Problemen met plaatsen van stelkozijn

Eltek53

  • #1
Ik wil kunststof kozijnen gaan plaatsen in een oude steens gevel zonder spouw, waar aan de buitenzijde de muren geheel met stucwerk afgewerkt zijn tot op de oude houten kozijnen. Mijn eerste neiging was om stomp te monteren zonder stelkozijn (zoals de oude houten, ook om zo groot mogelijke glasopp. te behouden), maar dat wordt op diverse sites afgeraden omdat de duurzaamheid heel veel minder is door de werking.
Mét stelkozijn zou betekenen dat het pleisterwerk aan de buitenzijde eerst verwijderd moet worden, anders kan immers na het plaatsen van het stelkozijn, de aanslag van het kunststof kozijn niet meer tussen stelkozijn en stucwerk. Ik kan ook kiezen voor een kozijntype zónder aanslag, maar dan wordt het stelkozijn aan de buitenzijde niet meer geheel afgedekt (de pleisterlaag aan de buitenzijde is minder dik dan het stelkozijn. Pleisterwerk verwijderen is veel werk extra en het moet ook weer bijgemaakt worden wat misschien weer hechtproblemen oplevert (de onderliggende muur is ook ooit nogal rommelig opgemetseld, de stuc dient ook als vochtwering)
Zie de schets om eea wat duidelijker te maken. Wie heeft een goed advies?? (de vensters zo groot mogelijk houden vinden wij ook belangrijk, het huis is al tamelijk donker)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Zonder stelkozijn monteren. Dan kun je het kozijn van binnenuit monteren, zonder het stucwerk aan te tasten.

Een stelkozijn is niet bedacht voor een langere levensduur van het kozijn, maar voor snelle(re) montage. Als je netjes ruimte houdt rondom het kozijn, dan kan het kozijn voldoende werken.
 

Eltek53

  • #3
"Een stelkozijn is niet bedacht voor een langere levensduur van het kozijn, maar voor snelle(re) montage"

Ik lees op diverse sites dat zónder stelkozijn het risico groot is dat het kozijn zichzelf al binnen een paar jaar loswerkt, dat de isolatie minder goed is, dat afdichting problematischer is etc. En het eerst plaatsen van een stelkozijn kost toch juist méér tijd?
En voor oa het politiekeurmerk veiligheid zou een stelkozijn verplicht zijn. Sommige fabrieken leveren alleen maar profielen mét aanslag, dus onlosmakelijk bedoeld voor montage mét stelkozijn. Ik maak uit al die verhalen op dat plaatsen zónder stelkozijn óf misbruik maken is van de onwetendheid van de klant, óf een concessie om het zo goedkoop en snel mogelijk te doen. Ik zie ook graag dat het een waardetoevoeging is, niet een waardevermindering door amateuristische plaatsing. Daarom twijfel ik zo...
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
In heel Europa worden kozijnen zonder stelkozijn geplaatst, van binnenuit. In Nederland doen we het anders, maar waarom zou dit beter zijn? Grootste verschik is dat we in Nederland meestal een spouw hebben welke overbrugd dient te worden. Jij hebt dit niet. In beide gevallen kun je dus perfect het kozijn goed monteren. Een stelkozijn is niet synoniem voor een luchtdichte aansluiting. Daar komt heel wat meer bij kijken. Het is tenenkrommend wat sommigen op hun website durven te zetten...

Stelkozijn volgens politiekeurmerk? Dat is helemaal grote onzin! :lol: Iemand die mij dat vertelt mag op cursus.

NB: namens mijn werkgever zijn we partner bij de VKG.
 

Eltek53

  • #5
Dus ook bij de VKG mag het zónder stelkozijn? ;) Dat stelt me dan alweer iets meer gerust. En hoe dicht je dan de kier af tussen kozijn en buitenstucwerk? In mijn schets komt het nieuwe kozijn dan stomp tegen de muur en tegen het binnenste randje van het stucwerk (Dus op de plaats van het oude houten kozijn, het stuc heeft daarom ook een mooie rechte rand). Compriband ertussen of kit, of beide? Van kit roept ook iedereen dat dat problemen geeft omdat het door de kozijnwerking binnen enkele jaren los gaat zitten.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
De VKG geeft aan dat "indien mogelijk" het kunststof kozijn op een stelkozijn gemonteerd moet worden. Bij bestaand buitenstucwerk kan dit dus niet. Het kozijn zet je met een compriband tegen het stucwerk.

Gebruik hiervoor UV-bestendig compriband.
 

Akos

  • #7
Hoe heb je dit opgelost? Ik heb exact dezelfde situatie!
 

Eltek53

  • #8
@Akos Het heeft heel veel voeten in de aarde gehad. Mede te 'danken' aan bedrijven die zich goed adverteren maar er toch met de pet naar blijken te gooien. Het advies was oorspronkelijk bij meerdere bedrijven: "Wij plaatsen in dit soort situaties altijd een zgn. renovatieprofiel. Andere profielen horen niet in zo'n oud huis". En "Een stelkozijn is in dit soort situaties niet nodig". Uitleg over alle mogelijkheden en varianten (bv met of zonder aanslag) kregen we niet en we gingen er van uit "Hij zal het wel het beste weten". Het werd dus een standaard verdiept profiel mét aanslag. De aanslag geplaatst tegen het pleisterwerk aan de buitenkant bovendien "Dat doen wij altijd zo". Gevolg: veel te grote loze ruimte tussen muur en profiel, bij het belachelijk af tot 5 cm zelfs, die met pur gevuld werd. En bovendien ramen die kleiner waren dan nodig waren omdat er geen enkele moeite gedaan werd om de ramen zo groot mogelijk te maken. Kortom, de kozijnen hingen alleen aan een paar schroeven, in feite helemaal los van de muur. En tussen aanslag en pleisterwerk soms overmatig grote kieren door de onregelmatigheden in het pleisterwerk. En we kwamen tot de conclusie dat het bedrijf alleen maar zo gemakkelijk en snel mogelijk wilde plaatsen. Garantie in de kleine lettertjes bleken ook absoluut minimaal, ondanks dat het een groot bedrijf is met op zich een prima kozijnfabrikant achter zich.
We hebben eea aangevochten, en met heel veel tramalant hebben ze nieuwe kozijnen moeten plaatsen. We waren intussen zelf tot de conclusie gekomen (na gedwongen grondig eigen onderzoek en vergelijk) dat in onze situatie een vlak profiel zónder aanslag verreweg de beste oplossing was. Dat is het gemakkelijkste strak tegen de muur te plaatsen zonder stelkozijn (letterlijk op de plaats van het oude kozijn), en omdat het een stuk minder diep is geeft het bij het plaatsen ook minder problemen bij het inpassen (je moet soms een beetje manoevreren in schuine stand om het in het raamgat te krijgen, iedere cm kan dan tellen) . Aldus geschiedde en het ziet er nu prima uit vinden wij. Het zit er ook veel strakker in (maar dat komt ook weer omdat ik zelf alles tot op de centimeter nagemeten heb en zo hier en daar zelf wat stukjes heb moeten weghakken van de onregelmatige muur, met het bedrijf was daar niet over te praten).
Kortom, informeer je gedegen vooraf en laat je niks wijsmaken. Er zijn uiteraard hele goede bedrijven (die ontdekten we te laat) , maar ook achter een grote blinkende facade blijken dus soms 'kozijnboeren' te zitten die het allemaal niks kan schelen. Voor een vergelijk tussen de verschillende kozijnsoorten heb ik deze link even opgeduikeld (niet bedoeld als reclame voor het bedrijf waar ik helemaal geen binding mee heb maar gewoon voor de duidelijkheid) http://www.kozijncompany.nl/profielen/
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu