Ondervloer?

JanJ85

  • #1
Beste klussers,

Een paar maanden geleden een ander huis gekocht en inmiddels voor een groot deel gestript. Nu heb ik de vloeren ook ontdaan van de vloerbekleding en kom ik uit op een plankenvloer.



Deze kraakte behoorlijk en heb ik d.m.v. schroeven weer vastgezet. Het kraken is voorbij. Nu loopt deze vloer niet helemaal waterpas en dat hoeft ook niet (huis van 1930), maar ik zou het wel fijn vinden om de vloer iets te verstevigen.

Nu heb ik heel veel gelezen en ben van spaanplaat, osb, underlayment en hele duren instructies terecht gekomen, maar wat is wijsheid? Er komt vervolgens laminaat op te liggen, met een goede ondervloer.

Op het forum is er veel over te lezen, maar de meningen lijken nogal verdeeld over wat voor materiaal te gebruiken.
Wat zou voor mij de beste optie zijn?

Met vriendelijke groet,
Jan
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Buigen de planken te veel door of de balklaag?
 

JanJ85

  • #3
De planken buigen een beetje doorn na het vastzetten met schroeven is dit nihil. Het is met name voor het verstevigen/ophogen/egaliseren van de vloer.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Verstevigen of uitvlakken?
 

JanJ85

  • #5
Het gaat om het verstevigen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Dus de balklaag verstevigen.
Daar helpt een extra laag plaat alleen mee, als deze volledig verbonden is met de balklaag, en dat lukt niet als je de planken laat liggen.

Als je het goed wilt doen: planken eraf, balklaag ophogen of opdikken. Wat zijn de afmetingen van de balklaag, de hoh maat en de overspanning? Met deze gegevens kan je in de balkenschuif opzoeken of je balklaag sterk en stijf genoeg is.
 

JanJ85

  • #7
Bedankt voor je reactie Rola. Voor de grootste kamer ga ik de planken er de komende week af halen. Deze vloer veert behoorlijk en ik vraag mij af of die wel sterk genoeg is.
Ik kan dan de balken opmeten.

Voor de twee kleinere kamers zijn de vloeren wel sterk genoeg. Tenminste, als ik over de planken heen loop, dan gebeurd er niets. Stel dat ik die wil egaliseren, is het dan slim om daar dan ook de planken te verwijderen? Of kan ik daar bijvoorbeeld met hardboard het één en ander egaliseren.

Alvast bedankt maar weer :D
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Verstevigen van de planken of van de vloer ?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu