Sporenkap isoleren - asbest platen als beschot en sporen

Arjan S

  • #1
Mijn eerste bericht hier:

Ik ben van plan om de sporenkap van mijn jaren zestig woning te isoleren en uiteindelijk een badkamer te maken in een ongebruikte slaapkamer. Na het slopen van inbouwkasten en zachtboardplafonds kwam ik het volgende tegen: (zie ook de foto.)

Het is een sporenkap met asbest platen als beschot en sporen op 60 cm met daartussen staande planken die als een soort 'hulpsporen' dienen. Die planken zitten niet vast en zijn ook een stuk korter dan de 'echte' sporen, ze zitten alleen die de bovenste helft van de kap. Ook zitten ze me behoorlijk in de weg bij het isoleren.

Mijn eerste vraag: Waarom zitten die planken daar en kan ik ze ongestraft weghalen?

M.b.t. het isoleren ben ik het volgende van plan:

- gaten maken in de asbest platen zodat de houtconstructie geventileerd blijft.
- glaswol dekens (10 cm) met aluminiumfolie vastnieten op de sporen en de naden aftapen met aluminium tape.
- aftimmeren met watervaste gipsplaten en sauzen met afwasbare latex.

Mijn tweede vraag: Is de aluminium laag van de glaswol voldoende dampwerend voor de badkamer? Is dit een goede manier van isoleren?

Alvast dank voor jullie hulp!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Dat is kansloos, u mag absoluut geen gaten maken in asbest, ook bewerken zoals zagen is uit den boze.

Ik zou eerst alle asbest weg laten halen en dan gaan isoleren.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #3
Deze hulpsporen zouden twee doelen kunnen dienen:

1. ze zijn aangebracht om te voorkomen dat het asbest dakbeschot gaat doorhangen.
2. ze zijn aangebracht als onder constructie voor een verdere aftimmering van de kap (die nooit is uitgevoerd).

Het eerste lijkt mij het meest waarschijnlijke. als je gaat aftimmeren en isoleren, moet het geheel ook voldoende draagkracht hebben. als je dan ook nog asbest dakbeschot hebt, kom je al snel uit op het vernieuwen van de gehele kapconstructie.
 

Arjan S

  • #4
@ Jan: Het verwijderen van de asbest is geen optie, veel te duur. Het maken van gaten in de asbesthoudende platen wordt aangeraden in sommige topics op dit forum omdat de asbestplaten niet voldoende damp-open zouden zijn om de houtconstructie te kunnen ventileren. Omdat het zogn. hechtgebonden asbest is met 3-5 % asbestvezels zou het risico niet heel groot zijn. Ik ben het wel met je eens dat de eventuele gevolgen groot kunnen zijn, daarom ook mijn aarzelingen. Heb je nog een andere oplossing?

@Mn22: Die hulpsporen hangen er maar een beetje bij. Misschien niet goed te zien op de foto maar doordat de dragende horizontale plank in de nok losgekomen is ondersteunen de hulpsporen het dakbeschot niet. Ook lopen ze niet helemaal door tot de muurplaat, ze zijn maar half zo lang als de 'echte' sporen, ze zitten alleen in de bovenste helft van het dak. Op de onderste helft van het dak zitten alleen de echte sporen.
Ik zie geen doorhangend beschot, ik concludeer daarom maar dat ze daarom niet nodig zijn voor ondersteuning van het dakbeschot maar ik kan ook geen andere functie verzinnen.

Ik zal de aannemer die het huis ooit gebouwd heeft eens een mailtje sturen, misschien dat hij nog iets weet te bedenken. (Ik woon in een klein dorp, korte lijntjes!)


Blijft de vraag of asbest dakbeschot voldoende damp-open is zodat gaten maken niet nodig is.
Ook ben ik nog steeds benieuwd of de aluminiumlaag vd glaswoldekens voldoende dampdicht is voor mijn badkamertje.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Het maken van gaten in asbest in een no-go! Bij iedere bewerking komen ook de verkeerde vezels vrij, welke zeer schadelijk zijn voor de gezondheid. Jij weet niet welke vezel door jou of je kinderen ingeademd gaat worden...

Kun je dikker isoleren? Of beter (hoogwaardiger) isolatiemateriaal gebruiken? Icm een betere damprem is dat je oplossing.
 

Arjan S

  • #6
Ik begrijp niet goed wat je bedoelt Walker.

Waarom is dikker isoleren een oplossing? En waar plaats ik de dampremmer?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu