5 polige stekker

Babelson

  • #1
Hallo forummers

Helaas ben ik echt een nono op elektro gebied. Ik werk er wel mee en wil me er in verdiepen maar ik kon echt het antwoord niet vinden in kant en klare taal. Hoe ik meten om met een 5 en een 4 polige stekker de spanning te komen weten?

Ik had zelf wel gekeken, uiteraard maar ik zit nu in het buitenland waar mn internet erg traag is. Thuis in nederland ga ik mij natuurlijk er meer in verdiepen ! Alvast bedankt.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Pas alstublieft op. De stekker op de foto is voor krachtiger spullen dan een stofzuiger of wasmachine thuis. Ook zit u in een buitenland waarvan u de naam niet noemt, en waar de situatie misschien anders is dan hier in Nederland.

Dit gezegd hebbende:
Als u een geschikte voltmeter (multimeter in V AC) heeft en veilig geisoleerde snoeren, dan kunt u de spanningen meten. De geisoleerde draden in de goede aansluitingen doen (zwarte 'COM' en rode 'V'), meetbereik van meer dan 400V AC kiezen.

De stekker is voor een 3-fase of draaistroom aansluiting.

De dikste pen is de aardpen, met het aardsymbool of PE.
Dit is de veiligheidsaarde, die is ook erg handig om spanningsmetingen te doen. Op de veiligheidsaarde sluit je geen belasting aan.

In een 5 polige stekker is ook een nuldraad (N). Die heeft hooguit enkele volt spanning ten opzichte van de aarde. In het transformatorhuisje ligt de nul (N) aan aarde.

In Nederland hebben we dan drie fases, L1, L2 en L3. Die hebben allen een spanning van 230V ten opzichte van de nul (en aarde). Belastingen voor 230V sluit je aan tussen één van de fases en de nul.

Het mooie van draaistroom is fasedraaïng. Hierdoor heeft L2 ten opzichte van L1 een spanning van 400V. Hetzelfde voor L3 ten opzichte van L2, en L1 ten opzichte van L3.
Als je een apparaat hebt dat alleen die 3 x 400V nodig heeft, wordt de nul niet gebruikt. Dit kan een verklaring zijn voor een 4 polige stekker.
Zoek anders eens wat op 'draaistroom'.

Nogmaals: wees voorzichtig en ga alleen aan energie- installaties knutselen als u weet wat u doet.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Het komt ook voor dat in de 5 polige versie geen nul aangesloten is.
 

Babelson

  • #4
Bedankt voor uw antwoord. Ik ga zeker geen gekke dingen doen. Ik ben een beginneling inde zeevaart vandaar. Helaas geeft mijn buitenlandse collega niet echt duidelijk antwoord.

In deze installatie gaat ie van 4 naar 5 polige stekker. Betekent dan dat 1 aarde pool gewoon nutteloos is dus?

Hoe is de aarde handig mbt het meten dan?

En bij de andere kant ik gewoon tussen de fases meten? Zonder begeleiding doe ik niks. Dat beloof ik 😎 groetjes
 

Babelson

  • #5
Als ik het goed begrijp kan ik op de manieren meten toch?

Tussen de fases 400 v
En tussen de aarde en L1 L2 L3 toch 230 volt?
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #6
Inderdaad, in de Nederlandse situatie thuis, in een bedrijf, kermis of op een bouwplaats is het zoals je om 20:19 hebt getekend.
In 'meting 2' geldt de 230V ook als je de nul (N) in plaats van de aardpen pakt. Een belasting van 230V moet op de nul worden aangesloten en dan is die nul absoluut nodig.

Ik heb dan weer geen verstand van scheepvaart en de situatie op een schip, dus wees voorzichtig met wat op dit forum komt.

Je vraagt waarom meten met de aardpen handig is:
je kunt met meten ten opzichte van aarde bepalen of er een nul-pen is, welke pennen fasen zijn en wat die spanning op fase dan is. Zie je tekening 'meting 2'. Nu zal de meter vrijwel nul aangeven als je tussen de N en de aardpen meet, L1, L2 en L3 meten 230V.
Weet je op deze manier eenmaal wat nul en fase is, dan meet je volgens je tekening 'meting 1' en merk je of je inderdaad een draaistroomnet hebt. Is er draaistroom, dan meet je 3 x 400V. Bij een andere fasespanning dan de eerder genoemde 230V, heb je bij draaistroom 1,73 x de eerder gemeten fasespanning in plaats van de eerder genoemde 400V.
In de typisch Nederlandse kookgroep meet je geen 400, maar 0 volt tussen de twee eerder gevonden 'fasen'.
In een tweefasen net (Amerikaans) zijn volgens mij de fasen ten opzichte van elkaar het dubbele van de spanning tussen één fase en de nul.

Ik maak me wat zorgen om je vraag in de post van 20:06. Je wilt van 4 polig (dus waarschijnlijk 3 fases en veiligheidsaarde, geen nul) naar 5 polig. Als je 5-polige apparaat de 230V en daarmee de nul nodig heeft, gaat dat niet. Sluit je de nul domweg niet aan terwijl hij wel nodig is, dan kan de boel stuk gaan. Een verloopsnoer maken lijkt me daarom een slecht idee.
Kun je niet in de 5 polige stekker kijken of alle pennen gebruikt worden?

Over wat voor apparaat hebben we het eigenlijk? Een kachel, een compressor of een apparaat met besturings-electronica er in? Kun je het type- of aansluitplaatje lezen?

Nog een laatste opmerking:
Zeker als het een apparaat met zware motoren is, laat je begeleider dan vóór het inschakelen ook de fase-volgorde controleren. Een compressor gaat kapot als die volgorde verwisseld is.
 

Babelson

  • #7
Bedankt voor de antwoorden. Heel waardevol ☺
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu