Asbeststofzuiger

Ellie052

  • #1
Het sloopbedrijf heeft mijn badkamer eruit gehaald en dat ging prima. De loodgieter wilde bij leidingen aanleggen het gat wat groter maken met een decoupeerzaag en tegen het onderliggende plafond zitten blijkbaar asbestplaten. Hij kwam daar vrij snel achter, maar heeft wel gezaagd. Maandag komt het bekende onderzoek.

Ondertussen zit de naastliggende klerenkast vol met stof en de slaapkamer in mindere mate. Het meeste zal bouwstof zijn, maar ik vrees voor vezels zeker in de klerenkast. En jullie weten vrouwen kunnen niet zonder kleren. Ze moeten dus snel gezogen en daarna gewassen worden.En ook die slaapkamer wil ik professioneel zuigen. Daarnaast zoveel mogelijk nat afdoen.

Weet iemand per PB waar ik in de buurt van Nijmegen een professionele asbeststofzuiger kan huren. Mijn aannemer wist het niet.

Voor de rest zijn we allebei boven de 60 dus ik maak me niet nog zo'n zorgen, maar we krijgen ook kinderen op bezoek.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Zonder ervaring in asbestsanering lijkt het mij niet erg handig om met een stofzuiger in de weer te gaan, de afvanginstallatie zal dan wel verzels tegenhouden maar de luchtstroom van get apparaat zelf zal de vezels mijn inziens alleen maar verplaatsen.

Ook is het maar de vraag of je de vezels uit de kleding krijgt.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
Die kan je niet huren.
je hebt een asbestsaneerder nodig als het daadwerkelijk astbest is.

Hoe oud is je woning?

overbodige opmerking verwijderd,
mod
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Plaats even een foto waarop te zien is waar de loodgieter gezaagd heeft.
Een plafond van asbestplaten komt mij vreemd over.
 

Tiho

  • #5
Ik heb laatst een klus gehad in Estland. Deze ging niet door helaas hierom. Ben er wel aanwezig geweest vandaar ook de uiteindelijke constatering.

Drie kinderen zitten thuis op mij te wachten. Ik gooi alles waarvan ik weet dat ik het aanhad weg. Mee in vliegtuig is al niet ok ook al weet niemand het.

Want dat is het asbestsleutelwoord. Wat niet weer wat niet deert.
 

Ellie052

  • #6
Ons huis is een koetshuis uit 1922 met bovenwoning voor de privearts van de familie! Het is kort na de oorlog verbouwd tot woonhuis. Als ik de siituatie goed begrijp is het plafond van de keuken afgetimmerd geweest met planken en later met asbestplaten betimmerd. Het plafond is zwart geschilderd. Het is me nog niet duidelijk of dat asbest er al voor of pas na verbouwing tot woonhuis zat. Na de verbouwing was het een kinderkamer/eetkamer. Ik heb de kinderen van de oude eerste bewoners gemaild of ze iets meer weten. Overigens stevig aan de gang geweest met dit huis en nergens asbest gevonden zelfs niet in de isolatie van de verwarmingsbuizen. Maandag wordt formeel onderzoek gedaan en op basis van het stukje wat vrijkwam bestaat voor mij geen enkele discussie. Ik zal dan ook nog eens over de klerenkast praten. Volgens mijn vrouw zegt dat TNO wassen verantwoord vindt. Extra spoelen dan maar.

Toch nog een paar vragen:

- het gebruik van asbest is -ik meen- sinds 1993 verboden. Het zal toch niet zo zijn dat een beunhaas, een restpartij asbest bij de verbouwing van de keuken rond 1997 heeft aangebracht vanwege brandgevaar eerste verdieping. Deden ze dat toen nog?

- de keuken is professional verbouwd in 1997, het nieuwe plafond is metal stud bijvoorbeeld. Waren die bouwvakkers toen nog zo makkelijk met asbest want er is stevig in geboord. En volgens mij is het niet denkbaar dat een bouwvakker dat spul niet herkend. Of zie ik dat verkeerd?

- we maken de slaapkamer vandaag maar nat schoon. Het tapijt had ik toch graag de eerste keer met een asbeststofzuiger gezogen, maar waar krijg je die?

Het gaat ons in ieder geval stevig geld kosten. Ik ben met pensioen mijn en vrouw wilde eerder ophouden. Nog eens rekenen.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
Plaats een foto en laat een sample onderzoeken.
Kan me niet voorstellen dat iemand anno 1997 het risico neemt om oude asbest platen op metalstud te monteren.
 

Ellie052

  • #8


Zoals jullie zien is het zwarte het vermoedelijke asbest. Daaraan of beter daardoor is metal stud bevestigd met daarop gipsplaten. Het lijkt me niet logisch dat de mensen die dat indertijd aanlegde niet op zijn minst vermoed hebben dat sprake was van asbest
 

Ellie052

  • #9


Dit is een foto van een stukje plaat wat loskwam. Van de zijkant zie je vezels. Fermecell is het volgens mij niet.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #10
Hm, als je brandwerend wilt werken zal er in die tijd na de oorlog waarschijnlijk wel met asbest zijn gewerkt vrees ik.
Maandag maar even afwachten op de uitslag.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #11
Dat is vrijwel zeker asbest.
Het gaat gelukkig wel om een harde gebonden vorm
Die platen zitten er al veel langer dan 1997
 

Ellie052

  • #12
Ik geloof zeker dat die platen er al lang zitten. Eigenlijk vraag ik me nu af hoelamg die metal stud met gipsplaten er al zitten en de asrbestplaten afdekken. Als rond 1997 bewust over de asbest is heengewerkt en mij dat niet gemeld is bij de koop dan krijgen verkopers een stevige brief. Zijn wel jonge mensen met kinderen die erin gezaagd hebben.

Dus hoelamg bestaat die metal stud al en is op andere wijze iets uit die foto te distilleren wat tijd aanleg betreft?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #13
Dit gaat een beetje buiten de grenzen van een klusforum.
Het lijkt nu op verzamelen van juridisch bewijs in een geschil.
Dat is niet de bedoeling van Klusidee.
 

Ellie052

  • #14
Het vragen van een datum wanneer een produkt op de markt is gebracht vind ik geen bewijs, maar meer feitelijke informatie Frank. Persoonlijk vind ik dat wel kunnen, maar ik ben natuurlijk niet de baas hier. Als iemand me per PB wil helpen ben ik erg dankbaar en beschuldig ik verkopers niet onterecht.

Weet je ik heb bij de overheid gewerkt op het gebied van bodemsanering. Ik heb zoveel ellende meegemaakt van mensen die een hoop grond waar achteraf asbest inzat kregen aangeleverd en met hun kinderen verspreid hadden, en rustig asbest bij het huisvuil gooien en andere ermee confronteren. Een stevig briefje doe ik graag. Voor een paar duizend euro procederen verdien je meestal niet terug.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #15
Er werd helaas wel eens vaker door asbest heen geboord. Je bereikt helemaal niets door de verkopers aan te spreken.

Asbeststofzuiger kan je beter vergeten. Als je het zeker wil weten, laat dan een asbestinventarisatie uitvoeren.
 

Ellie052

  • #16
Op dit exacte moment wordt onderzoek gedaan. Er moet nog bemonstert worden, maar het ziet er na uit, dat het asbest is. Onderzoek wordt erg serieus gedaan met kleefmonsters e.d. De aannemer mocht voorlopig niet verder gaan met de badkamer.

Contact gehad met de juridische afdeling van de Vereniging Eigen Huis die met stelligheid beweert dat je na jaren nog een beroep kan doen op verborgen gebreken. Gezien wat me dit grapje gaat kosten overweeg ik dat wel.

Ik heb de eerste producent van Metal stud aangeschreven om te vragen wanneer dat product op de markt is gekomen. Aannemer zegt in de jaren 90.
 

Ellie052

  • #17
Inmiddels een gecertificeerde stofzuiger geleend. De saneerder doet het echte werk en wij de periferie. Verder is het ons inmiddelijk duidelijk dat op PVC en Wico leidingen data staan.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #18
:prima:
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
12
Gerelateerde onderwerpen
Welke kleine asbeststofzuiger?

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu