Balkon in combinatie met uitbouw

Emuijtjens

  • #1
Beste klussers.

Aangezien ik bezig ben met de voorbereidingen voor het uitbouwen van mijn woning heb ik een paar vragen gekregen.

We zijn van plan om het gehele breedte van de woning 4 meter aan te bouwen. De gemeente heeft al toestemming gegeven( vergunningsvrij).
Nu ben ik aan het piekeren over het bestaande balkon wat aan de achterzijde van de woning hangt. Kort gezegd heb ik 3 opties:

Balkon verwerken in plafond en dakbalken door middel van draagbalk bevestigen aan einde balkon (balk zal dan rusten op de binnenmuren van de nieuwbouw
Balkon verwijderen en dakbalken aan achtergevel hangen.
Balkon geheel met rust laten, en met de dakbalken over het balkon gaan om daar aan de muur te bevestigen.

Graag zou ik jullie mening over de 3 opties horen. Ik ben ervan op de hoogte dat alles netjes doorgerekent moet worden, en dit gaat ook zeker gebeuren. Wil eerst zelf duidelijkheid over de opties.

Tevens heb ik nog een vraagje over het "koppelen" van stalen draagbalken. Reeds ligt er in de keukenmuur al een draagbalk, deze zal gekoppelt gaan worden aan de balk wat de achtergevel opvangt, wat is hierbij de normale gang van zaken? De balken koppelen door las verbinding? Of de balken koppelen door boutverbinding.

Ik hoop dat iemand mij op weg kan helpen alvoren ik naar een constructeur ga, dan kan er meteen met duidelijkheid overlegd worden.

Mvg erwin
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik zou de door jou bedachte opties voorleggen aan de constructeur en het verder aan hem overlaten hoe de aanbouw het beste geconstrueerd kan worden. Hij kan ter plaatse een goede inschatting van de situatie maken.

Want dit is niet echt iets om van afstand te beoordelen en die man betaal je ervoor!

Datzelfde geldt voor dat koppelen van stalen draagbalken. Laat de constructeur het bekijken.

Het forum is er ook niet voor bedoeld om je een handvat te verstrekken om een vakman te kunnen vertellen hoe het volgens de forumleden zou moeten. Hij lacht je direct in je gezicht uit als je zegt: "Nou op Klusidee zeiden ze anders dat...". :wink:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Een aanbouw wordt vaak gedilateerd. Al is dit ook afhankelijk van de funderingswijze van huis+aanbouw. Als het gedilateerd wordt, is het balkon erin opnemen niet erg handig.

De dakbalken over het bestaande balkon maken zal naar verwachting niet kunnen, vanwege op z'n minst de deur naar het balkon.

Weghalen vind ik het zinvolst. De deur kan je dan laten zitten voor onderhoud van het platte dak. Als je er een dakterras op wil maken, heb je alsnog een vergunning nodig, maar je kan er wel met de dakbalklaag rekening mee houden.

Lassen of boutverbinding. Beide worden gebruikt. Bij lassen in het werk is maar de vraag wat de kwaliteit is. De meeste aannemers kunnen niet zo goed lassen. En het is de vraag of je er rondom goed bij kan. En de constructeur moet nog bepalen of er misschien een momentvaste verbinding nodig is.
 

Marcn88

  • #4
In iedergeval of balkon geheel nix mee doen of verwijderen want als je m in de aanbouw meeneemt zit je met een gigantische koudebrug wat bijna niet te isoleren is tevens is het balkon niet berekent op al dat extra gewicht maar t beste is de constructeur langs laten komen ook ivm je stalen balk want deze zal waarschijnlijk zwaarder moeten worden ivm grotere overspanning
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Balkon verwijderen.
 

Emuijtjens

  • #6
Ik ben aan het besluiten om het balkon te verwijderen, en dan de dakbalken aan de gevel vastzetten. Nu is mij de vraag, kan een balkon geheel afgezaagd worden, en dan de wapening wat verder loopt in de menie zetten?

Vandaag zal ik ook antwoord krijgen van de constructeur en kunnen we verder met de voorbereiding.

In ieder geval al bedankt voor de snelle antwoorden!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Wij weten natuurlijk niet hoe het balkon gemaakt is. Vraag het gewoon aan de constructeur. Het balkon zal ook ondersteund moeten worden tijdens het verwijderen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu