Slimme sturing rolluik?

Thuur

  • #1
Tijdens onze verbouwing heb ik rekening gehouden met een elektrisch bediend rolluik.
Naast het raam heb ik daarvoor een diepe inbouwdoos geplaatst en deze aangesloten op de centraaldoos met doorvoer naar buiten, uitkomend boven het voorraam, de plaats waar de kast van het rolluik is gepland. Tot zover alles prima voorbereid lijkt me.

Maar dan....
Middels een simpele (inbouw)schakelaar zal ik het luik kunnen bedienen. Beter lijkt het me om die schakelaar te vervangen voor een timer. Mochten we een dagje weg zijn dan wordt tijdens afwezigheid toch het rolluik bediend.

Maar een timer heeft toch ook nadelen. Dat hebben we inmiddels ervaren met timer-geschakelde buitenverlichting. In het prille begin van zomertijd is het wenselijk om rond 18.00 uur de verlichting in te schakelen, maar naar gelang de zomer vordert verschuift dat naar 21.00 uur.

Gelukkig zijn er rolluik timers met lichtsensor waarbij de mate van schemering kan worden ingesteld.
Al die timers lijken slechts één bezwaar te kennen:
De lichtsensor dient middels een zuignap aan de binnenzijde op het raam te worden geplaatst. Vreemd? Eigenlijk wel, want met een gesloten rolluik "ziet" de lichtsensor immers niets! Wat blijkt? Bij al die timers met lichtsensor-optie blijkt dat het rolluik na sluiten weer een klein stukje wordt opgetrokken zodat de sensor door de daglichtgaatjes kan blijven "gluren".

Voor mij is dit geen optie. Het rolluik dient wat mij betreft geheel te worden gesloten. De sensor hoort volgens mij in de buitenkast. De leiding ervoor ligt er immers al. Desnoods ontwerp ik op termijn zelf een schakeling die het rolluik op lichtsterkte bestuurt, maar vraag me wel af of een dergelijke schakeling niet standaard te koop is. Helaas ben ik zie zelf nog niet tegen gekomen. Iemand een idee?

De uitvoering waarnaar ik zoek is overigens wel gebaseerd op bedrading. Draadloos is voor mij geen optie.

Met vriendelijke groet,

Thuur
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Astrologische klok die verhuizen hun schakeltijden mee met de stand van de zon.
 

Thuur

  • #3
Dank voor het meedenken, maar voor zover mij bekend zijn die niet verkrijgbaar als inbouwschakelaar voor rolluiken.
En om een dergelijke klok als stuursignaal te gebruiken lijkt me wat overdreven, een licht/donker schakeling met LDR (lichtgevoelige weerstand) is eenvoudiger.

Reden waarom ik een dergelijke schakeling niet meteen zelf maak is omdat het iets meer is dan louter een licht>donker schakeling. Voor beide signalen moet een drempelwaarde met tijdvertraging worden ingesteld en omgezet in een impuls die de lengte heeft van de oprol/afroltijd.

Kortom: een hoop gedoe op een klein printje dat functioneel al aanwezig is in een tijdklok met aansluiting voor lichtsensor.
En omdat die bestaande klokken doorgaans worden aangestuurd door een microprocessor vrees ik dat die "optil-functie na sluiten" in de software is verwerkt.

Mocht iemand weten of een dergelijke schakeling op de markt is zonder tijdklok dan houd ik me aanbevolen, het gaat mij louter om de licht/donker functie.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Dan kom je volgens mij op zoiets uit:

Schemerschakelaar ME544894
 

Thuur

  • #5
De schemerschakelaar ME544894 heeft slechts één maakcontact is bedoeld om verlichting te schakelen.

Volgens mij vereist de besturing van een rolluik twee maak-contacten die bij resp. op en dicht een aantal seconden (op- en afwikkeltijd) wordt geactiveerd.
 

Patricio

  • #6
Beste Thuur,

Ik weet dat het Merk Somfy, maar volgens mij bijna ook elke andere erkende motorleveranciers las Elero, Nice en Becker een inbouwschakelaar heeft met een ingebouwde tijdklok.

De versie van somfy ken ik. Dat is de Chronis Smoove Uno.
Deze heeft een weekklok met display, touchbediening.
Inschakelbare toevalsgenerator voor een aanwezigheidssimulatie.
2 schakeltijden per dag instelbaar.
Optie voor een tussenpositie mogelijk.
Geintregeerd comic-programma (sluiten aan de hand van ondergaan van de zon)
Schakelt automatisch om bij zomer en wintertijd.
Deze kan gebouwd worden in een inbouwdoos met een dipte van 50mm.

De lichtsensor waar je het over hebt is een extra optie om de rolluiken ook te gebruiken als zonwering.
Aan de hand van de gemeten lichtwaarde zal de rolluik tot net boven de lichtsensor zakken. Vandaar dat deze met een zuignap aan de binnenkant wordt gemonteerd.

Als je dat wilt hebben zul je van somfy de Chronis smoove uno S moeten hebben,

succes.

ps. maar waarom heb je je bekabeling niet van het rolluik direct naar het bedieningspunt gemaakt? Scheelt veel ruimte in de centraledoos en scheel ook nog wel wat draden trekken!!!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Je kan het hoog/laag signaal gewoon aanwezig houden, het rolluik stopt op zijn eindcontacten.
Specifieke sturing zoals jij wil kan ook met een 2 kanaals schakelklok met impulsprogramma.
Die zijn niet wandinbouw, maar schakelkast inbouw voor hoedprofiel.
Kan je de wandaansluiting als handoveride gebruiken.
 

Thuur

  • #8
Beste Patricio,

Bedankt voor uw bijdrage, hier heb ik iets aan!

Even v.w.b. bekabeling: Vanuit de centraaldoos heb ik een leiding lopen naar de inbouwdoos (50 mm, naast het voorraam), met doorvoer naar de plaats waar de kast van het rolluik komt. De inbouwdoos is dus tussen de centraaldoos en rolluik-kast geplaatst.

Idealiter zou ik een schakel-unit willen gebruiken die louter op licht/donker zou werken waarbij de sensor buiten in de kast wordt geplaatst, de leiding ligt er immers al. Maar de door u gemelde optie vind ik een geschikt alternatief waarvan ik het bestaan niet kende.

De Headhunter (zie eerdere bijdrage) opperde al zoiets maar op basis van die info vond ik geen concrete besturing.

De gebruiksaanwijzing van de door u genoemde versie heb ik inmiddels gedownload, ik ben er alleen nog niet achter of de tijd van op- en neergaan is gelimiteerd.
Daarmee bedoel ik: wanneer bij voorbeeld na zonsondergang het rolluik wordt gesloten, blijft dan de spanning (220 Volt) constant op de motor staan waarbij vanuit wordt gegaan dat de eindschakelaar de motor stopt of zorgt de klok ervoor dat de spanning op de motor na bepaalde tijd wordt afgeschakeld?
Dit laatste lijkt me een veiliger idee wanneer de eindschakelaar mocht haperen.

Met vriendelijke groet,

Thuur
 

Patricio

  • #9
Beste Thuur,

Bij de versie van somfy is het zo dat met de tijdklok een sturing wordt gegevens aan de buismotor. De sturingstijd naar de motor is 3 minuten.
 

Thuur

  • #10
Beste Patricio,

Ik neem aan dat alle (bedrade) motoren motor op de eindpunten afschakelen door stroom-of tacho detectie.
Dat de schakelklok de boel na 3 minuten spanningsloos zet vind ik wel een prettig idee.

Verder heb ik nog niet helder op m'n netvlies staan waarvoor ik moet kiezen: de Somfy Chronis Smoove Uno vond ik (Google) louter op Duitse websites waarbij tussen de specificaties vermeld staat dat de draadloos is (900 MHz). Qua uiterlijk ziet ie er wel aardig uit maar ik wil per sé geen ethersignalen.

Op de Nederlandse website https://www.somfy.nl/producten/raamzonwering/rolluiken lijkt deze klok de Chronis IO te worden genoemd, en als ik daar verder lees is dat een klok die je met app's vanuit een smartphone kunt bedienen.

Kortom: ik ben er nog niet aan uit.

Met vriendelijke groet,

Thuur
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu