Koudeval of tocht

Leonie123

  • #1


Goedenavond.

wij hebben een uitbouw met een raam en draaikiepraam nu is het zo dat wanneer de rolgordijnen omlaag zijn er een behoorlijke luchtstroom tussen de 2 rolgordijnen doorkomt. *zie foto*

ik heb alle rubbers nagekeken en die sluiten goed. er is een man van een gasbedrijf langsgeweest, maar die geeft aan dat het geen koudeval kan zijn omdat dit geen luchtstromen geeft?

het glas is van 1998 hr+

ik heb een offerte opgevraagd voor hr++ glas.

hij gaf aan dat dit niet veel zou uithalen en dat ik het moest zoeken in toch langs de kozijnen. (kunsstof).

dit lijkt me sterk gezien alles afgekit is.

is het wijs om de ramen te vervangen en klopt het wat die man zegt over geen luchtstroom bij koudeval?

bedankt alvast!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
HR+ glas van bijna 20 jaar oud vervangen door HR++ levert zeker wat op: energie winst. Echter belangrijk is dat dezelfde dikte van het glaspakket wordt toegepast, anders passen de glaslatten niet meer. Dit is onafhankelijk van het kozijnsysteem.

Afdichten: om dat te controleren zou je de binnenafwerking moeten verwijderen. Niet ieder bedrijf monteert/monteerde de kozijnen even goed. Daarnaast is het inzicht in hoe er goed gemonteerd moet worden de afgelopen jaren ook behoorlijk gewijzigd.

De ruimte tussen muur en kozijn kun je het beste (laten) schuimen met een flexibele purschuim. Overtollig schuim kun je afsnijden. Wil je het helemaal goed doen, dan plaats je een luchtdichte band of tape op de overgang van kozijn en binnenspouwblad. Daarna plaats je de afwerking weer terug.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Hoe wordt die ruimte verwarmd?
 

Leonie123

  • #4
Er staat een radiator onder de vensterbank.

de uitbouw is zo'n 5 meter lang en zo'n 3 meter breed. de radiator is een t11 2400 x 50.

Wie ruimte is slecht geïsoleerd (tempex?) en loopt over naar de woonkamer, geen deur oid.

we voelen ook een trek in de woonkamer ik verwacht dat het uit de uitbouw komt.
 

H@ns

  • #5
De radiator zal de luchtstroom veroorzaken. warme lucht omhoog en koude lucht van onderaf aangezogen. En zo circuleert de lucht maar als de rolgordijntjes dicht zijn zoekt die lucht zijn weg door de kier tussen die twee gordijnen en dan krijg je versnelde luchtstroom die ondanks dat het warme lucht is toch koud aan kan voelen omdat het warmte aan je hand/arm onttrekt als je die er voor houdt
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Als die radiator de ruimte met een lage temperatuur verwarmd is er kans op koude val.
Wat is er verandert.
 

Leonie123

  • #7
We wonen hier nu een jaar of 4 en dit speelt al vanaf het begin. wel hebben we een terugslagklep in de afzuigkap geplaatst. deze zat er niet.

verder is er niets veranderd.

Heeft een zwaardere radiator en nieuwe beglazing enigzins zin?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Een terugslagklep zorgt ervoor dat er geen wind van buiten naar binnen kan komen. Lucht van binnen naar buiten blijft en deze kan tocht veroorzaken. Geen idee of er terugslagkleppen bestaan die gesloten blijven zolang de afzuigkap niet wordt aangezet.

Nog een technische vraag wordt de woning met een HR ketel verwarmd? Van dit type ketel is de temperatuur van het water meestal wat lager. Lucht met een lage temperatuur stijgt wel op maar koelt ook snel af. Daardoor kan de koudere lucht van het raam naar beneden zakken.
In de vensterbank aan de muurzijde gaten maken zodat er warme lucht langs het raam kan opstijgen.
Een betere radiator kan ik niet becijferen. Nieuwe beglazing lijkt mij niet de oplossing.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Tocht in het midden voor een raam is niet normaal en ik geloof daar ook niet in, u hebt geconstateerd dat er geen tocht is dus moet het koudeval zijn.
De man van het gasbedrijf heeft het mis dat het geen koudeval kan zijn, bij verschillen in temperatuur is er altijd sprake van een luchtstroom.
Het verschil in temperatuur tussen het koudere raam en de binnenruimte is zo groot dat het op tocht kan lijken maar het is dan koudeval.

Een zwaardere radiator heeft geen zin als het nu warm kunt krijgen.
Isolatieglas HR++ heeft wel zin, dat houdt de koudeval tegen, het verschil in temperatuur tussen de binnenste glasruit en de temperatuur in de woning moet zo klein mogelijk zijn, scheelt ook aardig wat energie.
Een HR c.v. ketel of een gewone c.v. ketel maakt niets uit.
 

Leonie123

  • #10
De luchtstroom in het midden is er alleen wanneer wij de rolgordijnen omlaag doe en er een kier tussen de rolgordijnen zit. de koude lucht vanuit de keuken eigenlijk altijd.

We hebben een nefit topline.

we krijgen de uitbouw op zich wel warm wanneer de ketel zeg maar moet opwarmen. maar doordat de uitbouw sneller afkoelt tenopzichte van de kamer (waar de thermostaat hangt) is het vaak koud in de keuken (uitbouw)

we dachten dat een zwaardere radiator wellicht een oplossing is omdat er dan meer warme lucht in de uitbouw komt en het dan langer duurt voordat het afgekoeld is. (klopt dat?)

de vensterbank onder het raam is vrij breed, zo'n 30 cm denk ik.

het is mij niet helemaal duidelijk. Zal nieuwe beglazing wel of geen posief effect hebben? en heeft een zwaardere radiator zin?

Heel erg bedankt voor het meedenken trouwens!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Nieuwe beglazing heeft een positief effect op de koudeval en ook op het energieverbruik, is zeker aan te raden, laat de glasboer wel eerst de sponning opmeten of het mogelijk is.
Een zwaardere radiator heeft naar mijn mening geen zin als er nieuw glas in komt, de uitbouw zal door nieuw glas eerder warm worden.
Door de verwarming in te regelen kunt u het in beide ruimtes even warm krijgen, u hebt warmte over als er nieuw glas in komt.
 

Kathy

  • #12
Beste Leonie123, heb je ooit een oplossing kunnen vinden voor dit probleem?
 

Leonie123

  • #13
Hey Kathy,

Nee, helaas niet echt. We hebben een tijdelijke oplossing gemaakt door de uitbouw door een gordijn af te sluiten van de woonkamer. Nadeel: thermostaat hangt in de woonkamer dus uitbouw nog kouder.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu