Aansluiten keramische kookplaat - veilig

Wilfred72

  • #1
Hallo,

Wie kan mij helpen hoe ik een keramische kookplaat moet aansluiten?
Foto bestaande kookplaat:

Foto bestaande kookplaat:

Foto nieuwe kookplaat:


Kan iemand mij vertellen hoe ik het één en ander veilig kan aansluiten?

Alvast bedank!
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Waarschijnlijk heeft u een zgn kookgroep, twee zekeringen op één schakelaar-hefboom. Ik zie namelijk in de oude kookplaat geen brugje tussen 3 en 4. Een foto van de meterkast, met de zekeringen voor het fornuis, geeft hierover zekerheid.

In de oude kookplaat zie ik twee zwarte draden, let dus héél goed op en markeer ze voor het loshalen.
De 'kookgroep' situatie staat niet op het schema van de nieuwe kookplaat. Officieel is de plaat er niet voor ontworpen, een kookgroep is typisch Nederlands. Toch zijn er wel twee nul- aansluitingen en gaat het daarom waarschijnlijk goed werken op de volgende manier:

De bruine fasedraad L1, die in de oude situatie op 1 (op de foto onder) zat, moet in de nieuwe situatie op 1 (op de foto links).

De zwarte fase draad L2, die in de oude situatie op 2 zat, moet in de nieuwe situatie op 2. Het brugje tussen 2 en 3 moet blijven zitten. Check even of schoef 3 vast is aangedraaid.

De blauwe nuldraad N1, die in de oude situatie op 3 zat, moet in de nieuwe situatie op 4.

De zwarte nuldraad N2, die in de oude situatie op 4 zat, moet in de nieuwe situatie op 5. Nogmaals: verwar de zwarte draden alsjeblieft niet.

Er zit nu geen brugje tussen 4 en 5, dat moet zo blijven ondanks dat het wel op de aansluitschema's van de nieuwe plaat staat. Deze verbinding zit in de meterkast, als u inderdaad een kookgroep heeft.

De geel-groene aarddraad moet op de rechter, aardaansluiting.

Bovenstaande aanwijzingen zijn vanaf afstand gemaakt, zonder ter plaatse te kunnen kijken en meten. Toepassen is op uw eigen verantwoording. Is er twijfel, laat dan iemand met kennis van zaken ter plekke kijken.
Werk veilig en gebruik adereindhulsjes.
 

Wilfred72

  • #3


Hallo AvDijk,

Alvast bedankt voor jouw reactie. Ik heb een foto gemaakt van de meterkast. Alleen als groep 1 en 2 uitgeschakeld is werkt de huidige kookplaat niet. Als één van de twee groepen ingeschakeld is doet ie het wel.

Wat moet ik nu exact doen?

En alvast bedankt weer!

gr. Wilfred
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Een electricien laten komen om de meterkast in orde te maken (of nog beter direct geheel vervangen) Hier zijn 2 groepen samen misbruikt om een kookgroep te vormen. Gezien je aangeeft dat de plaat ook werkt op 1 automaat, lijkt het erop dat de fasedraden na de automaten ook nog eens gekoppeld zijn.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Eens met Hessie, dit kan (brand) gevaarlijke situaties opleveren! Bovendien lijkt de blauwe, linker aardlekschakelaar nog van het 0,3 of 0,5A type te zijn ipv 0,03A. Is net niet goed te zien op de foto. Al met al een mooie gelegenheid voor een groepenkast vervanging.
 

Wilfred72

  • #6
Tja, het is een huur huis en de situatie was dus al zo voordat wij hierin kwamen.
Ik ga hier geen geld aan uitgeven. Blijft de verhuurder hier in gebreke?

Gr. Wilfred
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Ik zou het verhaal inderdaad bij de verhuurder aankaarten, deze situatie is niet volgens de regels en waarschijnlijk brandgevaarlijk.

2e vraag: Bent u wel gemachtigd door de verhuurder om de plaat te vervangen? Normaal gesproken valt het vervangen van inbouwapparatuur ook onder het verhuurdersdeel.
 

Wilfred72

  • #8
Mensen,

Ik had iets over het hoofd gezien er is wel een gekoppelde installatieautomaat aanwezig (zie foto). Als ik deze afschakel werkt de huidige kookplaat ook niet meer dus zoals AvDijk schrijft zou het op z'n beschreven manier moeten werken, toch?

 

Wilfred72

  • #9
Ik heb het aangesloten op de manier hoe AvDijk het beschreef en het werkt allemaal na behoren!
Hartstikke top en bedankt! en wij weer een hoop kookplezier voor de tijd dat wij hier nog zitten ;-) (half jaartje nog)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Ik zou er toch even naar laten kijken door een installateur (desnoods de verhuurder inschakelen!): Het verhaal met groep 1 en 2 zit mij niet lekker. Ik hoop niet dat de kookgroep vanaf beide groepen is doorgelust, maar zo klinkt het wel.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu