YMVK-kabel. 5 aderig, 3 in gebruik

Baszz

  • #1
Goedemiddag,

In ons nieuwe huis gaan wij koken op gas, waarbij wij geen gebruik maken van de kookgroep. De bedrading/bekabeling was hiervoor al aangelegd. (YMVK 3 en 5 aderig).
Deze groepen wil ik nu als gewone groepen gaan gebruiken (voor vaatwasser, oven, wcd...). Ik zou dan dus maar 3 aders nodig hebben. (Bruin, blauw en geel/groen)

Kan ik de 2 overige aders (grijs en zwart) zo kort mogelijk afknippen in de meterkast en/of elektrabuis of moet ik nu een hele nieuwe 3 aderige kabel trekken?
Afdoppen in de meterkast mag niet (?) dus die optie laat ik gaan.

Hoor graag.

Groet, Bas
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Draden zo kort mogelijk afknippen mag ook niet, je moet ongebruikte aders afwerken.
Dat kan je doen door een rijgklem op te nemen in de groepenkast, maar er zijn ook houders waar je 3 lasdoppen in kan doen om de aders in een kast af te werken.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Afknippen zou ik ook nooit doen, stel dat je over een paar jaar een veel mooiere woning hebt gevonden en de nieuwe bewoners willen wel op elektra gaan koken?

Je kunt ook de kabel terug trekken (zonder in te korten) daar een lasdoos plaatsen en van de lasdoos naar de meterkast met een 3 aderige kabel.
De 2 niet gebruikte adres mag je wel in de lasdoos afdoppen.

suc6

Gerrit
 

Baszz

  • #4
Hallo Gerrit,

Na Headhunters reactie dacht ik inderdaad ook aan die optie, maar dan gezien vanaf het punt naar de eindgebruiker. Als ik jouw manier doe, aan beide kanten, dan zou dat goed moeten zijn?

Groet,
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu