Houten balk vervangen voor staal bij plat dak

Jrwijnja

  • #1
Hallo,

Dit is mijn eerste post hier, na hier in de loop der jaren al veel gelezen te hebben, nu dan toch maar zelf een keer een vraag... al denk ik dat ik het antwoord wel weet.

Wij hebben een schuur van 7 bij 10 meter met plat dak. Op het dak ligt 18mm multiplex met EPDM. De balken lopen over de korte zijde en worden in het midden (op 3,5 meter dus) ondersteund door een balk met drie ronde stalen palen eronder.
Ik zou het fijn vinden als daar twee van konden verdwijnen, dus twee stalen balken van 5 meter eronder en in het midden een steun. De vraag is; wat voor balken moet ik hier voor gebruiken?

Het geijkte antwoord is dat ik een constructeur moet vragen, maar volgens mij is dit, aangezien het een plat dak is, een vrij simpele berekening.

Alvast bedankt
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Het is inderdaad niet een heel ingewikkelde berekening. Maar ik denk niet dat hier iemand dat pro deo voor je gaat maken ;)
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
Het levert je ook niets op om deze zelf te berekenen, de gemeente waar je de vergunning aan moet vragen, wil toch een berekening van een constructeur zien.
 

Jrwijnja

  • #4
Dit is een forum om elkaar te helpen toch? Ik vraag hulp bij het uitrekenen van de balken ;)

En vergunningen moet je tegenwoordig overal voor aanvragen, mijn stelling is; wat niet weet, wat niet deert...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Lijkt me toch beter er een constructeur bij te halen.
Als u twee palen verwijderd is het van belang te weten of de muren en de fundering de stalen balk kunnen dragen, de oplegging krijgt veel meer gewicht te verduren.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Wat niet weet wat niet deert... tot je huis iostort omdat je een 'berekeningetje' via een forum hebt laten doen en aan de hand daarvan je verbouwing zonder vereiste vergunning hebt gedaan.

Wie betaalt de schade en wie troost de nabestaanden indien er slachtoffers vallen?

Die vergunningen worden niet voor niets vereist!
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Precies wat Jan zegt, een zware balk zal het punt niet zijn, maar wie zegt dat de opleggingen op de muren en de fundering dit aankunnen? Toch jammer als de boel inzakt bij 20cm sneeuw...

Met dit soort 'verbouwingen' wil ik niets te maken hebben.
 

Jrwijnja

  • #8
Klopt, maar als het inzakt heb je wel iets goed verkeerd gedaan... Zelf ben ik er van om aan de veilige kant te blijven bij zulk soort dingen, en wat ervaring is ook wel belangrijk. Dit is alleen iets wat ik niet weet, qua balkdikte dus.

Vloer en fundering zijn stevig zat, een grote vloerplaat van minimaal 25cm dik. Van het dak heb ik vorig jaar al 5cm grind en dakleer gehaald, dus het is schat ik al een paar duizend kilo lichter. Opleggingen in de muren zijn ook geen probleem, dat word daar waar nodig verstevigd.
Maar van stalen balken heb ik dus geen verstand, geen idee hoe sterk die zijn...
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
Is de lange zijde waar de kolom moet komen helemaal open?
 

Jrwijnja

  • #10
Hok is rondom helemaal dicht 7x10m. De balken zijn 3,5 meter en zijn in het midden ondersteund door balken met drie stalen palen eronder (samen dus 7 meter). Deze balk en palen in het midden zou ik graag vervangen door 1 (stevige) paal en twee balken van 5 meter. De paal komt dan dus precies midden in het hok te staan.
Verder wil ik de ruimte helemaal openhouden.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Jrwijnja schreef:
En vergunningen moet je tegenwoordig overal voor aanvragen
Nee hoor. Er wordt steeds meer vergunningsvrij. Maar dat betekent niet dat je maar kan aanrommelen. De adviezen zijn duidelijk, de berekening ga je hier niet krijgen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #12
Neem een HEA180 en een kolom rond 120 met een wanddikte van minimaal 5mm
Dat is het zwaar zat voor een houten dak met epdm

Maar het blijft een vergunning plichtige verbouwing
als je de hut verkoopt loop je kans dat het als nog officieel moet.
Makelaars worden steeds scherper zij zijn immers aansprakelijk als er iets scheef zit in het verkochte object en ze melden dat niet.

wij maken geregeld berekeningen waarbij verkopende partijen het alsnog goed moeten doen en een vergunning moeten aanvragen, de constructie moet aanpassen voordat de verkoop doorgaat (of een flink stuk moet zakken met de prijs)
 

Jrwijnja

  • #13
Dank je, ik had dat stiekem zelf ook al een beetje ingeschat (de HEA180). Word vast beter dan de bestaande situatie, de grootste afstand tussen de kolommen is nu 4 meter, en daar zakt hij toch wel redelijk door, vooral omdat de balken maar 15cm zijn...

Even voor de weet; is een ronde kolom steviger dan een HEA?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #14
Een HEA is zeer geschikt als ligger. En heeft het voordeel van brede flezen, voor voldoende oplegging van je houten gordingen. Een lichter alternatief is een IPE-ligger. Net zo hoog, maar de helft smaller.

Een ronde buis is in alle richtingen even sterk. En dus beter geschikt als kolom. Kies wel een buis met voldoende wanddikte!

Alternatief voor een kolom is een vierkante koker. Of een vierkant HEB of HEM -profiel.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #15
Walker schreef:
Een lichter alternatief is een IPE-ligger. Net zo hoog, maar de helft smaller.
En bijna een factor 2 buigslapper en zwakker!
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #16
Een ronde kolom is niet perse steviger al is het voor een kolom wel de meest effectieve vorm qua materiaal gebruik.

maar rond is vooral een stuk vriendelijke als hij midden in een ruimte staat.

als je dak nu doorbuigt sla dan even een paar wiggen of zo onder de balken als het staal er in zit dan komen ze gelijk goed op spanning en staan er geen plas op je dak.
 

Jrwijnja

  • #17
Dank u allen!

Ik heb zelf werktuigbouwkunde gedaan, maar die berekeningen zijn alweer 20 jaar geleden in mijn hoofd gestampt, en nog langer alweer verdwenen. En in de scheepsbetimmering hebben we dat niet zo vaak nodig ;)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu