Vochtprobleem aanbouw

Ellie052

  • #1
We hebben een huis uit 1922 wat helemaal onderkelderd is. Het grondwater zit 70 meter diep en de kelders zijn droog. Vorig jaar een aanbouw gedaan wat bestaat uit souterrain wat half boven de grond uitkomt en opbouw. Het souterrain is warmte geïsoleerd en er ligt vloerverwarming. Toen het klaar was een gruwelijk vochtprobleem. De aannemer had per omissie een bitumencoating gebruikt in plaats van een emulsie. Dus het hele fundament weer opgegraven en nu goed gedaan. Zelfs op mijn kosten als extra een EPM folie onder de grond laten aanbrengen. Alles droog op de buitentrap na. Ik heb er diverse mensen bij gehad en er zijn ook nog wat dingen gedaan door de aannemer, maar het probleem is niet opgelost. Ik zoek nu iemand/bedrijf die met een meting de herkomst van het vocht kan vaststellen anders komen we er nooit uit. Een suggestie ook per PB (wij wonen in Nijmegen) is welkom. Ik realiseer me dat dit het probleem van de aannemer is, maar we zijn nu al een jaar bezig. Een advocaat kost 250 euro per uur en misschien is het verstandiger dat uit te geven aan een meting.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Dit zijn inderdaad vervelende discussies met aannemers.

Zoek / Google eens op bedrijven welke gespecialiseerd zijn in bouwpathologie. Namen worden hier verder niet gegeven.
 

Ellie052

  • #3
Ik kende het woord bouwpatholoog nog niet en ik denk dat dit wel verstandig is zolangzamerhand.

Ik heb op zich een goede aannemer, maar mijn ervaring met de bouw is, dat ze vaak te snel de idee hebben "dat het wel goed komt" en zeker als ze het juiste materiaal niet bij zich hebben.

Als iemand in de buurt van Nijmegen iemand kent dan graag een PB.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Je zou ook kunnen beginnen in die ruimte de temperatuur en de luchtvochtigheid te meten.
Fotos of een schetsje van de situatie werkt ook veel gemakkelijker.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Bouwpathologen werken vaak landelijk. We geven hier ook geen adressen.
 

Ellie052

  • #6
Dat jullie geen adressen geven wisten we, maar we hebben wel eens een PB gehad van een bezoeker met eenzelfde probleem (niet dit). De vraag was dus niet aan de "officials" gericht (smiley).

De ruimte is voor de rest kamerdroog. Alleen bij de trap naar het souterrain zit een steeds wederkerende plek. Er is een duidelijke relatie met regenval. De constructie is verder net een boot, maar helaas zinken die als er ergens een lek zit. Maar vindt dat lek maar eens. Wij denken dat achter de trapmuren (staan dwars op het souterrain)ergens niet goed gebitumeerd is. Modern bouwmateriaal absorbeert makkelijk water en dat zakt dan naar beneden. Voor de rest kunnen we ons niet voorstellen. Maar ja, we zijn leken vandaar die bouwpatholoog. We hopen dat die met een meting verder komt.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
Alleen bij de trap naar het souterrain zit een steeds wederkerende plek. Er is een duidelijke relatie met regenval.
hoe ziet die constructie er dan uit kunt u een tekening of foto en of schets maken.
 

Bernhard

  • #8
Mag het ook geen lek zijn? Het kan ook zijn dat het regenwater niet goed wordt afgevoerd. Afvoerbuis lek of eindigd direct naast de gevel. Door het regenwater zal dat deel van de muur een lage temperatuur krijgen. Op de koude plek zal dan de waterdamp vanuit de kelder condenseren.
oplossing kan zijn:
- regenwater juist afvoeren
- buitenkant van muur en of fundering isoleren, bv met
blauwplaat oid
Met de nodige voorzieningen zal de temperatuur van de muur hoger worden en zal er geen condens meer optreden.
bernhard
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Er zijn trouwens ook vochtspecialisten die zich geen bouwpatholoog noemen. Die kan met een goede vochtmeter heel wat in kaart brengen. Maar ook die moet eerst uitsluiten dat er lekkage is. Daarna pas aan condensatie denken.
 

Ellie052

  • #10
Twee reacties waar ik wat mee kan:

Mijn vermoeden dat sprake is van een lekkage heeft er mee te maken dat er inderdaad dingen op dat gebied fout zijn gegaan bij de bouw, maar dat is volgens mij goed hersteld. Om nu bij voorbaat er van uit te gaan dat het laatste vocht ook weer een gevolg is van lekkage is misschien inderdaad wel een foute veronderstelling van ons. Toch is er wel weer een relatie met regen en de afvoer zit aan de andere kant?

Puur garantie technisch wil ik wel uitsluiten dat er sprake is van een lekkage". Dat jullie geen namen doorgeven begrijp ik wel, maar wat voor een google zoektermen moet ik dan gebruiken?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Als het regent is de luchtvochtigheid hoger dus eerder kans dat condensatie op oppervlakken zichtbaar wordt.
Ik geef maar weer het voorbeeld. Kijk in de badkamer wat er met de spiegel gebeurd als er wordt gedouched. Hoe het condens zich gaat vormen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Ik vind het een apart verhaal, met het grondwater op 70 meter zou alles kurkdroog moeten zijn, het lijkt me dat het toch met regen te maken te hebben.

Ligt er een rioolpijp in de buurt van de lekkage ?
Loopt het regenwater van het gebouw af ?
 

Bernhard

  • #13
Met een infraroodcamera kan je de warme en koude plekken in/op de muur detecteren.
Regenwater in de spouw vanuit het dak/goot? Het regenwater loopt dan in de spouw en veroorzaakt een koude plek in de muur.
Op die koude plek zal er condens ontstaan. bernhard
 

Ellie052

  • #14
Je zou toch wel eens in de goede richting kunnen zitten Bernard. Het was eerst echt nat en nadat de aannemer een aantal zaken hersteld heeft zou het restprobleem toch wel eens condens kunnen zijn. De hele fundering is goed geïsoleerd volgens de eisen van twee jaar geleden (RC waarde 3 meen ik) maar juist in die hoek niet. Maar waarom dan voelbaar op de aansluiting van vloer met wand? Zou dat condens kunnen zakken?

Ik haal er in ieder geval na de vakantie een deskundige bij die wat metingen doet. Voordeel is ook dat we dan nog wat echte regenbuien hebben gehad. Deze discussie helpt me de zaak beter op papier te zetten. Het is verder natuurlijk geen rocket science maar wel erg lastig.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu