Vliering i.c.m. trekplaten

Mauer

  • #1
Beste klussers,

Aangezien mijn dochters inmiddels toe zijn aan een eigen slaapkamertje gaan mijn vrouw en ik onze slaapkamer naar zolder verplaatsen. Om toch wat opbergruimte te creëren willen we de huidige traphekken verwijderen en een tussenwand en vliering maken. Voor de tussenwand hebben we gekozen voor een houtel regelwerk van 50x70mm met 30 hoh. Daar komen dan 12,5mm gipsplaatsen op.

De vliering is slechts één meter diep. Bij het maken van de vliering loop ik ertegenaan dat de trekplaten van het dak "in de weg" zitten (zie foto). Aangezien de trekplaten niet zijn berekend op het extra gewicht van de vliering moet ik de vliering ergens anders op laten rusten. Ik zat zelf aan de volgende opties te denken:

1. extra balken plaatsen tussen de betonmuur en de scheidingswand die de trekplaten ondersteunen. Op de trekplaten komen vervolgens platen underlayment te liggen. Bij deze optie komt het plafond dan iets lager te hangen.

2. boven de trekplaten extra balken plaatsen tussen de betonmuur en de scheidingswand. Op de balken komen dan de vloerplaten van de vliering te liggen. Ik ben hierdoor dan wel een goede 20cm hoogte van mijn vliering kwijt.


Huidig:


Bouwplan:
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Het zijn gordingen en geen trekplaten.
Lopen deze gordingen in één keer van bouwmuur naar bouwmuur of staat er een spant tussen?
Wat is de houtafmeting van deze gording?
Wat voor materiaal is de binnenmuur en hoe dik is deze?
 

Mauer

  • #3
Voor mijn duidelijkheid, klopt het dat de roze balken gordingen zijn (of ieder geval daaraan vastgeschroefd zijn). En de blauwe balken trekplaten/hanebalken?


De afmeting van de blauwe balken zijn 36x140mm.
De binnenmuur zijn prefab beton elementen. De gordingen lopen van muur tot muur.
De schuine dakconstructie van de woning is op basis van geïsoleerde prefab dakelementen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Mauer schreef:
Bij het maken van de vliering loop ik ertegenaan dat de trekplaten van het dak "in de weg" zitten (zie foto).
Ik snap niet wat in de weg zit. Kan je op de foto aangeven wat er in de weg zit? Of een duidelijkere foto plaatsen?
 

Mauer

  • #5
De vraag is eigenlijk: mag ik de houten platen voor vloer van de vliering direct op de trekplaten vastmaken en dan de trekplaten ondersteunen met balken:


Of kan ik beter een frame maken die boven de trekplaten (en los van de trekplaten) komt te hangen. Hierdoor ben ik wel 20cm hoogte kwijt op de vliering omdat de vloer hoger komt te liggen.

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Mauer schreef:
Aangezien de trekplaten niet zijn berekend op het extra gewicht van de vliering moet ik de vliering ergens anders op laten rusten.
Er van uitgaande dat je dit zeker weet zou je de balken extra kunnen ondersteunen zodat de vliering er wel op kan liggen. Desnoods de balken verdubbelen.

Dus de paars aangegeven balk versterken, of de overspanning hiervan korter maken. Als die tussenwand dragend mag zijn, kan je bijvoorbeeld de paarse balk hier goed laten steunen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu