Vloerverwarming op betonnen broodjesvloer?

NovemberRain

  • #1
In mijn jaren 70 woning wil ik graag vloerverwarming aanleggen en ik vraag me af of dat mogelijk is zonder dat mijn gasrekening veel hoger wordt.

De opbouw van de vloer is nu: Flevo-betonbroodjes, zandcementdekvloer van 2 tot 3 cm, oude parketvloer die op de dekvloer is gelijmd, groene ondervloer met daarop kliklaminaat. De totale hoogte van wat op het beton ligt is rond de 5 of 6 centimeter. Om vloerverwarming aan te kunnen leggen ben ik van plan om de vloerbedekking eraf te halen en de zandcementdekvloer 3 cm te verhogen, zodat het mogelijk wordt om leidingen in te frezen. De huidige dekvloer is aan de dunne kant lijkt me.

De onderkant van de vloer wordt binnenkort met 9 cm pur geïsoleerd en ook de bovenste 20 centimeter van de fundering wordt van een laag pur voorzien. Is dit voldoende isolatie voor de vloerverwarming?

Ik kan maximaal 2 centimeter omhoog ten opzichte van mijn huidige vloer dus wapeningsnetten met daarop vloerverwarming met dekvloer is sowieso geen optie. Daarnaast zou ik graag een pvc vloer willen en met egalisatie erbij reserveer ik daarvoor ook een centimeter hoogte. Er is dus geen ruimte voor isolatie aan de bovenkant van de broodjesvloer. Dit heeft tot gevolg dat die mee wordt verwarmd. Maakt dat qua stookgedrag veel uit? Het systeem zal wat trager reageren maar ook langer de warmte vasthouden.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Eerst de dekvloer verhogen om dan infrezen is een vreemde werkwijze. 2cm dekvloer smeren geeft risico op onthechting. Denk dat het beter is de hele dekvloer eraf te halen en opnieuw te maken met de slangen erin.

Zijn de muren wel goed geisoleerd? Vloerverwarming als hoofdverwarming is volgens mij vooral zinvol bij een goed geisoleerd huis.

Met anderhalve cm meer isolatie voldoe je aan de nieuwbouwnorm voor de vloer ;)
 

NovemberRain

  • #3
De dekvloer zal 3 centimeter worden verhoogd. Dat zou het minimum moeten zijn qua dikte. De muren worden, tegelijk met de vloerisolatie, gevuld met 7 cm parels dus dat zou wel voldoende isolatie moeten opleveren. De laatste kozijnen met oud isolatieglas worden voor de winter nog vervangen door hr++.

Ik ben er een beetje huiverig voor om de oude dekvloer te verwijderen ivm de stevigheid van de broodjes of zal dat meevallen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
De broodjes mogen niet beschadigen. Maar mooiste is als het beton van de broodjes harder is dan het zandcement.

Ik ken de Flevo-betonbroodjes niet. Vind op internet zo snel ook geen goede afbeelding erbij.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Zullen zeer waarschijnlijk broodjes van bimsbeton zijn, die zijn niet zo heel hard. Hoe vast zit de cementdekvloer, kom er genoeg tegen waarvan je de helft er met een schop zo uitsteekt.
Let wel: over de broodjes is eerst een druklaag gestort en daarover de smeervloer.
 

NovemberRain

  • #6
Hier twee foto's van de onderkant van de vloer.




Gemaakt door Flevo Beton. Gelukkig geen Kwaaitaal maar er zitten toch wel een paar rotte plekjes na 45 jaar.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Dit is geen broodjesvloer maar een ribbenvloer uit mijn hoofd, de benaming is afhankelijk van de fabrikant.
Frezen in de v!oer is niet toegestaan, in de smeervloer wel.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Hier kan je zonder zorgen de dekvloer vanaf bikken.
 

NovemberRain

  • #9
Bedankt voor de reacties heren! Zo leer je nog eens wat; geen broodjes maar ribben dus.

Inmiddels heb ik wat gevonden over de benodigde isolatie voor vloerverwarming. Milieu Centraal raadt een warmteweerstand van Rd 4.8 aan. Met de pur aan de onderkant komt het op Rd 3.5 en dan zou ik dus nog Rd 1.3 nodig hebben en met drukvaste pirplaten kom ik 3 cm dikte uit. Hier bovenop komt dan een zwevende dekvloer van minimaal 6 cm en dan de egaline en pvc. In totaal komt het dan op 10 cm uit en ik vrees dat dat te hoog is. Hier ga ik nog even over nadenken....
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
De nieuwbouwnorm is momenteel Rc 3.5 voor de vloer. Dus milieucentraal zit erg ruim ;)
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #11
In plaats van pir platen, kun je ook isolerende folie gebruiken.
De goede folie is ook zeer isolerend, en scheelt je een hoop hoogte.
 

NovemberRain

  • #12
IJkenhout schreef:
De nieuwbouwnorm is momenteel Rc 3.5 voor de vloer. Dus milieucentraal zit erg ruim ;)
Dat klopt maar voor vloerverwarming wordt toch net iets meer isolatie aangeraden. Vind het zelf ook wel fijn dat er isolatie tussen de vv en de draagvloer zit.

Ik geloof niet zo in isolerende folie. Kan me gewoon niet voorstellen dat je met een paar milimeter genoeg zou hebben terwijl je anders met minimaal 3 cm pir zou isoleren. Enniewee, ik ga eens wat zoeken op ervaring met folie. De geringe hoogte zou me net de winst opleveren om niet te hoog uit te komen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Folie "isoleert" door/de straling. Het is helaas niet in een R-waarde uit te drukken. In sommige gevallen werkt het prima. Ik zou het ook alleen gebruiken als de hoogte een probleem is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu