Steenstrips verwijderd - en nu?

Obruggeman

  • #1
Beste klussers,

Een paar maanden geleden heb ik een huis uit de jaren 60 gekocht. Op de overloop en gang zaten steenstrips die we graag willen vervangen voor stuckwerk. Omdat er al het één en ander loskwam van de steenstrips heb ik besloten ze er helemaal af te halen en er niet overheen te laten stucken.

Het verwijderen van de steenstrips ging heel gemakkelijk, maar het blijkt dat op sommige plekken de andere lagen ook afbrokkelen/niet meer goed vast zitten. De voorstrijk schilfert op sommige plekken af, en ook de (gips?) laag die daar onder zit, brokkelt op sommige plekken af (of klinkt hol als ik er op tik).

Nu vraag ik mij af wat te doen: Is het het beste om de gehele gipslaag te verwijderen en dan direct te laten stucken op de cementlaag van de muur, of is het voldoende als ik de losse voorstrijk er afhaal en de holle plekken waar het gips zit?

Bijgevoegd 2 afbeeldingen die de situatie hopelijk wat verduidelijken.



 

Marcn88

  • #2
Als de raablaag die nu op de muur loszit heeft t geen nut om hier overheen te stucen dit stucwerk zit dan ook los beste is om alle losse en slecbte delen te verwijderen
 

Obruggeman

  • #3
Dank voor de reactie!

Ik zal de slechte stukken raaplaag inderdaad verwijderen. Ik vraag mij af of het misschien ook beter is om de gipslaag die daar overheen zit volledig te verwijderen? Hij klinkt namelijk op veel plekken hol.

Met wat kan ik de raaplaag daarna het beste bijwerken? Of kan daar tegelijk een nieuwe gipslaag overheen gezet worden (zoals het nu ook zit?).
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Ik zou dat aan de stucadoor overlaten.
 

Obruggeman

  • #5
Het stucen wil ik ook zeker aan een stucadoor overlaten. Daar ga ik zeker niet zelf aan beginnen.

Toch wil ik het voorbereidende werk zoveel mogelijk zelf doen. Vandaar ook mijn vragen. Het her en der bijwerken van kleine stukken raaplaag lukt me waarschijnlijk nog wel. Daarom dat ik ook graag wil weten welke stukken er verwijderd moeten worden (zodat ik onbedoeld niet te veel verwijder) en met wat ik die gaten weer moet opvullen.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
In dat geval de stucadoor uitnodigen voor een bak koffie, en hem laten vertellen wat je eraf moet steken en wat er kan blijven zitten. Op afstand is dat moeilijk te beoorderen, en bovendien moet hij garantie geven op zijn werk.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Sowieso moeten alle losse delen verwijderd worden. Als er daarna een enorme gatenkaas overblijft is het waarschijnlijk handiger de hele raaplaag eraf te halen. Anders wordt het stucen erg duur. Maar dat laatste kan je dus overleggen met de stucadoor.
 

Obruggeman

  • #8
Dank voor de reacties! Het is duidelijk wat te doen. Ik zal de stukadoor binnenkort uitnodigen voor een bak koffie.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu