Twijfels (asbest) golfplaten

Pionok

  • #1
Hallo allemaal,

Onderstaande foto's zijn van het schuurdak bij ons in de tuin.
In eerste instantie ging ik uit van asbest platen, maar er rijst nu toch wel erge twijfel.

Volgend jaar wil ik de gehele schuur aan gaan pakken, maar er zijn nu een aantal platen die gescheurd zijn waardoor er lekkage is. Op zich ook geen ramp want alle spullen die droog moeten blijven heb ik al weggehaald. maar als er asbest inzit wil ik geen losse deeltjes in de schuur hebben.


Ik heb vandaag de vorige eigenaren gesproken en die geven aan dat de schuur gebouwd is na 1998. Zij hebben toen dit huis gekocht en de schuur laten bouwen.
Er zijn toen alleen nieuwe materialen gebruikt, geen hergebruikte.

Nu las ik hier en op andere sites dat er in dat jaar al geen asbest golfplaten meer gebruikt werden en dat je dat kan zien aan het komo keurmerk. Alleen dit kan ik nergens vinden op de plaat.

Waar kan ik die codes vinden en wat denken jullie als je de foto's ziet. De ene plaat is nog heel netjes terwijl andere verweerd zijn.

alvast dank voor jullie reacties.

mvg. rene

 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Codes staan normaal gesproken aan de buitenzijde op de 1e golf.
 

Pionok

  • #3
Ah oke ik dacht aan de binnenzijde.
Dan zal ik even een stuk schoon gaan maken en bekijken of ik nummers kan vinden.

Zit er net overna te denken dat als de schuur in 1998 a 1999 gebouwd is dat ze dan de platen vast niet zouden gaan zagen (ze zijn schuin weggezaagd omdat de schuur geen vierkante schuur is).

Ga er even naar kijken.

bedankt
gr. rene
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
De codes staan ook wel eens aan de binnenkant. Er zijn ook asbestvrije platen zonder codes. Na 1994 mag het niet meer gebruikt zijn. Maar de enige zekerheid krijg je door een monster te laten onderzoeken.

Als de schuur niet recht is, is het logisch dat er gezaagd is aan de platen.
 

Pionok

  • #5
Ik ga morgen even alles bekijken.

Ik bedoelde eigenlijk te zeggen dat als men wist in 1999 dat men met asbest werkte en wist dat t miet meer gebruikt mocht worden en niet goed voor je is bij inademen dat t me dan zou verbazen als ze het toch gingen verzagen.

Ik laat t jullie weten.
Gr. Rene
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu