Beton vijver renoveren

Peter Feiken

  • #1


Goeiendag allemaal,

ongeveer 12 jaar geleden heb ik samen met een buurman en mijn zwager onze beton vijver gebouwd.
De eerste jaren ging het super met de vijver, maar na een aantal jaren begon er toch een probleem te ontstaan, door vorst ontstond er schade aan de gestucte specie rand.
hierdoor zijn er een aantal kalkzandstenen achter de gestucte wand opgelost door het water wat er tegen aan heeft gestaan.

Na een poosje getwijfeld te hebben of wij de vijver nog wilde behouden, besloten om dit toch te doen.
Maar willen de vijver wel anders gaan maken, het hoofddoel van de vijver wordt nu om er meer een natuurlijke vijver van te maken met meer vijverplanten etc etc in plaats van veel vissen in de vijver.
dit willen we bereiken door de vijverdiepte terug te brengen van 140cm naar ongeveer 80 cm ook gaan we de binnenkant van de vijver voorzien van vijverfolie om alle problemen met vorst etc voor te zijn.
ook ga ik een gat in de huidige betonnen bodem maken dit omdat ik voor het oog in de toekomst en de vijver wil opruimen het gat zonder problemen kan dicht gooien.

Hoe de binnenwand van de vijver er uit komt te zien is dus niet belangrijk immers hier komt vijverfolie tegen aan.
ik ben dus van plan om de meest uit gevreten stenen er uit te hakken en er nieuwe stenen in te metselen om er vervolgens een nieuwe laag specie stuc over heen te smeren.
De stenen zijn van kalkzandsteen die heb ik hier nu even niet liggen maar nog wel gewone metselstenen die ik hier voor kan gebruiken neem aan dat dat geen probleem is?
de overige kalkzandstenen zijn ook behoorlijk aan gevreten en het lijkt of de meeste kalk door het water is opgelost en er alleen zand is over gebleven.
de stenen zijn dus erg zanderig en geen stevige massa meer.
deze stenen zijn ook aan aantal cm weg gevreten ik vraag me dan ook af of ik door deze stenen aan te branden met pure cement ze kan laten zitten om er later weer een cement stuc laag over heen te smeren.
ook zijn de stenen natuurlijk behoorlijk nat vraag me ook af of het beter is het geheel een poosje te laten drogen of dat het juist goed is om er nu een nieuwe cement laag overheen te stuce, om vervolgens alles in ze geheel langzaam te laten drogen?

Hoor graag van jullie
bij voorbaat dank
Groet Peter
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Weet je zeker dat je de diepte moet verlagen. Ben je niet bang dat daardoor het water van de vijver te warm gaat worden.
Vijverfolie is zwart ook dat gaat positief werken op temperatuur van het water. Wordt het water warm van de vijver zal het moeilijk worden om deze biologisch goed te krijgen.
Is het niet verstandiger om de beton van de vijver te repareren en met een coating af te werken.

Lijkt me ook heel erg moeilijk om een lap folie fatsoenlijk in de vijver aan te brengen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Als er veel vijverplanten in staan valt de temperatuurverhoging best mee, ik spreek uit ervaring.
De folie is goed te leggen bij temperaturen van 25 graden of meer, in de zon leggen en 's middags op de heetst van de dag in de vijver leggen.
De folie kan ook gelast worden, dan wordt het veel strakker.
Leg de folie niet op het gras om op te warmen, kan er zo een nieuwe grasmat gelegd/gezaaid worden.
 

Peter Feiken

  • #4
Als ik de vijver terug breng naar ongeveer 80 cm dan blijft er nog ruim 10 kuub water over voor dat dit echt te warm wordt ben je denk ik al weer een eindje verder.

Vijverplanten gedijen het best op een diepte van 80 cm en minder, ga je dieper zitten dan wordt de keuze van vijverplanten een stuk minder.

Diepe vijvers worden meestal gebruikt om er koi karpers etc in te houden wat wij ook afgelopen jaren gehad hebben.
Dit willen wij nu niet meer het hoofddoel moet nu echt worden een natuurlijke vijver het liefst zonder filter de planten moeten dus de vijver zo veel mogelijk helder gaan houden.

Wij willen een zak van vijverfolie op maat laten maken en deze in de bak laten zakken en de rand vast kitten aan da wand van de vijver.

Groet Peter
 

Peter Feiken

  • #5
Nog even een vraag naast de vijver heb ik gedeelte verhoogde tuin dit is nog de grond wat toen de tijd uit de vijver kwam, maar dit is dus zwarte grond, dit gedeelte van de tuin willen we weer verlagen ivm het bouwen van een hout hok.

ik weet dat zwarte grond niet geschikt is om een fundering op te bouwen of onder betrating maar om de vijver hier weer mee op te vullen zal denk ik toch niet zn probleem zijn?

Er komt daar dan vijverfolie bovenop in vijverfolie zit ook wel wat rek dus al zal de grond wat in klinken dan zal de folie dat wel opvangen denk ik.
Wat denken jullie?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Om het er natuurlijk uit te laten zien zou ik er geen nieuwe stenen in gaan zetten.
Het kan dan mooier zijn om juist die uitgevreten stenen in de rand te laten zitten omdat je de nieuwe stenen vrijwel zeker duidelijker zult gaan zien.

Onder water waar het folie tegen aankomt de scherpe randen ed. zoveel mogelijk verwijderen en ook zoveel mogelijk alg ed. verwijderen omdat daar slecht wat op geplakt kan worden.
Waar je vooral op moet gaan letten is dat er geen water tussen de oude wand en de nieuwe folie komt of kan komen want dat krijg je er nooit weer tussenuit.

suc6

Gerrit
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
De beschadigde stenen kan je repareren door het met cement aan te smeren. Eerst aanbranden voor hechting. De ondergrond moet niet te droog zijn dan valt het stuc er zo weer af.

Als er toch een waterdichte zak in komt, hoef je er verder niet veel tijd aan te besteden.

De diepte kan je ook beperken door een paar stoeptegels op de juiste diepte te leggen. En de vijver groeit toch wel dicht in het midden, oa. door drijvende waterplanten. Ik zou die extra diepte er zeker inhouden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu