Tweede groepenkast - eerst hoofdschakelaar?

@Ries

  • #1
Mag ik na de electriciteitsmeter direct met 5x6mm2 kabel (15m) naar mijn groepenkast of moet ik eerst een hoofdschakelaar plaatsen in de kast boven de meter?

Achtergrond info: De huidige situatie is een rommeltje, in mijn oude verbouwde huis is een amateur bezig geweest. In de groepenkast boven de meter zat alleen een (defecte) aardlekschakelaar die gebruikt werd als hoofdschakelaar. Vandaaruit liepen twee grondkabels, één naar de schuur (dus ongezekerd!!!) en één (2,5 mm2 :cry: ) naar mijn groepenkast die een stuk verderop zit.
Het liefst zou ik in de groepenkast boven de meter alleen een hoofdschakelaar, een aardlekschakelaar en een paar groepen voor mijn schuur hebben en een directe kabel naar de tweede groepenkast.
Ik kan me voorstellen dat dat niet mag aangezien er dan a.h.w. twee hoofdgroepen kasten zijn.
Het alternatief is twee hoofdschakelaars in de kast boven de meter: één voor het hele huis die ook gaat naar
- de tweede hoofdschakelaar voor de schuur (zelfde plaats)
- via de kabel (6mm2) naar de hoofdschakelaar in de tweede kast

Ik wil het graag goed doen, welke optie moet ik kiezen? Zijn er nog andere ideeen?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Het mag allebei niet.

Direct boven de meter moeten in ieder geval een hoofdschakelaar, en een selectieve beveiliging zitten. Dan met een kabel naar je onderverdeler, met ook weer selectieve beveiligingen en aardlekschakelaars.

Vaak kom je niet weg met de selectiviteit, en moet je de aansluiting laten verzwaren, of de groepenkast direct boven de meter maken.

Hoe zwaar is de hoofdzekering(en)?
 

@Ries

  • #3
Dank voor de snelle reactie.
Op dit moment 1x35 A met de rotzooi erachter. Ik wil naar 3x25A omdat op mijn onderverdeler 11 groepen zitten, verplaatsen is dus geen optie.

Als ik je goed begrijp moet er perse een selectieve beveiliging in op de hoofdkast. Dan kom ik inderdaad niet weg met de selectiviteit. Is er nog een creatieve oplossing?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Zolang je 1x35 hebt, kun je met 1x25 naar de onderverdeler en daar groepen van 16A maken. Maar 11 groepen voeden uit 1x25, is misschien wel wat krap.

Zodra je naar 3x25 gaat, komt er 3x16 naar de onderverdeler, en kun je groepen van maximaal 10A maken. Dat is ook niks.

Dus zul je vast zitten aan 3x35, met het bijbehorende belachelijke capaciteitstarief, of de meter laten verplaatsen, of de 11 groepen doortrekken naar de huidige meter.

Al met al kan het laatste wel eens de beste oplossing zijn...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu