Plafondlamp - harde draden rechtstreeks aansluiten?

Plafondlamp 113587

  • #1
Hallo, ik heb twee wellicht simpele vragen, maar omdat ik twijfel en geen domme dingen wil doen, stel ik ze toch maar.
1.
Uit mijn plafond komen twee harde draden; eentje zwart en eentje blauw/grijsachtig. Geen aardedraad te zien, bij de andere lichtpunten ook niet.
Ik heb een plafondlamp zonder draden eraan. Alleen een fitting met twee gaatjes en een stickertje met L / N erop.
- sluit ik nu die draden rechtstreeks aan op mijn lamp (die blauwe in het gaatje aan de N kant en die zwarte in het gaatje aan de L kant)? Lastig misschien, want dat harde draad buigt bijna niet.
OF moet er een kroonsteentje tussen met draad? Ik heb hiervoor huishoudsnoer 2x0.75mm2 zonder aarding, wat bestaat uit een blauw draad en een bruine samen omhuld door wit. Wordt dat dan die blauwgrijze (plafond) op blauw (snoer) en die zwarte (plafond) op bruin (snoer)? En moet ik dat witte omhulsel er helemaal afhalen of alleen 1 cm? EN hoelang moet dat draad minimaal zijn?

2.
In mijn badkamerlamp zat een zwart potdicht doosje met daarin kroonsteentje. Dat harde draad paste eigenlijk niet door de opening ervan. Groter gemaakt met een mes, draden erdoor gepropt, hoop gedoe, maar het zit en de lamp brandt. Maar achteraf bedenk ik mij dat dat gaatje natuurlijk voor dunner en flexibeler draad bedoeld was. Is het wel veilig dat ik die harde draden er rechtstreeks op aan heb gesloten?
Maar hoe moet het anders, want dat zwart doosje is waarschijnlijk tegen het vocht en als ik er ander draad tussenzet, heb ik een kroonsteentje zonder zwart doosje er om heen(?)
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Die fitting heeft waarschijnlijk een steek aansluiting en is juist bedoeld voor stugge bekabeling en niet voor soepele bedrading.
Simpel de draden ongeveer 1 cm aanpellen en dan in het juiste gaatje steken.
Als het goed is zit er een veertje in de fitting waardoor de draad vast gaat zitten.

Als het goed is zijn er dan bij de lamp wel 2 tules/kousen geleverd, vaak doorzichtig maar soms ook een andere kleur.
Die schuif je eerst om de draad voordat je deze aansluit.
Die tules kunnen tegen hoge temperaturen en zijn er voor dat, stel dat de lamp warm wordt en het plastic van de draden smelt, er dan geen kortsluiting of gevaarlijke situaties ontstaan.
Zit er geen aarde dan goed opletten dat je geen lamp met metalen delen gaat plaatsen want die zou dan niet geplaatst mogen worden.

In de andere situatie met het zwarte doosje is het moeilijk in te schatten of het veilig is, een foto zegt dan vaak heel wat meer.

suc6

Gerrit
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu