Nieuw (oud) huis koelt snel af

Ic3

  • #1
Sinds een aantal maanden zijn we verhuisd van een '80 jaren rijtjes hoekwoning, naar een jaren '50 twee onder één kap.

Het dak is niet geïsoleerd, maar omdat de zolder een bergzolder is, hebben we de zoldervloer geisoleerd met 12cm steenwol. Omdat we de hele bovenverdieping gestript hebben. Hebben we alle buitenwanden ook geisoleerd met 9cm steenwol. Op één plek zat nog enkelglas, dat hebben we vervangen door HR+++. De rest is dubbelglas, maar dan wel écht het allerdunste dubbelglas wat verkrijgbaar moet zijn.

Het huis blijft echter snel afkoelen (of opwarmen in de zomer). We hebben voor heel veel geld verbouwd, dus de onderkant van de pot is in zicht. Ik vroeg mij af wat voor nu de beste mogelijkheden zijn om nog te isoleren. Ik denk vooral op de beneden verdieping.

Eén groot raam was hier enkelglas, dat hebben we ook HR+++ gemaakt. De rest van het glas is ook weer het meest dunne dubbelglas wat beschikbaar is (of was). Alleen de twee bovenlichten bij de buitendeuren zijn nu nog enkel glas. Onder de vloerverwarmingsbuizen (die we hebben laten aanleggen) ligt nu een warmteweerkaatsende folie. Ik heb niet het idee dat dit veel doet, maar het is beter dan niks.

Wat zijn nu goede opties om aanvullend te isoleren? De betaalbare zaken willen we dit jaar nog doen, de duurdere mogelijkheden volgend jaar.

Ik dacht aan:
- Siliconen tochtbanden bij álle ramen en deuren.
- Tochtstrips bij alle deuren (binnen en buiten)
- Wellicht vervangen enkelglas bij de bovenlichten afhankelijk van de kosten.
- Zolder dak van binnenuit (zelf) isoleren. Dit valt qua kosten nog enigszins mee.

Later:
- Korrels in de spouwmuur laten spuiten.
- Dubbelglas vervangen door HR glas.

Hebben jullie nog tips? En welke van dit soort zaken zijn het meest efficiënt? Spouwmuur isolatie kost bijv. rond de 2000 euro, maar al het glas vervangen idem dito. De zolder isoleren kost rond de 700 euro aan materiaal, maar heb geen idee of dit meerwaarde biedt daar de zoldervloer al goed geïsoleerd is.

Vloerisolatie is helaas geen mogelijkheid. Door de vloerverwarming zit er al 6cm cementdekvloer extra op de vloer en door overal spotjes te plaatsen is het plafond een paar cm naar beneden gekomen. Nog meer cm's er af en het wordt gewoon veel te laag. Helaas hebben we geen kruipruimte. Wel een kelder, waarvan het plafond te isoleren is, maar dit lijkt mij een druppel op een gloeiende plaat.
 

Bernhard

  • #2
Het snel afkoelen van een huis is geen indicatie voor een hoog warmteverlies. Voor een juiste inschatting voor een hoog gasverbruik is het nodig een vergelijking te maken met de buren. bernhard
 

Bernhard

  • #3
bernhard
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Snel opwarmen en afkoelen is vaak het geval als er weinig massa in huis is, om op te warmen. De schetste situatie met houten vloeren en voorzetwanden voldoet daar helemaal aan. Een huis met dikke betonnen vloeren, en een gemetseld binnenblad is het tegenovergestelde.

Denk maar aan een enorme veldkei, die je een paar uur in het vuur legt. Als je hem uit de vlammen haalt, blijft ie nog uren warm ondanks dat hij 0,0 geisoleerd is.

Dit hoeft inderdaad niet te betekenen dat het gasverbruik hoog is.

Wat is het jaarlijks verbruik?

Tocht stoppen is natuurlijk sowieso een makkelijke winstpakker.
 

Ic3

  • #5
Bedankt voor de reacties! Ik wist niet dat snel afkoelen (herfst en winter) of opwarmen (zomer) niet perse iets met de isolatie te maken hoeft te hebben.

Gasverbruik weet ik nog niet. We wonen er pas een half jaar of iets dergelijks. In de zomer heeft de verwarming uit gestaan. De buren om referentievragen heeft denk ik niet veel zin. We hebben een behoorlijke tuin beiden en de buren hebben daar een aanbouw van 7*10m aangebouwd. Zij moeten dus sowieso veel meer verwarmen en het nieuwe deel staat pas een aantal jaar en zal dus volgens de wetenschap van nu gebouwd zijn.

Tocht ga ik sowieso weren, alhoewel ik alleen trek voel tussen de kelderdeur (kelder heeft een koekoek) en de ventilatieroosters van de haard. Kwaad kan het niet en het kost amper iets.

Als jullie zo een inschatting zouden maken, hoe lastig dat ook is, zou "normaal" of gemiddeld gezien spouwmuur isolatie of dubbelglas naar HR+++ glas het meeste winst opleveren?

En zou zolderdakisolatie (dus naast zoldervloer) iets van besparing opleveren? Op zolder was het tijdens de warme dagen echt letterlijk 10C warmer dan de rest van het huis.
 

Jan-willeml

  • #6
Bij een slecht geïsoleerd huis mag je ongeveer 30% besparing verwachten bij goede spouwmuur isoloatie (6 cm dik). Glas doet ook wel wat maar zal minder zijn.

Mijn huis (vrijstaand, HR++, Spouwmuur vulling, bouwjaar 1948) schommelt met het huidige weer tussen 18 en 20 graden. Gasverbruik is nu al merkbaar lager dan vorig jaar terwijl de isolatie in april is aangebracht, dus na de winter.

De spouwmuur zal je het meeste waar voor geld geven maar heeft tegelijkertijd wel meer risico op bijkomende problemen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Hessie schreef:
Snel opwarmen en afkoelen is vaak het geval als er weinig massa in huis is, om op te warmen.
Dat vraag ik me af. Een huis zonder massa, maar met veel isolatie koelt nauwelijks af. Daar heb je volgens mij geen massa voor nodig.

Een huis met veel massa koelt ook snel af, als het te kort is verwarmd.

De kierdichting is in dit geval het belangrijkst, daarna het glas (en kozijnen). Veel kozijnen hebben dubbele kierdichting, de betere drievoudige.

Denk wel aan de ventilatie van het huis. Balansventilatie kan ook een grote besparing opleveren.

De isolatiewaardes die je nu hebt aangebracht zijn niet geweldig. Zeker niet met het oog op de toekomst.
 

Bernhard

  • #8
Een huis dat wordt na-geisoleerd zal net zo snel afkoelen als voor de isolatie. bernhard
 

Marcn88

  • #9
@ berhard
dat zal nie best zijn dan kun je beter nix isoleren en je geld uitgeven aan bier en mooje vrouwen dit is dan een betere investering
 

Bernhard

  • #10
Jammer dat je het niet snapt. Minder ****** dan kan je beter denken. Bernhard
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #11
Bernhard schreef:
Een huis dat wordt na-geisoleerd zal net zo snel afkoelen als voor de isolatie. bernhard
Die stelling klopt ook voor geen meter tenminste niet in mijn geval.
Voor de isolatie koelde het hier, zodra de verwarming uit ging, 1,5 tot 2 graad per uur af en was ik tot na 1.00 uur aan het werk dan was het al afgekoeld van 19 graden naar 16 en werd ik meestal door de kou er op gewezen dat het toch wel tijd was om naar bed te gaan.
Nu met isolatie is het, met de thermostaat op dezelfde stand, warmer in de kamer (overschoot door te ruim geïnstalleerde verwarming) en staat die meestal op 20 graden en ben ik nu tot 2.00 of 3.00 uur aan het werk dan geeft de thermostaat meestal nog steeds 18 of 19 graden aan en moet ik nu op de klok kijken hoe laat het is ipv. aan de omgevingstemperatuur een indicatie te hebben.
Ook als je gaat meten dan zie je flinke verschillen. Eerst zaten de buitenmuren op 50 cm hoogte tussen de 15 en 16 graden en nu met isolatie zitten ze rond de 19 graden.
Dus hier koelt het zeker veel minder af nu ook de spouwmuren geïsoleerd zijn (vloer was al geïsoleerd) Bij warm weer blijft het de 1e 2 dagen ook een stuk koeler in huis dan voorheen.

suc6

Gerrit
 

Bernhard

  • #12
Dat is ook een probleem. Het verschil tussen de binnen- en de buitentemp. blijft dan in de nachtverlaging groter.
Hoe groter het tempverschil des te groter het warmteverlies.
bernhard
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #13
Dat klopt niet: Die grotere delta T wil je juist bereiken. Door te isoleren verlaag je de warmte transmissie door de gevels, vloer en dak.

Minder energieverlies door transmissieverliezen heeft als gewenst effect dat het minder energie kost om de woning warm te houden.

Warmte accumulatie heeft een dempend effect, echter om de muren en vloeren op temperatuur te krijgen kost het in 1e instantie meer energie. Want je gaat meer massa verwarmen.

Als je er in slaag om de zomerwarmte langere tijd vast te houden, hoef je dit uiteraard niet met verwarming te doen.

Ventileren doe je bij voorkeur niet door het raam de hele dag open te zetten, maar door gedoseerd te ventileren. Spuiventilatie kan, maar dan gewoon in 1 keer de gehele luchtinhoud van de woning wisselen binnen ca 5 minuten. Dan blijven de wanden en vloeren op temperatuur.
 

Bernhard

  • #14
Bij na-isolatie van een huis zal er minder warmteverlies zijn. De omschrijving dat het langer "warm" blijft is onzin.
Voor het opwarmen van een huis met na-isolatie is minder energie nodig. De hoeveelheid benodigde energie voor het opwarmen en afkoelen blijft gelijk, wat je er in stopt komt er ook weer uit. Als een huis gedurende de nachtverlaging een hoge temperatuur blijft houden is het warmteverlies hoger dan bij een lagere ruimtetemperatuur.
Het blijft langer warm moet zijn er is minder warmteverlies.
bernhard
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #15
Het is maar hoe je met woorden goochelt.
Volgens mij staat minder warmte verlies gelijk aan dat het minder snel afkoelt en als gebruiker ervaar je dat als dat het langer warm blijft.

Dan mag je het wel anders omschrijven maar het principe blijft hetzelfde nl. als je gaat isoleren en je stookt de ruimte op naar een bepaalde temperatuur dan koelt die ruimte veel minder snel af dan dat hij voor de tijd deed zonder isolatie.

suc6

Gerrit
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #16
Bernhard schreef:
Jammer dat je het niet snapt. Minder ***** dan kan je beter denken. Bernhard


Zoals je zult begrijpen heb ik een woord verwijderd, ik heb maar een ding te zeggen over je opmerking, flik dat niet weer, dan volgen er maatregelen.
 

Bernhard

  • #17
Marcn88 schreef
@ berhard
dat zal nie best zijn dan kun je beter nix isoleren en je geld uitgeven aan bier en mooje vrouwen dit is dan een betere investering.
Succes verder met de klusidee bernhard
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #18
Ja dat kunnen we allemaal lezen Bernhard. Het gaat om de denigrerende toon waarop je Marcn88 aanspreek. Om hem vervolgens te vertellen dat ie minder zou moeten drinken. Dat vind ik ook te ver gaan, Bernhard.
 

Marcn88

  • #19
Mensen wat een ophef
ik heb geen problemen met berhard zn opmerking vond alleen zn reactie zonder onderbouwing zeer apart bedoel waarom zou je dan isoleren

Een huis dat wordt na-geisoleerd zal net zo snel afkoelen als voor de isolatie.

ik snap dat het warmte verlies kleiner word door de isolatie, maar dus niet hoe een woning dan net zosnel zal afkoelen als voor de isolatie
 

Marcn88

  • #20
Maar zoals we hier in twente zeggen "loat goan"
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu