Kruk/gatdeel eenzijdig monteren

Brey

  • #1
Beste lezers,

ik heb een AMI smalschild set gekocht met een kruk aan beide zijden (ene kruk heeft quickpuntschroefje, andere kruk heeft stift eraan vast lijkt het). Ik wil die set/kruk echter slechts aan de binnenkant van deze voordeur gebruiken omdat van de buitenkant enkel een rozet zit.

Nu heeft AMI me hiertoe een nieuwe stift gestuurd met een tuimelaar erin en enkele extra ringen en een "knelschijfje". Echter ik heb nu geen idee hoe ik de boel moet installeren. Als ik beide krukken zou gebruiken, binnen en buiten, was het simpel. Maar nu lijkt het ingewikkeld.

Hoe gebruik je zo een tuimelaar stift? En hoe krijg je vervolgens de kruk op de stift gemonteerd ? Ik vermoed dat de kruk die ik heb simplweg niet te gebruiken is. (Het bestaande AMI smalschild setje had ook een kruk aan 1 kant, en daar kon de knelring óp de kruk in een groef worden geplaatst, echter mijn nieuwe kruk heeft niet zo een groef waar dat klemringetje inkan...)

Zie de fotos ter illustratie.

De nieuwe kruk met schild


De nieuwe kruk met schild


De etra set met stift-tuimelaar


Heeft iemand advies voor mij?

Met vriendelijke groeten,
Brey
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
De stift met tuimelaar van de binnenzijde insteken. Daarna tuimelt de stift, en trek je hem terug. Vervolgens monteer je de knelplaat en het binnenschild.

Echter er moet wel voldoende ruimte zijn voor de tuimelaar om zijn werk te kunnen doen.. Let er ook op dat er ruimte voor het palletje is om mee te kunnen draaien. Als het gat in de deur te krap is geboord druk je deze alleen maar in het hout.
 

Brey

  • #3
Hallo Walker,

dank voor je reactie.

Die stift met tuimelaar schuif je in de deur: dus als t ware zit de stift vast, als ware had je een kruk aan de buitenkant.

Maar wat is de knelplaat? En waar ze je die op vast ? Is dat wat ik bedoel met knelringetje ?

Bovendien: is die tuimelaar eenmalig in de deur te steken of kan die er ook nog uit op 1 of andere manier ?

Grt en dank nogmaals !
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Als je nu een deur met buiten ook een kruk hebt kun je hem er ook van buiten in steken en er dus ook weer uithalen.
Met de imbus schroef zet je de tuimelaar vast en ik heb nog nooit extra knelringen oid. gebruikt bij deze stift.
Kan het niet zijn dat de extra ringen en borgveer gebruikt moeten worden om een evt. knop op het buitenschild vast te zetten?

suc6

Gerrit
 

Brey

  • #5
Hi Gerrit,

bedankt voor je reactie.

Deze voordeur heeft geen buitenschild. Dus daar kan ik de tuimelaar stift niet insteken. Ik kan hem er enkel van binnen insteken.

Het huidige smalschild beslag heeft een kruk die met een borgveer vastzit op het schild. Daar zit een stift in en zo past t op de deur.

Maar als ik nu die stift met tuimelaar erin steek, kan ik wel het schild erop schroeven maar dan zit de nieuwe kruk er niet stevig op. Het wiebelt nog. En de borgring past niet op deze kruk want er is geen groef waar die inpast. Ik begrijp het niet zo goed, en bij AMI geven ze ook niet thuis...

groeten !
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Je zet de kruk toch vast met de puntschroef?
Wel even goed kijken hoe je de wisselstift monteert want vaak zit er een sleuf oid. waar je de punt van de schroef doorheen kunt draaien zodat de kruk ook vast blijft zitten. Probeer je hem zo maar te knellen op de stift dan blijft dat vrijwel nooit goed vastzitten.

suc6

Gerrit
 

Slagsleutel

  • #7
Quickpuntschroefje had ik nog niet gehoord maar dit terzijde. Volgens mij moet je die stift inkorten want hij zit vast.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu