Weet iemand hoe je dit ventilatierooster moet smeren? foto

Vraagsteller

  • #1
Weet iemand misschien waar precies je bijgaand ventilatierooster moet smeren?
met het hendeltje naar boven en beneden zou soepel moeten gaan , maar gaat bijna niet meer en krakend?ik wil niet dat er iets afbreekt van binnen.
je zou denken het groene ding, maar de kraak komt uit de scharnier die in de breedte loopt?
ik heb geen idee.
en waarmee? vaseline?

alvast bedankt!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Met PFTE-spray of desnoods WD40.
 

Yvan

  • #3
Een goede smering omvat een grondige reiniging van alle bewegende delen, inclusief het verwijderen van alle oude vetrestanten. Dat gaat doorgaans redelijk gemakkelijk met wat wasbenzine.
Daarna opnieuw smeren met de vetten aanbevolen door de fabrikant, voor zover die bekend zijn.

Waar smeren? Vuistregel is: enkel smeren waar gesmeerd is/was.

Vaseline is niet het beste idee: onder invloed van lucht wordt het goedje al gauw zuur en begint het metalen onderdelen te corroderen.
WD40 is nogal nietszeggend: het betreft een merk met een uitgebreid gamma. Blijkbaar een merk dat hier wèl mag genoemd worden.

Voor dit soort huishoudelijke klusjes (bvb. ook deurscharnieren) wordt doorgaans een vet aanbevolen dat goed bestand is tegen lucht, licht, water, matige temperatuurschommelingen, mechanisch en chemisch stabiel = lange levensduur, niet-corroderend. Een "universeel vet" dus, zoals bijvoorbeeld het lithiumzeep-gebaseerde ********

Voor bewegende delen die erg "duur", "solide" enz. moeten aanvoelen, bijvoorbeeld dure massief houten deuren en ramen (inclusief hun ventilatieroosters etc.), draaiknoppen van peperdure audio-apparatuur enzovoort, worden remmende vetten ("damping greases") gebruikt, bijvoorbeeld een ********** Die zijn in een groot aantal viscositeiten te krijgen.


Merknamen verwijderd en topic opgeschoond, mod.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Niet te moeilijk doen, het is geen motorblok of versnellingsbak.

Een van de grotere fabrikanten (uit België) schrijft in haar onderhoudsvoorschriften:

"Jaarlijks dienen scharnierende of draaiende delen gesmeerd te worden. Gebruik hiervoor een droogsmeermiddel (Teflon-
spray)."
 

Yvan

  • #5
Tja, als merknamen weggehaald worden, kan u mijn bijdrage wel verwijderen: zonder die merknamen wordt ze nietszeggend.
Ik begrijp dus, dat er blijkbaar een geprivilligeerde relatie is tussen sommige merken en Klusidee. In de redactionele artikelen regent het merknamen.
Blijkbaar is WD-40 ook zo'n "partner" en is een forum vooral interessant omwille van de meerwaarde van gratis door de gebruikers aangeleverde "content". Dat is wel vaker een erg interessant "business plan" gebleken.
Dat moderatoren daarover geen inhoudelijke discussie willen aangaan is normaal: het is hun taak niet, ze riskeren in conflict te komen met hun opdrachtgever en doorgaans hebben ze daar ook niet de kwaliteiten voor. Dan rest er niet veel meer dan te vervallen in machtsargumenten en "opschonen".
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Het lijkt erop dat het je hier niet bevalt. Troost je, dat is wederzijds.

Gelukkig hebben we hier heel wat beantwoorders die wel op een normale toon kunnen communiceren.
 

Yvan

  • #7
U gelieve me dan te laten weten hoe u (ab)normale toon of (ab)normaliteit definieert.
Ach laat maar: ik heb het hier wel gezien en ik ben bepaald niet onder de indruk. Veel plezier verder en doe nog maar een rondje WD-40.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
- Het klopt dat er een verschil is tussen de "landingspagina" en het forum. De landingspagina kan gesponsorde links bevatten. Het forum niet. Daarmee voorkomt men dat een hoop partijen hier gratis reclame gaan lopen maken.
- Van sommige producten is de merknaam bekender dan de soortnaam. In die gevallen wordt het inderdaad toegestaan om de merknaam te gebruiken. Duct tape, Ty-rap zijn voorbeelden hiervan. WD40 is ook zo'n product.
 

Yvan

  • #9
Er bestaat inderdaad zoiets als ... Er is niet echt een term voor, maar het komt neer op merknamen die de plaats innemen van de omschrijving van algemeen gekende zaken.
Voor de hand liggende voorbeelden zijn "pamper" voor een wegwerpluier, "kleenex" voor een wegwerpzakdoekje, "bic" voor een balpen, "aspirine" voor een tablet acetylsalicylzuur enzovoort. "Vaseline" bijvoorbeeld, is niet zomaar het goedje dat het is, maar een merknaam van Unilever.
Die voorbeelden, en talloze andere, hebben gemeen dat daarmee een product ondubbelzinnig aangeduid wordt: iedereen weet dat een pamper een wegwerpluier is, ongeacht het merk.
Bij WD-40 ligt dat evenwel anders. Aanvankelijk had de firma slechts één product: de kruipolie, die tal van kwaliteiten had en heeft.
Pas vanaf 2005 is de firma haar gamma sterk beginnen te differentiëren. Dezer dagen is het een fabrikant van smeermiddelen zoals alle andere, beursgenoteerd (Nasdaq: WDFC), met een interessante koersontwikkeling en een aantrekkelijk dividend.
Men kan dus niet beweren dat "WD-40" ondubbelzinnig naar een alom gekend product verwijst, gegeven het uitgebreide gamma van de producent.
Derhalve is "WD-40" enkel een merknaam, die eigenlijk dus niet zou mogen vernoemd worden, hier.

Ik snap het probleem waar fora (en hun moderatoren) mee geconfronteerd worden ook wel: men wil reclame zoveel mogelijk vermijden en terecht. Fora zijn niet bedoeld om "influencers" ongehinderd hun gang te laten gaan.
Anderzijds: een absoluut verbod leidt ertoe dat er wel vaker geen zinnig antwoord mogelijk is op sommige vragen. Als de vragen al zouden kunnen gesteld worden, zonder vermelding van merknamen.
Overdreven gestrengheid lijkt me al evenzeer uit den boze als overdreven permissiviteit.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #10
Vandaar dat het ook niet als een absoluut verbod staat gedefinieerd. Daar waar het onvermijdelijk en of nuttig is wordt het toegestaan.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #11
Daar is weldegelijk een term voor nl merkverwatering maar of wd40 daar al dan niet een goed voorbeeld van is, is mi totaal niet relevant voor het beantwoorden van de vraag en dus off topic. Als u dat niet uit het oog zou willen verliezen, worden uw bijdragen, wat mij betreft op prijs gesteld, mits to-the-point en on topic graag. Dank u.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #12
En intussen is wéér een topic volkomen vervuild door zinloze discussies over heel wat anders. Waarom denk je dat het topic al een keer door de mod opgeschoond was?

Wat heeft Vraagsteller daar nou aan?
 

Yvan

  • #13
Het is maar hoe je "volkomen vervuild" en "zinloze discussies" definieert. Ik vind het juist erg verhelderend: het wordt zo wat duidelijker wat er bedoeld wordt met "geen reclame", nl.: "Daar waar het onvermijdelijk en of nuttig is wordt het toegestaan.".
Dat vind ik erg nuttig informatie.
En: "Wat heeft Vraagsteller daar nou aan?". Tja... Die zal u wel niet nodig hebben om voor zichzelf uit te maken wat hij daaraan heeft, zeker?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Beste Yvan,

wilt u zich beperken tot het beantwoorden van vragen ?
Op deze manier wordt het er niet gezelliger op, meerdere beantwoorders storen zich aan uw reacties en omgangsvormen, zou u die willen aanpassen aan de sfeer die op het forum heerst.
Wat betreft de "reclame", dat wordt vastgesteld door de forumleiding, of u het er mee eens bent of niet, het heeft geen enkele zin hierover in discussie te gaan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu