Stofscherm maken

Pipodeclown

  • #1
Beste allemaal,

Binnenkort ga ik mijn dichte keuken open maken. De muur tussen woonkamer en keuken gaat er dus uit.

Omdat ik geen zin heb in een enorme stofbende, maar ook niet voor deze ene klus een professioneel stofscherm aan wil schaffen ben ik op zoek naar een alternatief.

Boren in plafond is geen optie. Ik zat daarom te denken aan een balk met daaraan zeil en deze balk klem zetten tegen het plafond met stempels.

Ben benieuwd of dit een geschikte optie is of dat mensen betere ideeën hebben.

Bedankt in ieder geval!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Gaat prima.
Je kan eventueel nog een tochtbandje op het zeil plakken waar deze tegen het plafond komt. Op de vloer idem.
100% stofdicht is lastig, dan moet je gaan kitten.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
De stempels wel goed vastzetten, het zal nl. niet de 1e keer zijn bij alle sloopwerkzaamheden er net in het heetst van de strijd wat los rammelt en alle stof alsnog door de gehele woning gaat.
Maak verder geen deur oid. in het zeil om tijdens de werkzaamheden even heen en weer te kunnen lopen want ook dat zorgt er voor dat het stof toch overal kan komen.
Komt er toch stof door de kiertjes ga dan een overdruk creëren in de ruimte die schoon moet blijven (met een ventilator extra lucht in die ruimte blazen)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Ik moest in de woonkamer nog in de muur frezen, en had ook geen zin in stof in alle hoeken en kieren. Omdat er toch PVC-buis in de muur moest, heb ik deze eerst gebruikt om de stoftent te maken:



en je kunt beter onderdruk creëren in de stoffige ruimte, dat werkt beter dan overdruk in de schone ruimte. Maak een kleine opening, en zet daar de slang van je (bouw)stofzuiger op. En de stofzuiger zet je uiteraard buiten...
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Onderdruk met de deur open om stof naar buiten af te voeren gaat niet werken.
Daarnaast bouwstof en stofzuigers dat gaat nooit lang goed samen. Hier kost zo ongeveer elke verbouwing wel een huishoudstofzuiger (de bouwstofzuiger gaat wel langer mee maar die filtert ook minder goed)

Ik werk regelmatig in Cleanrooms zowel medisch (stof en bacteriën/schimmels) als industrieel (hoofdzakelijk stof) en nergens wordt met onderdruk gewerkt, altijd wordt de ruimte die schoon moet blijven van overdruk voorzien.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Dat klopt, stof wil je niet de clean room in trekken, vandaar overdruk dan blaas je stof weg,en je weet waar je toevoer lucht weg komt NL. Via je filters.en niet door een kiertje langs een raam.

In dit geval creëren je iets onderdruk in de tent, en daarmee een overdruk van schoon naar vuil, het stof blijft dan in de tent.

Zou je de tent op druk brengen dan komt het stof overal langs de kieren.

Drukverschil is altijd van schoon naar vuil.
Waarbij schoon overdruk heeft TOV vuil.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Tocht maken. Deuren-of ramen open en aan het werk als de wind gunstig staat. :wink:
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
"Sorry mannen, de verbouwing gaat vandaag niet door de wind staat verkeerd" :mrgreen:

Ik zorg zelf altijd voor de wind, gewoon een flinke centrifugaal ventilator van 3500m3 per uur welke ik normaal gebruik om las/verfdampen uit de schuur weg te zuigen op volle kracht laten draaien.
Ik heb er zelf een soort van stofzuiger mond aan gemaakt om de wind een beetje te verspreiden omdat er anders niets rechtop blijft staan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu