Haakse Slijper advies

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #41
BertPleizier schreef:
Kortom: een grote slijper is niet makkelijker om er recht mee te slijpen.
Dat heb ik nog nooit gehoord en denk niet dat het er veel met je eens zullen zijn.

Je kunt het vergelijken met zagen.
Ga je proberen met een ijzerzaagje door een balk te zagen dan kan dat wel maar is het vrij moeilijk om mooi recht te zagen.
Neem je een grotere ijzerzaag dan gaat dat al makkelijker, neem je gewoon een brede handzaag dan gaat het probleemloos.

Met een decoupeerzaag gaat het precies hetzelfde, zet je er een smal blad in voor bochtig werk dan is het moeilijk om er recht mee te zagen en hoe breder het zaagblad hoe eenvoudiger het is om recht te zagen en daarom neem je voor recht zagen dan ook geen decoupeerzaag maar een cirkelzaag.

Ook met een haakse slijper werkt het precies hetzelfde, dus hoe minder contact je hebt met het materiaal hoe moeilijker het is om recht te zagen. (je kunt wel makkelijker bochten maken ed.)
Dus hoe groter het zaagblad is des te meer contact heb je met je materiaal en hoe eenvoudiger je recht kunt zagen.

Het effect wat je omschrijft noemen ze het gyroscopische effect. En inderdaad hoe groter je snel draaiende schijf is hoe meer dat effect op zal treden.
Voordeel ervan is dat je geen plotselinge bewegingen kunt maken. Maar ik geef toe dat het in het begin wel even vreemd aanvoelt.

suc6

Gerrit
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #42
Een zaag heeft geen last van middelpunt vliedende kracht. Een schijf die rond draait wel. Daarnaast is een dun zaagje veel flexibeler dan een slijpschijf. Voor mij gaan je voorbeelden dam ook niet op.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #43
Ook grote cirkelzagen kennen het effect waar Gerrit B over schrijft.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #44
Maar die hebben een vaste voet waarmee de zaag haaks blijft t.o.v. het te zagen materiaal. Een motordoorslijper heeft dat niet. Die moet je volledig met je handen in de juiste stand houden.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #45
Zet zo'n grote cirkelzaag maar eens aan zonder de plaat op het werkstuk en wat hij doet als je door het materiaal heen bent, je moet hem dan heel goed recht houden anders krijg je ook dat gyroscopisch effect, wel minder dan zo'n grote betonzaag maar daar ging de vraag niet over.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #46
Dat gyroscopische effect is ook helemaal geen nadeel maar vaak juist een voordeel.
Het is dan ook niet moeilijker om hem recht te houden, het is moeilijker om hem van positie te veranderen.
Dus heb je hem eenmaal recht dan zal hij door dit effect ook recht willen blijven en gaat hij er niet spontaan scheef door.
Maar draait de schijf eenmaal schuin dan moet je een grote kracht uitoefenen dan het gyroscopische effect om hem in de juiste positie te krijgen en ben je dat niet gewend dan voelt het inderdaad vreemd aan.

Door gewichtsbesparing en andere handige voorzieningen hebben duurdere schijven vaak ook minder last van dit effect. Moet je er de gehele dag mee werken dan werkt het een stuk minder vermoeiend maar voor een paar tegels doorslijpen zou dat voor mij niet de doorslag geven om dan maar een dure schijf te halen.

suc6

Gerrit
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #47
Ik herken het verhaal dat als de machine op het materiaal komt, de zaagsnede scheef gaat. De zijkant van een slijpschijf snijdt ook, dus het is niet helemaal te vergelijken met een zaag.

Het zou best een goede toevoeging kunnen zijn om een haakse slijper uit te rusten met een (in hoogte verstelbare) zool. Zoals bij een muurfrees.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #48
Er zijn op youtube ook diverse filmpjes te vinden die een cirkelzaag met dooslijpschijf gebruiken om haaks te kunnen slijpen maar of dat zo veilig is? tenminste ik zie ze allemaal hannesen met de beschermkap.

Kijk je naar een sleuvenslijper dan heeft die de zool wel.

suc6

Gerrit
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu