Kosten kelder onder aanbouw

Schut2

  • #1
Beste allen,

Hopenlijk kunnen jullie mij helpen met het volgende:

Wij hebben een nieuw huis gekocht, waar we een een aanbouw willen plaatsen in de tuin. Het betreft een benedenwoning in Amsterdam en een vergunningsvrije aanbouw van circa 4000 x 6000 mm.
Nu zitten wij te twijfelen of we hier ook direct een kelder/soutterain onder willen maken. De vierkante meters in Amsterdam zijn natuurlijk beperkt, dus dit zou mooi wat extra ruimte kunnen geven.
Deze week gaan wij de hypotheek aanvragen, daarvoor moeten wij ongeveer weten wat de verbouwkosten zullen zijn. Ik heb er zelf wel enig verstand van, maar kelders vindt ik wel weer een verhaal apart. Ik had in eerste instantie zitten kijken naar prefab kelders, hiervan viel de prijs mij erg mee (circa 25.000eu voor een kelder van 30m2). Maar toen ik over de bouwmethodiek ging nadenken kwamen er toch wel heel veel vragen naar boven, plaatsen damwanden dichtbij de erfgrens, afgraven, bronbemaling, etc.. Ze geven aan dat de kosten inclusief plaatsen is, maar ik denk dat zodra ze de situatie en grondwaterstand bekijken het een ander verhaal wordt.
Mij leek zelf een afzinkkelder met prefab wanden een goedkoper alternatief. Waarbij ze eerst de wanden laten zakken en tegelijkertijd langzaam afgraven. Hierdoor hoef je geen damwanden te slaan en kan je ook dichter op de erfgrens gaan zitten. Echter hoeveel dit zou moeten kosten kon ik nog niet echt vinden. Ik zat zelf te denken aan een 40 á 45.000eu. Iemand een idee of ik hiermee een beetje in de goede richting zit?

Het zou gaan om de volgende situatie:
- Tuin rechtstreeks bereikbaar vanaf de openbare weg met groot materieel. Prefab wanden kunnen makkelijk vanaf de weg de tuin ingehesen worden (hoeft alleen over een schuurtje heen).
- Afmetingen circa 5000 x 6000 mm
- Inclusief kosten plaatsen 2 koekkoeken en 2 daklichten

In een later stadium worden er natuurlijk gespecialiseerde aannemers benaderd voor een offerte, dit is alleen voor de aanvraag van het bouwdepot dat er eerdaags uit moet. Komt dus niet aan op een euro meer of minder.

Alvast bedankt voor het mee denken!!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
We geven hier geen prijsopgaves. Ik heb per PB wel wat gestuurd.

Als het krap langs de erfgrens komt, is een prefab kelder niet mogelijk. Een afzinkkelder is daar uitstekend voor geschikt.

Als je onder de vergunningsvrije aanbouw een kelder maakt, is de aanbouw niet vergunningsvrij meer.
 

Schut2

  • #3
Bedankt voor de reactie en het toesturen enige informatie.

Ik ben bekend dat er een vergunning moet komen. De VvE moet ook nog in stemmen. Of het allemaal goed gekeurd gaat worden is natuurlijk nog maar de vraag. Maar ondertussen wil de hypotheekverstrekker wel weten wat ons plan is en wat de kosten er van zijn, dus dat maakt het wat lastig.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Een paar offertes laten maken door aannemers.
 

Schut2

  • #5
Zoals aangegeven gaat dit ook gebeuren, alleen vraagt de hypotheekverstrekker om een inschatting van de verbouwkosten voor het bouwdepot. Deze willen ze al ongeveer donderdag hebben. Zo snel gaan aannemers geen offerte verstrekken, al helemaal niet in de bouwvak :wink:

Daarnaast vind ik het persoonlijk ook niet zo netjes om aan een aannemer allerlei rekenwerk te vragen terwijl ik nog niet eens weet of ik het kan financieren.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Dat is een erg korte termijn, erg klantvriendelijk. :roll:
Ik zou een andere hypotheekverstrekker zoeken, indien mogelijk natuurlijk.
 

Peterselieplukker

  • #7
IJkenhout schreef:
We geven hier geen prijsopgaves. Ik heb per PB wel wat gestuurd.

Als het krap langs de erfgrens komt, is een prefab kelder niet mogelijk. Een afzinkkelder is daar uitstekend voor geschikt.

Als je onder de vergunningsvrije aanbouw een kelder maakt, is de aanbouw niet vergunningsvrij meer.
Mag ik de PB info ook? Ben exact met hetzelfde bezig :-)
 

Andy93860

  • #8
Ik zou de PB ook graag willen ontvangen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Dat was dit plaatje:


Met een zeer groot voorbehoud. Los van dat deze prijzen een aantal jaar oud zijn, kunnen ze ook te positief gekozen zijn. Uiteraard is elke situatie anders, dus een standaard prijs is niet te geven.
 

Noor12345

  • #10
Ik was benieuwd of de kelder inmiddels geplaatst is en wat de uiteindelijke kosten zijn geworden. En dan ook nog door wie je het werk hebt laten uitvoeren.
 

Andy93860

  • #11
Ik ben ook erg benieuwd of het is gelukt met de afzinkkelder , door welk bedrijf het is uitgevoerd en in welke regio de werkzaamheden zijn verricht.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #12
Er zijn niet zoveel bedrijven actief op dit gebied.
ff google en de grootst staat bovenaan.

hoogst waarschijnlijk is een afzink kelder het gezien de afmeting en de locatie het niet geworden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu