Zweefparasol kraakt

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #1
Wij hebben een zweefparasol gekocht. Staat op een voet. De staander is om zijn as verdraaibaar en de kap is ook weer verdraaibaar. Dit type parasol heeft een hoop bewegende delen.

Nu mijn vraag met een klein beetje wind kraakt de parasol is best lastig.

Is dit normaal voor dit type parasol. Wordt dit herkend. Hebben alle parasols van dit type dit verschijnsel dan moeten we ermee leren leven.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Waar kraakt ie dan ?
Bij de draaipunten van de hijsinrichting of bij het draaipunt in de voet ?
Een beetje wd40 helpt meestal voldoende.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Vermoedelijk bij de draai-en verbindingspunten van de hijsinrichting. Op die punten alvast wat olie laten lopen. Maar het zou net zo goed ergens anders kunnen zitten en er zijn nogal wat van die punten.

Toch nieuwsgierig komt dit meer voor. Je hoort nooit iemand een opmerking maken. Lekker veel schaduw maar dat kraken moet je wel aan wennen. :wink:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Die kraakt inderdaad fors. :?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Probleem is gelukkig opgelost. In een stang zie je een verdikking daarboven zit een scharnierpunt en die was de boosdoener. Voorzichtig gesmeerd, het gekraak wat je nu nog af en toe hoort daar kunnen we mee leven.
 

Ladisarts

  • #6
Bij veel zweefparasols zijn de eindpunten (de stukken waar de vijzen inzitten voor de connectie met andere delen) van de aluminiumbuizen in plastic. Het scharnierpunt van de aluminiumbuis waar de parasol zelf aan hangt, is ook meestal in hard plastic gemaakt en in de buis geschoven en dan zit daar een dwarsvijs of klinknagel in om ervoor te zorgen dat het scharnierstuk niet uit de aluminiumbuis schuift.
Het is dit harde stuk plastic dat bij wind in de aluminiumbuis beweegt. Dit zorgt voor wrijving en dus veroorzaakt dit ook gekraak omdat de holle aluminiumbuis als een soort geluidsversterker werkt.
Je kan er dan best gewoon een beetje kruipolie of iets dergelijks spuiten of smeren aan de overgang tussen de aluminiumbuis en het plastic scharnierstuk.
Dat zou al veel moeten verhelpen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
@Ladisarts
Het probleem was 6 jaar geleden al opgelost hoor!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu