Schakelaar nabij douche dat is okay?

BMW318TI

  • #1
Ik heb trekschakelaar gekocht, echter ik vind het toch niet zo mooi and handig. Kan ik het vervangen voor normale wipschakelaar?

Wipschakelaar komt dan op in handbereik.
Afstand van douchekraan tot schakelaar is ietjes meer dan 1M.

Ik heb alleen douche en geen bad...

Dankje wel!
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Dat heeft met de zones te maken

Zone 0

De ruimte in de badkuip of in de douchebak wordt als zone 0 beschouwd. Indien er geen douchebak is geplaatst, moet vanaf het vloeroppervlak een hoogte van 10 cm worden aangehouden over de gehele oppervlakte die als douchebak is gekenmerkt.



Zone 1

Dit is de ruimte boven de gehele badkuip of gehele douchebak tot een hoogte van 2,25 m gerekend vanaf de vloer. Indien geen douchebak is geplaatst moet met een straal van 1,20 m worden gerekend vanaf de douchekop. Tevens wordt de ruimte onder de douchebak of onder het bad ook als zone 1 beschouwd.



Zone 2

Zone 2 wordt gezien als de ruimte vanaf zone 1 gerekend met een straal van 0,60 m en eveneens met een hoogte van 2,25 m.



En voor zover ik me kan herinneren mocht er in zone 0 mocht alleen 12V apparatuur aanwezig zijn en mogen er in de zones 1 en 2 geen 230V apparatuur aanwezig zijn zonder dat deze IP... waterdicht zijn.
En mag er alleen in zone 3 stopcontacten ed. aanwezig zijn mits deze uitgevoerd zijn met randaarde en er aardleks in de woning aanwezig zijn.

suc6

Gerrit
 

BMW318TI

  • #3
Dankje wel! :cool:

Het komt op neer ik mag geen wipschakelaar plaatsen?
Ik zal een een tekening maken van mijn situatie.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu