bijna dagelijks hetzij zeer kort, hetzij enkele uren, onderbroken wordt op die ene groep? Dat lijkt alleen overdag te gebeuren, op willekeurige tijden. De plafondverlichting is er eentje met zo'n automatische schemer/bewegingsschakeling. Op de slaapkamer staan twee elektrische wekkerradio's en 's nachts gaan elektrische dekens aan.

Ik heb graag een idee van de oorzaak alvorens een elektricien in te schakelen.
Alvast dank voor het meedenken.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Waarschijnlijk een slechte verbinding ergens in een centraaldoos. Daar ligt nu een lasklem lekker weg te smelten...

Ik zou de groep uitschakelen en hier z.s.m. naar laten kijken.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Of de wipschakelaarin de meterkast.
 

DSR9500

  • #4
Of een slechte electrische wekker :roll:
 

Sake

  • #5
Mijn echtgenote wil ook graag vermeld zien dat de plafondlamp-met-bewegingsmelder af en toe spontaan aangaat, zonder dat er beweging gedetecteerd is. Past zoiets in het verhaal?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
Ja, dat duidt wel op een slecht contact ergens in de betreffende groep.
 

Sake

  • #7
In de speurtocht naar mogelijke oorzaken ook ontdekt dat de verbindingen in de wandcontactdoos (waar wekkerradio op is aangesloten) wel erg los zaten. Het zijn van die insteekgevalletjes met plastic klemmetje. Beide klemmetjes zijn na enig los en vastklemmen inmiddels afgebroken, maar in ieder geval vond ik dat de beide stroomdraden geen enkel houvast hadden in de ervoor bestemde gaatjes, ook niet toen de klemmetjes nog functioneerden. Dus, iets meer koper blootgelegd, zodat de draden dieper het chassis in konden en ik enige trekweerstand voelde. We wachten nu even af en ik meld later of dit de oorzaak is geweest.
Voorlopig dank voor de reacties.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #8
Je zou ook het stopcontact kunnen vervangen als de klemmetjes zijn afgebroken.
De spontaan reagerende bewegingsmelder duidt toch op het tijdelijk wegvallen van de fase of nuldraad.
 

Sake

  • #9
Ik denk dat mede door jullie ideeën over loszittende contacten de zaak nu opgelost is. Sinds ik in de wandcontactdoos de boel beter heb gezekerd merken we niks meer.

Hoe kon daar in die wandcontactdoos sprake zijn van 'wisselende contacten'? Ik ontdekte dat de opstaande achterwand van het echtelijk bed dicht tegen de stekkers in genoemde wandcontactdoos stond. Bijvoorbeeld bij het lezen voor het slapen gaan, leunden we wel tegen die achterwand en ook bij het opmaken zal er wel eens wat druk uitgeoefend zijn.

Leve Klusidee.nl! :D
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #10
Geen wisselende maar loszittende contacten.
 

Sake

  • #11
Ja, natuurlijk, Frank - ik maakte een grapje. Dames of heren met 'wisselende contacten' doen het met verschillende partners. Die contacten gaan ook aan en uit :P
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #12
Dan denk ik dat in combinatie met een bed dat er voor zorgt dat de contacten wisselen er meer aan de hand is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu