Pelgrim novecento tbf9020 oven warmt door

Roewi

  • #1
Hallo, na succesvol in het verleden de scharnieren van de oven vervangen te hebben loop ik nu tegen een nieuw probleem aan. De oven blijft doorverwarmen. Stel ik de oven in op 200 graden, dan warmt hij daar naar 250 graden. Omdat de ovengerechten iedere keer aanbrandden had ik een losse oventhermometer gekocht en geconstateerd dat hij veel warmer werd dan bedoeld.

Kan dit te maken hebben met de thermostaat? Zoja, is dit eenvoudig te vernieuwen? Heb op diverse sites gekeken of dit onderdeel nog te koop is en dat blijkt het geval te zijn. Vindt het zonde om de oven weg te doen. Verder doet hij het nog goed en ziet hij er ook nog prima uit.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
Ja thermostaat verlopen. Zit vastgeklikt op de ovenschakelaar.
Volgens mij wel te vervangen via de achterkant na verwijderen achterbeplating.
Anders rvs vangschaal omhoog , links en rechts zit een schroef aan de zijkant van het toestel dan kan hij als een motorkap omhoog.
 

Roewi

  • #3
Het is me gelukt om de ovenplaat aan de bovenkant te verwijderen. op die manier krijg je ook zicht op de thermostaat. om de thermostaat te kunnen verwijderen moet ik deze losschroeven. dit kan alleen als ik het afdekplaatje van de gasknoppen verwijder. op zich geen probleem, alle knoppen eraf trekken en dan kan ik er bij. De gasknoppen kan ik er eenvoudig aftrekken, alleen de thermostaatknop lukt me niet. Tenminste durf het nog niet om direct flink kracht te gebruiken of kan dit gewoon zonder problemen?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #4
De thermostaat kan je eraf trekken deze zit in de schakelaar je hoeft dus geen knop of schakelaar te demonteren , als je de nieuw hebt zie je wel hoe het zit.
 

Roewi

  • #5
Helder. Betekent dit dat ik ook de bedieningsknop aan de voorkant eraf kan trekken? Dat lijkt met meer kracht te moeten dan de gasknoppen. anders kan ik het afschermplaatje niet verwijderen wat wel nodig is om bij de schroeven te kunnen om de thermostaat los te schroeven.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #6
Nee die hoeft er ook niet af.
 

Roewi

  • #7
Probleem is dan dat ik de thermostaat niet los kan schroeven. achter het afschermplaatje van de bedieningsknoppen zie ik schroeven zitten waarmee de thermostaat vastzit.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #8
Nee daar zit de thermostaat niet mee vast , de schakelaar zit daarmee vast.
De thermostaat zit in de schakelaar geklikt met steel en al.
Die hoef je dus alleen maar achter te duwen zodat hij uit de schakelaar komt.
Alleen de nulstand van de steel goed zetten en dan er weer in.
 

Roewi

  • #9
Het onderdeel besteld, was een compleet geheel schakelaar en thermostaat. Netjes van tevoren de oven van de stroom gehaald en vervolgens netjes de draden van de schakelaar op precies dezelfde wijze overgezet op de andere schakelaar. alleen de draden achter de thermostaat stonden niet zoals bij de oude thermostaat links en rechts van elkaar maar diagonaal tov elkaar. In eerste instantie toen aangehouden dat de meest linkse de oude linkerkant was en voor de andere hetzelfde. Aan de onderkant van de oude thermostaat zat een aardedraad. Bij de nieuwe thermostaat zag ik die aansluiting aan de onderkant niet. Zag wel een lipje aan de rechterzijkant dus ging ik er vanuit dat dat het moest zijn. penvoeler netjes doorgevoerd in de oven, alles weer gemonteerd en had een goed gevoel. Toen de stekker erin en baf, groep lag er uit. aardlekschakelaar was omgeslagen. Wat heb ik fout gedaan?
 

DSR9500

  • #10
Tip...

Altijd eerst een foto maken van de situatie, of even opschrijven....

en dan pas omzetten....

Wat je nu fout hebt gedaan ... Tja in ieder geval de fase of nul nu met aarde verbonden; want de aardlekschakelaar klapt er (gelukkig) uit.

Kun je nu een foto maken van oude en nieuwe onderdeel, dan kunnen we even meekijken.
Mogelijk dat bij de aansluitpennen wel herkenbare markeringen staan
 

Roewi

  • #11
Hoi van tevoren wel een paar foto's gemaakt. zie bijvoorbeeld de foto die bovenin mijn berichten staat. heb van de nieuwe thermostaat/schakelaar foto's gemaakt. Een van de zijkant waarop ik het aardedraad had aangesloten (bij de oude schakelaar zat dit niet aan de zijkant) en een van de achterkant van de nieuwe schakelaar, hopelijk lukt het om hierdoor duidelijk te krijgen op welke punten de draden aangesloten moeten worden. ps: wordt in ovens nog rood gebruikt als fasedraad ipv bruin?



 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #12
Denk eerder dat je een defect verwarmingselement hebt.
 

Roewi

  • #13
Had alles vergeleken met de oude thermostaat 1 op 1, 2 op 2, aarde op aarde en weer opnieuw aangezet. lampje van oven ging aan maar paar minuten later aardlek er weer uit. inmiddels is hij het recyclingsproces ingegaan en staat er een nieuwe oven.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu