Droogsysteem vloerverwarming icm houtkachel

Ramona_loves_ya

  • #1
We willen binnenkort beton of schuimbeton gaan storten in onze vloer, welke nu uit (rotte) houtbalken bestaat. Als alles af is, plaatsen wij ook een houtkachel. Doordat wij niet graag radiatoren willen (moeten er dan 3 zijn ivm de oppervlakte), zijn we op zoek naar andere oplossingen. Veel mensen raden ons vloerverwarming aan, maar een nat systeem (dus vloerverwarming op de cv in de betonvloer) spreekt ons niet aan ivm de lange opwarm/afkoeltijd. We willen de houtkachel vaak gaan gebruiken en het is dan niet handig als de vloerverwarming daardoor ontregelt raakt.
Nu was ik aan het zoeken op internet naar andere oplossingen, een convectorput lijkt me niks door de stof.

Ik zag de mogelijkheid tot een droogsysteem vloerverwarming. Heeft iemand hier ervaring mee? We storten dan beton, laten dat drogen, leggen dan het droogsysteem en daarbovenop gelijk de(waarschijnlijk laminaat) vloer. Ik heb gelezen dat het duurder is in aanschaf, maar wel duurzamer en zuiniger is en het zich dus in jaren terug verdient.

Onze loodgieter/installateur heeft weinig ervaring met dit systeem, vandaar dat ik jullie hulp vraag. Is dit systeem aan te sluiten op de cv ketel (remeha calenta 40c cw5) of moet er een warmtepomp of iets worden aangeschaft? Is het een goed idee om een droogsysteem aan te schaffen? Ik heb gelezen dat dit een kortere opwarm/afkoeltijd heeft, waardoor het beter te combineren is met een houtkachel.

Alvast bedankt voor alle hulp!
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Dat loodgieters en installateurs daarmee geen ervaring hebben komt zeer vaak voor: ze kijken niet verder dan hun groothandel levert.
Er zijn meer vooroordelen, dan werkelijke kennis van deze systemen. (ook leveranciers van bijv. houten vloeren en parket hebben nauwelijks kennis op dit gebied)

Voor dit soort producten moet je ook niet bij de loodgieter of installateur zijn, maar bij gespecialiseerde bedrijven in droogbouw vloerverwarmingssystemen

Droogbouw vloerverwarmingssystemen zijn:
* duurder in aanschaf (maar dat verdient men zeker terug door lager energieverbruik, door snellere opwarmtijden)

* sneller in opwarmtijden (minder energieverbruik)

* eenvoudig aan te sluiten op elke CV-ketel, stadsverwarming en warmtepomp

* zeer goed geschikt voor renovatietoepassingen

* geschikt voor houten ondervloeren en appartementen (goede geluidsisolerende eigenschappen)

* bieden een gelijkmatig verwarmd oppervlak

* zijn geschikt voor praktisch alle soorten vloerbedekking (tegels, parket, massief houten vloeren, natuursteen etc.,etc.)
 

Ramona_loves_ya

  • #3
Dankje voor je antwoord, ik heb al een tijdje zitten zoeken, maar ik kan maar weinig bedrijven vinden die hierin gespecialiseerd zijn.

De voordelen wegen toch wel op tegen het feit dat het duurder in aanschaf is.

Heb je wellicht tips bij het vinden van zo'n gespecialiseerd bedrijf?
 

Ramona_loves_ya

  • #4
We zijn nog steeds bezig en hebben eerst een deel aangebouwd. Nu zijn we weer terug bij de vloerverwarming. We kwamen de mogelijkheid tot (elektrische) infrarood vloerverwarming (of wellicht plafondverwarming). Een stuk goedkoper in de aanschaf en goed te combineren met onze zonnepanelen. Daarnaast heeft het de voordelen die we zoeken, zoals een korte opwarmtijd. Heeft iemand ervaring met de elektrische infrarood vloerverwarming? Of zou je toch gaan voor de droogsysteem vloerverwarming? Alvast bedankt!
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #5
Je spreekt van een aantal verschillende zaken;
- elektrische (infrarood) vloerverwarming
- elektrische (infrarood) plafondverwarming
- droogbouw vloerverwarming aangesloten op warmtepomp of cv-ketel)


Kan me voorstellen dat je een oplossing zoekt voor je "probleem", maar laat ik duidelijk maken, dat in wezen alle vormen van verwarming "infrarood" verwarmingsvormen zijn: ook vloerverwarming werkend op "water".

Ik begrijp uit je huidige vraag en de vragen, die je eerder stelde, dat je gebruik maakt van zonnepanelen.
Ook daarin zijn 2 verschillende vormen, die bepalend zijn voor de manier, die je wilt gaan toepassen:
- zonnepanelen die elektriciteit opwekken
- zonnepanelen (zonnecollectoren) die warm water produceren.

Zinvol zou zijn: beiden, maar in de regel maakt men nu meer gebruik van panelen die elektriciteit produceren.

Dus zijn vormen van elektrische verwarming logischer dan warmwater systemen (tenzij men weer elektrische warm water producerende apparatuur gebruikt....en dus goed gebruiik maakt van de opgewekte elektriciteit.)

Elektrische vloerverwarming of elektrische plafond verwarming lijken dus logischerwijs de betere keuze
Beide systemen worden als "infrarood" betiteld, omdat ze gebaseerd zijn op stralingswarmte (m.i. DE manier om in de toekomst te gaan verwarmen)

Blijft de vraag: wat is de oppervlakte, die je wilt gaan verwarmen. Ook dat is bepalend hoe en met welk systeem je wilt gaan verwarmen.

Binnenkort wordt een geheel nieuwe manier van droogbouw gepresenteerd: op basis van een elektrische verwarmingsbron, ingebed in aluminium platen, die op EPS isolatie zijn verlijmd. Dit product is er nog niet, maar komt binnen ca 2 maanden op de markt.

Ik zou je op basis van de huidige mogelijkheden plafondverwarming adviseren. (of in ieder geval een verwarmingsmethode vanuit het plafond: stralingswarmte)

In de regel is de oppervlakte van een plafond groter dan dat van de vloer.
Natuurlijk zit in de oppervlakte van een plafond en vloer in een ruimte in de praktijk weinig verschil.
Maar op een vloer staan veel meer zaken, die een goede warmteverdeling verhinderen (meubels, kasten etc.)
Logisch is dan ook dat plafondverwarming in de nabije toekomst in populariteit zal winnen (zeker bij verdere toepassing van bijv. warmtepompen.

Stralingswarmte heeft de toekomst (zeker boven verwarming d.m.v. radiatoren: lage temperatuursystemen hebben de toekomst. (dus worden radiatoren steeds groter van oppervlak)

Blijft dus het advies: elektrische vloerverwarming of infrarood verwarmingspanelen.
De toepassing van het één of het andere systeem is mede afhankelijk van de oppervlakte en de manier hoe men energie opwekt.
 

Ramona_loves_ya

  • #6
Bedankt voor je zeer uitgebreide reactie.
Het gaat om een woonkamer van 6 bij 4 en een (gescheiden) keuken van 7 bij 5. Dus om ongeveer 60 m2 in totaal.
Op de bovenverdieping hebben we al radiatoren via de cv geplaatst een tijd geleden, dus het gaat echt om het verwarmen van de benedenverdieping op een manier die past bij de houtkachel.

Het grootste voordeel wat momenteel aanspreekt bij elektrisch verwarmen zijn de kosten in aanschaf. Het droogbouwsysteem is bijna 2 keer zo duur in aanschaf.

De zonnepanelen die wij hebben, wekken elektriciteit op. Het zijn er 6.

De nieuwe manier van droogbouw klinkt zeker aantrekkelijk, maar we hebben nu wel haast met de vloerverwarming en deze moet er zeker voor eind november in liggen.

Bij elektrische verwarming vanuit het plafond, lijkt het me nodig om extra te isoleren boven de vloerverwarming (onder de houten vloer van de bovenverdieping)? Klopt dit?

Zeer bedankt voor alle hulp.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #7
In je reactie lees ik dat er weinig gewerkt wordt volgens een plan:
- het mag niet te duur zijn
- je wekt zelf elektriciteit op
- je wil ook een houtkachel
- je hebt ook nog radiatoren
- je spreekt een voorkeur uit voor elektrische verwarming.(maar dan hoofdzakelijk om prijs)
- droogbouw vloerverwarming vind je te duur

Kortom allerlei verschillende systemen en meningen, waar weinig verband in zit...

Op basis van je wensen zou ik je adviseren om voor elektrische vloerverwarming te gaan, gebaseerd op ca 100 Watt/m2.
Incl thermostaten ben je dan voor ca € 1200,00 klaar (investering in materiaal: doe het zelf) en kan je in ieder geval positief gebruik maken van de zonnepanelen (hoewel ik 6 stuks wel aan de lage kant vind)
 

Ramona_loves_ya

  • #8
Het plan was aanvankelijk om overal radiatoren te plaatsen. We hebben een goede cv ketel aangeschaft en boven radiatoren geplaatst. Toen liepen we tegen een verborgen gebrek aan en kwamen we in de tijd dat we stil lagen andere opties tegen. We hebben inmiddels een stuk aangebouwd en willen op de beneden verdieping een andere manier van verwarmen dan de bovenverdieping.

Het plan van de houtkachel was er altijd al. Traditionele radiatoren werken op zich prima in combinatie met een houtkachel, aangezien je deze makkelijk aan en uit zet. Echter, nemen deze veel ruimte in beslag en we zijn gaan kijken naar vloerverwarming. Traditionele vloerverwarming heeft een lange opwarm- en afkoeltijd en is niet zomaar aan en uit te zetten.

Het is momenteel vooral de prijs inderdaad die de voorkeur laat uitgaan naar elektrisch, aangezien het niet te duur kan zijn, vanwege wat er allemaal nog moet gebeuren. Het materiaal voor een droogbouwsysteem komt al snel op €3000. Ook zie ik geen grote voordelen aan droogbouwsysteem ten opzichte van een elektrisch systeem?

Ik hoop dat na deze uitleg de verbanden voor je wat helderder zijn.

Je stelt nu wel een vloerverwarming voor, dit is doordat we op de bovenverdieping radiatoren hebben neem ik aan?
In ieder geval bedankt voor het advies.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #9
ELK systeem in combinatie met een houtkachel veroorzaakt problemen, omdat je binnen één ruimte meerdere verwarmingsbronnen toepast (radiatoren of vloerverwarming EN de houtkachel: en dat laten regelen door 1 thermostaat)

Wanneer je al een nieuwe cv-ketel hebt aangeschaft, zou ik toch eens kijken naar droogbouw vloerverwarming. Dat reageert ook snel op de verwarmingsvraag.

Blijft dus:
- elektrische vloerverwarming
Laag in investering, niet laagste in verbruikskosten

- droogbouw vloerverwarming.
Als je het juiste systeem inkoopt, ook zeker betaalbaar en op nieuwe cv-ketel minder verbruikskosten dan elektrische verwarming.

Voor beiden is dus in jouw geval iets te zeggen, omdat je ook zonnepanelen hebt (m.i. te weinig om 100% elektrisch te verwarmen)
Droogbouwsysteem heb je al voor ca € 32,00/M2 (dus waar je € 3000,00 vandaan haalt.....)
 

Ramona_loves_ya

  • #10
Ik heb er zelf geen verstand van, vandaar dat ik op dit forum hulp vraag.
De goedkoopste die ik heb gevonden (met alle toebehoren erbij) is 49 euro per m2.

Onze thermostaat heeft open haard stand, dus zou moeten kunnen op één thermostaat lijkt me? Er zijn toch meer huishoudens die een kachel met daarbij een andere vorm van verwarming hebben?

Ik heb inderdaad ook gezien voor €32 per m2, maar dan moet je alsnog alle toebehoren erbij kopen en kom je uiteindelijk ook op ongeveer 50 euro per m2.
Kan je aangeven waar je het droogbouwsysteem hebt gezien voor 32 euro per m2?

Wat is volgens jou het juiste systeem droogbouw?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #11
Ik ga hier niet verder in op verschillende systemen en prijzen. (Zeker niet als je als leek totaal verkeerde conclusies trekt)

Een thermostaat met open haard functie doet niets anders dan de ingestelde temperatuur met ca 3 graden verhogen bij een snelle temperatuurverhoging veroorzaakt door een open haard, hout- of gaskachel.
Biedt geen oplossing om je woning goed te verwarmen i.c.m bijv. een houtkachel.
 

Ramona_loves_ya

  • #12
Mijn excuses voor mijn verkeerde conclusies, dat is niet mijn bedoeling.

Ik zoek ook alleen maar naar de beste oplossing, het is niet mijn bedoeling om conclusies te trekken die niet kloppen of een discussie aan te gaan, ik ben blij juist blij met je hulp.

Maar in principe geef je dus aan dat het eigenlijk niet mogelijk is om een houtkachel in een woning te plaatsen? Of dat dan de houtkachel eigenlijk de enige verwarmingsbron moet zijn? Of begrijp ik dit verkeerd? Een combinatie is eigenlijk niet mogelijk?

Waar ik nog benieuwd naar ben is: waarom niet gaan voor plafondverwarming met daarboven isolatie? Je adviseerde in de eerste instantie plafondverwarming?

Nogmaals, ik ben een leek, ik heb wel op google gezocht, maar ik zie door de bomen het bos niet meer en zoek vandaar hier hulp. Nogmaals bedankt daarvoor.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #13
Een houtkachel kan vanzelfsprekend wel gebuikt worden (ik wil niet die hele branche tegen me in het harnas jagen)

Maar hou er wel rekening mee, dat bij het verwarmen van één ruimtge met meerdere verwarmingsbronnen er altijd problemen ontstaan met de regeling.

De bovenetage wordt in de praktijk eigenlijk altijd minder goed verwarmd, doordat de cv-ketel te vroeg wordt uitgeschakeld door de thermostaat in de ruimte waarin de houtkachel staat.
(natuurlijk zijn er dan allerlei mensen die de thermostaat dan bijv. in de slaapkamer hangen..........ik vind dat geen goede oplossing)

Combinatie van houtkachel met vloerverwarming of andere vormen van verwarmen kan dus wel problemen opleveren met het regelen van de verwarming in de hele woning.

Plafondverwarming zal in de nabije toekomst, bij meer verwarmen op lage temperaturen, zeker meer toegepast worden.
Straligswarmte zal sowieso meer worden toegepast en biedt een gelijkmatiger verwarming van de ruimte.
Probleem met houtkachel hou je dan ook wel, omdat je met meerdere verwarmingsbronnen in één ruimte verwarmt.

Ik stuur je wel even een linkje m.b.t. plafondverwarming.
 

Marcn88

  • #14
Als je perce een houtkachel wil en vloerverwarming dan zou ik een houtcv kachel nemen die ook je vloer kan verwarmen en tevens de rest van je systeem alle problemen in 1x opgelost
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu