Waterdicht maken van de kelder

Luukster

  • #1
Hallo,

Graag wilde ik onze kelderkast betegelen, echter merk ik dat het hier soms wat vochtiger is aangezien het water bij ons vrij hoog staat. ook zie je dat het oude pleisterwerk op de muren hier en daar los is gekomen. echter heb ik nog nooit een plas water gezien gelukkig.

Nu had ik een idee om de kelderkast waterdicht te maken en te betegelen zodat het er weer netjes uit ziet.

Mijn plan was:
1. Het oude pleisterwerk eraf halen
2. De muren en betonnen vloer impregneren met waterglas
3. De muren betegelen met waterdichte tegellijm
4. Afvoegen met een waterdicht voegmiddel
5. Alle hoeken kitten met siliconenkit

Zal dit kunnen werken? adviseren jullie andere producten/methodes?

Mijn gedachte hierachter was aangezien ik vaak las dat het tegelwerk op ten duur van de muur kon vallen als er lang vocht achter zit. Vandaar de laag impregnatie met waterglas om dit al daarvoor te blokkeren. daarbij twijfel ik nog om de tegellijm/voegmiddel waterdicht te maken, zal ik dit juist niet doen zodat het kan ademen?

Informatie over de ruimte:
Diepte - 70cm
Breedte - 210cm
Lengte - 80cm
Bouwjaar huis: 1962

Ventilatie: er loopt een buis met een diameter van 110mm naar de voorkant van het huis waar een rooster zit net boven de grond. echter loopt deze buis onder de wc waar later een nieuwe rioolbuis naar beneden is gezet die dwars door de ventilatiebuis loopt en het grootste gedeelte blokkeert. verder kan de ruimte ventileren door de kelderkastdeur open te laten, of door hier nog een ventilatierooster in te zetten (toekomst).

Geschiedenis: de vorige eigenaar hadden deze ruimte vol gegooid met zand en een laag beton erop gestort. echter zorgde dit ook voor problemen aangezien er een zandlaag gevangen zat tussen de originele vloer en de vloer die ze erop gestort hadden en was het erg vochtig/klam in de kast.

Alvast bedankt!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Het beton en het zand heb je nu beide verwijderd?

Ventilatiebuis kun je omleggen, om het riool heen.
Vocht achter de tegels wil je inderdaad niet. En is het zeker weten vochtdoorslag, en geen condens?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Die muren en de vloer van de kelder zullen kouder zijn. Enig idee hoeveel kouder. De lucht van de ruimte voor de kelderdeur zal warmer zijn. Zet je de deur open zal de warme lucht naar de muren van de kelder gaan en zou daar kunnen condenseren. Zet je op de muren tegels, niet poreus denk aan de spiegel van de badkamer, zou er op de tegels water kunnen vormen.
Dus ventileren met buitenlucht. Geen buitenlucht mogelijk de kelder verwarmen.
 

Luukster

  • #4
Ja het zand en de bovenste vloer zijn eruit, nu is het zoals het oorspronkelijk gemaakt was met de bouw.

Ik weet wel bijna zeker dat het vochtdoorslag is, aangezien er in de hoeken wel eens donkere plekken ontstaan. dit gebeurd vooral wanneer het veel heeft geregend.


Wgb,

hoeveel kouder ten opzichte van wat bedoel je?
ventileren zou inderdaad nog kunnen met de originele buis die onder het huis naar de voorkant toe loopt, en door in de kelderkast deur een ventilatierooster plaatsen. vaak laten wij de deur wel op een kier open staan omdat het anders enigszins klam kan worden in de kelderkast.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
De bedoeling van die kelder is waarschijnlijk een wat koelere ruimte in huis te hebben. Zet je de deur open van de kelder zal er warme lucht naar de koelere ruimte trekken. Hoe groter het verschil hoe sneller het proces.
 

Luukster

  • #6
Wat is daar het nut van? en indien het handig is kan ik de verbinding naar buiten laten zitten voor de beluchting van de ruimte. of deze juist dicht maken zodat het een gesloten ruimte is.

Echter zou ik graag willen weten of mijn plan een goed plan is en/of er iets anders gedaan zou moeten worden.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Luukster schreef:
2. De muren en betonnen vloer impregneren met waterglas
Ik zit hier over te twijfelen. Ik denk dat injecteren beter is. Impregneren met waterglas is alleen toepasbaar als er geen waterdruk is.

Waar is de kelder van gemaakt? Hoe hoog is de grondwaterstand? Is de grond goed waterdoorlatend?
 

Luukster

  • #8
Injecteren, met wat zou dat dan moeten?

Zover ik zie is deze er met de bouw (1962) in gestort, het is een betonnen bak met pleisterwerk/stucwerk wat eraf bladdert. wat ik van de buurman begreep is dat de wijk op een moeras gebouwd is en het grondwater best hoog staat. hij zei dat je het al tegen kon komen op 30cm diepte. verder heb ik zelf een keer een gat gegraven aan de voorkant van het huis om wat buizen naar binnen te trekken bij de meterkast, wat mij opviel is dat je snel op kleigrond stuit.

quoten niet nodig - mod
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Ah, een slecht doorlaatbare grond met een hoge grondwaterstand. Waterglas niet gebruiken dus!

Het injecteren is het beste uit te besteden aan een bedrijf wat daarin gespecialiseerd is. Dan krijg je ook garantie.
 

Luukster

  • #10
Zou het een optie zijn om een bak te maken met een dik zeil/plastic? deze vast zetten met tegellijm of iets dergelijks
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Met polyester valt er heel wat te plakken. Maar het is redelijk eenvoudig (en waarschijnlijk goedkoper) dit probleem bij de bron aan te pakken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu