Scheurtjes in Wijzanol in nerfrichting red cedar.

Pigion

  • #1
De gootomtimmering is van red cedar delen en afgewerkt met Wijzanol teak kleur. Op sommige delen komen nu scheurtjes in de lak van ca 4 cm lengte in de nerfrichting. Ik breng iedere 3 jaar een nieuwe laag aan na goed schoonmaken en schuren. Het m.i. te maken met hoe het hout gezaagd is. Hoe krijg ik weer een mooi gesloten oppervlak?
De scheurtjes geheel wegschuren is nauwelijks te doen. Bovendien krijg ik dan een zeer bont geheel. De kale stukken moeten zeker 3 a 4 x behandeld worden.
Afbranden en opnieuw opzetten van de betroffen delen?
Pigion.

Ik heb deze rc delen zelf ca. 6 jaar geleden aangebracht met een 1e laag met Wijzanol impregneergrond. Daarover 2 lagen transparant hoogglans teak kleur.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Zit de omtimmering aan de zonkant?
 

Pigion

  • #3
Ja, het hout met de scheurtjes zit overwegend aan de zon-zijde. Echter niet alle rabat-delen (18 mm) vertonen de scheurtjes. Ik schat dat ca 1/3 scheurtjes vertonen.
Pigion
 

Pigion

  • #4
Ik heb nog eens weer naar de met Wijzanol geschilderde Red Cedar delen geken en ik kom tot de conclusie dat Red Cedar misschien niet het juiste hout is voor aftimmerwerk aan goten etc. Red Cedar heeft de naam onverwoestbaar te zijn, ik twijfel. Na 10 - 12 jaar veel scheuren, vooral op de zonzijde.
Hoe denken anderen hier over ??

Het is wel jammer van het geld en het werk :cry:
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
WRC kun je beter niet afwerken met een dicht systeem. Onbehandeld wordt het grijs, maar zal het niet rotten. Anders impregneren met een lijnzaadolie.
 

Pigion

  • #6
Helaas ben ik daar nu ook achter gekomen, dus door schade en schande. Alleen al aan hout heeft mij het mij € 3000,- gekost. Daarvoor zat er watervast multiplex op. Dat wordt ook lelijk, verknetterd door de zon. WRC dus idem, onbehandeld is niet mooi voor ons landhuis. Voor een schuur of schutting akkoord. Ik heb een schuur gebouwd met eiken, onbehandeld. Het vergrijsd waar de wind vrij spel heeft, echter wordt zwart op de regenzijde.
Hoe nu verder???
Ik kan WRC er weer af halen aan de zonzijde en vervangen door vuren rabbat en dat schilderen. Op de schaduwzijde kan WRC blijven.
Waarmee schilder ik vuren of grenen rabbat?? Het huis is nu nog bruin met Wijzanol. Misschien toch maar geheel overgaan in dekkend wit en groen?? Dat wordt weer een grote klus. Kan het natuurlijk ook uitbesteden of de rabbatdelen voor het aanbrengen 1 of 2 x schilderen.
Ik hoor graag een advies over een goed verfsysteem dat op de zon 6 jaar kan zitten zonder bladderen of vergelen.
Pigion
 

Pigion

  • #7
Ik heb mij georiënteerd bij de bouwhsndel en kom dan uit op kunststof dakrandpanelen van 350 mm werkende breedte, al of niet met een trim- of kraallijst. totaal ben ik 75 M nodig ben ik geschrokken van het prijskaartje :oops: .
Bovendien tammelijk vlak en doods.
Wat kan ik anders?
- Toch maar vuren rabbatdelen?
- Is rift gezaagd beter voor een gesloten verf-systeem?
I weet daar weinig van, al helemaal geen ervaring mee....
Wie kan mij verder helpen??
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Vuren rabat is minder geschikt voor buitentoepassing dan WRC. WRC is veel duurzamer.

Belangrijk bij WRC is dat je eea volgens de verwerkingsrichtlijnen aanbrengt: Alzijdig gronden, zaagranden afronden met R=3, bevestigen max hoh 60 cm. En uiteraard ruimte voor dilatatie, en geventileerd aanbrengen.

Voor de huidige delen (als niet rot zijn is het jammer ze weg te gooien) kan het lonen ze te demonteren, op te knappen (schuren, plamuren, gronden et.) en weer goed aan te brengen. Dan kun je in het voorjaar eea aflakken.

- Gevingerlaste delen kun je niet liggend toepassen (als windveren).
- Massieve delen kun je wel liggend toepassen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
Is de achterzijde ook behandeld?
 

Pigion

  • #10
De WRC is aan de achterzijde niet behandeld, was ik niet van op de hoogte.

De rift gezaagde delen (duur) kun je krijgen met of zonder grondverf aan de achterzijde.

De huidige afwerking is met Wijanol bruin, afgesteund op ruim 1 M, gespijkerd met RVS nagels met bolle kop. Als ik het er af moet halen, kan ik 20% in de haard opstoken.

Indien plamuren/schilderen, wordt dan wit of room-wit, moet dan het hele huis omturnen naar wit en groen.
Een grote klus, 75 strekkende M1, werkende breedte totaal 30 cm.
Pigion
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
De delen welke aan de achterzijde niet behandeld zijn, zijn bedoeld om geheel onbehandeld te monteren. Maar als je ze behandeld, dan moet dat dus rondom.

hier vind je de laatste versie van de verwerkingsvoorschriften van VVNH.
 

Pigion

  • #12
@walker,
Bedank voor de constructieve antwoorden. Ook de plaatselijke verf-vakman, waar alle Wijzanol is gekocht, heeft mij niet gewaarschuwd.
Ik baal wel lichtelijk. Veel werk om het af te halen en te schilderen, dan afwachten of de scheurtjes onzichtbaar blijven.
Alternatief is kunststof aftimmering te plaatsen, kost ook flimk wat.
Het wordt dus knopen tellen en voorleggen aan het parlement. Ik weet wat ik deze zomer kan/moet doen :shock:
Nogmaals dank
Pigion
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu